Izjednačeni derbi

Žaper pokvario riječko slavlje, ali Osijek je i zaslužio remi. Marin i Frigan propustili zapečatiti pobjedu

Denis Frančišković

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Riječani su poveli u 30. minuti golom Matije Frigana iz jedanaesterca, koji je i sam nakon promašaja Antonija Marina, propustio zapečatiti riječku pobjedu...



RIJEKA Nogometaši Rijeke domaću travanjsku seriju započeli su remijem, iako su su na dlanu imali novu pobjedu. No, probuđeni Osijek u derbiju nije odustajao do posljednjih sekundi, u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Jurčević je ubacio s lijeve strane iz slobodnog udarca, a kapetan Mihael Žaper najbolje skočio pored ukopane riječke obrane i glavom peontirao – 1:1. Rijeka se nije uspjela bodovno izjednačiti s Osječanima… Nova prilika je subota kada na Rujevicu uoči Uskrsa dolazi Šibenik.


Foto galerija: Utakmica Rijeka - Osijek Foto: Vedran Karuza


Rijeka i Osijek odigrali su dobru utakmicu, Bijelima je pripalo prvo poluvrijeme, Plavo-bijelima drugo. Nije to bio dan za Marina, koji je propustio dvije velike šanse u prvom dijelu, a zapečatiti pobjedu propustio je i Frigan, strijelac za Bijele s “kreča”. Bila je to ujedno jedina prava šansa Riječana u nastavku, kad se vidjelo da momčad više ne može okomitije ugrožavati Osijek, a pokušaji trenera Sergeja Jakirovića da zadrži balans i stabilnost održali su se sve do kobne nadoknade, kada se ukazao Žaper i šokirao Rujevicu i pokvario riječko slavlje.


Prvo poluvrijeme pretvorilo se u otvoreno nadmetanje u kojem je Rijeka ipak djelovala upečatljivije, ali i Osijek je ozbiljno prijetio Labroviću. I jedni i drugi nastojali su odnijeti prevagu u sredini terena, a potom ugroziti vrata uglavnom preko krilnih pozicija.




U 3. minuti Hodža se odlučio na solo prodor nakon nesporazuma u gostujućoj obrani, ušetao se praktički u šesnaesterac nakon čega je uslijedila povratna lopta za Marina i njegov prvi veliki promašaj. Sa šest metara pucao je visoko preko grede. Pet minuta kasnije Caktaš je bio jako sebičan, pucavši iskosa pravo u Labrovića iako mu je slobodan bio Mierez u trenutku kad je riječka obrana prvi put ozbiljno ispala iz rasporeda.


Neuspješan lob


I u 11. minuti gosti su složili opasno akciju u novom napadačkom naletu. Lovrić je probio lijevu stranu, a lopta potom došla do Jugovića, koji je pucao u blok.


Ništa značajnije nije se događalo do 29. minute kada je Frigan pobjegao po desnoj strani i ubacio uz aut liniju, a Žaper u padu igrao rukom. Frigan je preuzeo odgovornost i pogodio s “bijele točke”, silovitim udarcem matiravši Malenicu – 1:0.


Rijeka je tada zaigrala bolje, a priprijetio je Marin prizemnim udarcem iskosa pri čemu je Malenica prigrilio loptu u padu. Na drugoj strani Lovrić je bio latentna opasnost, u 36. minuti dobro je pucao, a Labrović je ispružio i izbio loptu u korner.


Do odmora bilo je u uzbuljivom poluvremenu još šansi s obje strane. S gostujuće strane dvaput je prijetio svježi Fiolić, s domaće Marin promašio veliku šansu. Fiolić je s 25 metara pucao pravo u Labrovića (40′), a u nadoknadi propustio veliku šansu kada je nakon odbijanca poslije udarca Omerovića loptu poslao tik uz vratnicu.


Rijeka je mogla odvesti utakmicu u mirnije vode u 42. minuti, Marin je izašao ispred Malenice, koji mu je krenuo u susret, uslijedio je lob s 25 metara, ali duga lopta nije pronašla svoj cilj, završila je kraj gola. Marina uistinu nije išlo…


Sadržaj i ritam


Sadržajna i dobra utakmica nastavljena je u istom ritmu i u drugom poluvremenu. No, u početnim minutama Rijeka je evidentno pala, a Osijek postajao sve opasniji. Gosti su uspostavili bolji protok lopte, a ton igri davao je razigrani Fiolić.


Puno sreće Rijeka je imala u 52. minuti kada je Jugović ubacio s lijeve strane šesnaesterca, Fiolić visoko skočio i pucao glavom, nezgodnu loptu sa same crte petom je očistio Galešić.


Gosti su opet zaprijetili preko Lovrića u 66. minuti, poluvisoka lopta prohujala je kraj Labrovićeve vratnice s 25 metara. Bilo je jasno da je vrijeme za zamjene, u prvoj rundi Jakirović je osvježio momčad s Bandom i Ampemom. Upravo je Ampem u 74. minuti složio novu veliku priliku za Bijele, proigrao je Frigana na vrhu peterca koji je loše zahvatio loptu u matnoj situaciji. Bio je to loš udarac kad se očekivalo da će se mladi Rijekin napadač drugi put upisati u strijelce.


Rijeka i dalje igralo solidno, ali izgubila dobar dio energije, toliko da je Jakirović morao posegnuti za novim zamjenama. Iz igre su izašli Marin i Frigan, a riječke redove nastojali prodrmati Obregon i Djouahra. Osječki refuli bili su itekako poduzetni, a Rijeka opasno živjela.


U 87. minuti veliku prigodu imao je Mierez, nakon jednog odbijanca, sa sedam metara malo je zahvatio loptu, ali rezantno, dovoljno da dovede Labrovića u velike probleme, no Rijekin vratar uspio je loptu krajnjim naporom izbaciti u korner.


Na kraju dogodio se najlošiji scenarij za Bijele, ali po prikazanom, poglavito u drugom poluvremenu, Osijek je zaslužio i skrojio važan bod.