CRO RACE

Završena prva etapa CRO Racea od Osijeka do Varaždina: Phil Bauhaus pobjednik, Miholjeviću prvi bijeg

Valentina Prokić

Prva etapa Cro Racea/Foto: PIXSELL

Prva etapa Cro Racea/Foto: PIXSELL

Njemački biciklist će u drugoj etapi koja se vozi sutra od Slunja do Otočca nositi crvenu majicu vodećeg u ukupnom poretku.



RIJEKA Njemački biciklist Phil Bauhaus u dresu Bahrain Victoriousa pobjednik je prve etape CRO Racea vožene od Osijeka do Varaždina u dužini od 237 kilometara. Bauhaus je bio najspretniji u završnom sprintu u samom centru Baroknog grada kada je uspio zatvoriti prvog pratitelja Nizozemca Olava Kooija (Jumbo Visma) i opravdati status jednog od favorita za pobjedu u prvoj etapi. Treći je etapu završio Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team). Bauhausu je nakon uspješno završene etape prvi čestitao Vladimir Miholjević, direktor CRO Racea, ali i tehnički direktor tima Bahrain Victorious. Legendarni riječki biciklist imao je puno razloga za zadovoljstvo. Njegov sin Fran dugo je bio dio skupine koja je provela više od 200 kilometara u bijegu.


Njemački biciklist će u drugoj etapi koja se vozi sutra od Slunja do Otočca nositi crvenu majicu vodećeg u ukupnom poretku.


– Dobro sam se pozicionirao pred finiš. Moja momčad je odradila odličan posao jer je bila vjetrovita etapa. Očekujem kako će i danas o pobjedniku etape odlučivati sprint, iako ćemo imati mnogo više uspona – rekao je Phil Bauhaus po završetku etape.


Josip Rumac 14.




Prvi od hrvatskih biciklista koji je prošao ciljnom ravninom bio je Josip Rumac. Biciklist iz Poljana, koji vozi za talijansku momčad Androni Giocattoli-Sidermec, utrku je završio na 14. mjestu u vremenu pobjednika. U poretku po bodovima Rumac je 19. sa dva boda, Bauhaus je prvi sa 25 bodova.


Utrku je obilježio i mladi 19-godišnji biciklist Fran Miholjević, koji vozi za talijansku momčad Cycling Team Friuli. Mladi Riječanin u bijegu je bio gotovo cijelu etapu te je zaradio i bonifikacijske bodove. Miholjević je kroz cilj prošao kao 53., te je u generalnom poretku zauzeo peto mjesto sa sedam sekundi zaostatka za vodećim. U bodovnom poretku Fran je na 13. mjestu s pet bodova.


Najduža etapa ovogodišnje utrke krenula je očekivano, a vrlo brzo nakon starta 134 biciklista na osječkom Trgu Ante Starčevića formirala se skupina od pet vozača koja se izdvojila iz pelotona i otišla u bijeg stvorivši značajnu prednost. Među bjeguncima je bio i Fran Miholjević (Team Friuli), a društvo su mu pravili Poljaci Pawel Franczak (Voster ATS Team) i Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski), Talijan Mattia Viel (Androni Giocattoli-Sidermec), te Nijemac Tim Oelke (Metalltechnik). Na prvom prolaznom cilju Slatini nakon 84 kilometra prvi je bio Franczak ispred Viela i Boguslawskog.


No, četiri World Tour momčadi koje nastupaju na utrci nisu dopustile da prednost petorice bjegunaca previše naraste, maksimalna razlika bila je 4:45 minuta. Pedesetak kilometara prije cilja iz vodeće skupine izdvojio se Boguslawski koji je uoči jedinog uspona na etapi u Ludbreškim Vinogradima imao minutu prednosti u odnosu na svoje dotadašnje suradnike u bijegu. Do vrha uspona Boguslawskom je ostalo 15 sekundi prednosti ispred drugog Miholjevića i trećeg Franczaka, te je on postao prvi nositelj zelene majice na ovogodišnjem CRO Raceu.
Na spustu prema Ludbregu Miholjević je dostigao i prestigao Boguslawskog, te prvi prošao prolaznim ciljem u Ludbregu. Očekivano, nakon drugog prolaznog cilja, 28 kilometara prije etapnog cilja u Varaždinu peloton je uhvatio i posljednja dva bjegunca koji su proveli više od 200 kilometara na čelu utrke.


– Momčadski plan za ovu etapu bio je pokušati se uključiti u neki bijeg. Ja sam bio prvi koji je pokušao i taj bijeg je odmah i uspio – rekao je Miholjević koji nikada dosada nije vozio ovako dugu etapu. Čak ni na – treningu!
Nakon što je uhvaćen prva skupina “bjegunaca”, iz pelotona su se izdvojila dva biciklista momčadi Euskaltel-Euskadi, Xabier Azparren i Luis Angel Mate, koji su se uspjeli zadržati na čelu sve do osam kilometara prije cilja, kada ih je peloton stigao i “progutao”.


Rezultati

Rezultati prve etape Osijek – Varaždin 237 km: 1. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) 5:52:06, 2. Olav Kooij (Jumbo Visma), 3. Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team), 4. Antonio Angulo (Euskaltel- Euskadi), 5. Mick Van Dijke (Jumbo Visma), 6. Itamar Einhorn (Israel Start-Up Nation), 7. Michel Aschenbrenner (P&S Metalltechnik), 8. Gotzon Martίn (Euskaltel- Euskadi), 9. Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauces WB), 10. David Per (Adria Mobil)…
14. Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec)..43. Antonio Barać (Meridiana Kamen Team)…54. Fran Miholjević (Cycling Team Friuli)…97. Lorenzo Marenzi (Meridiana Kamen Team)…102. Filip Kvasina (Meridiana Kamen Team)