Njegovan junak završnice

Zamet dočekao prvu premijerligašku pobjedu: “Nismo imali izbora, utakmicu se svakako moralo dobiti”

Igor Duvnjak

LAKŠE SE DIŠE - Valter Matošević i Nikola Njegovan/Foto D. ŠKOMRLJ

LAKŠE SE DIŠE - Valter Matošević i Nikola Njegovan/Foto D. ŠKOMRLJ

Izveli smo vratara i krenuli u napad sa sedam igrača. Morali smo ići na pobjedu, nismo imali izbora. Meni se otvorilo, lopta je ušla u mrežu, to je najbitnije - kaže Njegovan



RIJEKA Mile Rončević, senjska nogometna i rukometna institucija, Mateo Hrvatin, viceprvak svijeta s reprezentacijom Hrvatske, Mile Uzelac, dugogodišnji kapetan Zameta, sve redom sportski doajeni, u zametskoj su dvorani svjedočili da ona o »trećoj sreći« nije isprazna poštapalica.


Rukometaši Zameta su do pobjede došli uistinu »spretno i sretno« nad Bjelovarom, Riječani su zbilja isprovocirali sreću. Obistinila se najava Matije Starčevića da će Zamećani »ići na glavu«, tako je i Marko Mrakovčić, jedva nekako oporavljen nakon što je s Kozalom slomio nos, letio parketom, otimao naizgled izgubljene lopte, koje su u konačnom zbiru imale veliku, možda odlučujuću težinu za prevagu.


Rasplet je bio kao u nekom uzbudljivom trileru sa sretnim završetkom po Riječane, budući da su gosti izjednačili 15 sekundi prije kraja. Zamećani su odlično iskoristili preostalo vrijeme na semaforu, došli su do prve pobjede u trećem ovosezonskom pokušaju »sekundu do 12«, bek Nikola Njegovan je pogodio mrežu samo sekundu prije kraja dramatične utakmice.


Bolni zub




– Imali smo »time out« i nakon toga na raspolaganju nekih petnaestak sekundi – rekao je Nikola Njegovan, junak završnice ovog ogleda. Borbeni domaćini su »stiskali zube« od početka do kraja, on nije mogao, večer prije utakmice mu se upalio zub, igrao je trpeći bolove. – Izveli smo vratara i krenuli u napad sa sedam igrača. Morali smo ići na pobjedu, nismo imali izbora. Meni se otvorilo, lopta je ušla u mrežu, to je najbitnije.


Reagirao je hladokrvno, nije bilo grča kada je trebalo »povući okidač« za odlučujući hitac.


– Nije bilo grča, vidio sam da je suparnik u šest metara te sam računao da će, ako i promašim, biti dosuđen sedmerac. Nije bilo druge, utakmicu se svakako moralo dobiti.


Zamet je odigrao susret s velikom požrtvovnošću, ali isto tako i sa znatnim oscilacijama, većim dijelom igre obrana i golmani su djelovali kao kišobran od papira te se itekako kisnulo.


Šutevi s poda


– Utakmicu smo trebali prelomiti već u prvom poluvremenu, tada smo imali tu šansu, ali nikako otići na tih pet, šest golova razlike. Tako je ovo bilo mučenje do posljednje sekunde, to nam ne treba, pogotovo doma. Moramo odigrati čvrsto u obrani. Recimo, sada su nam zabili desetak golova šutevima s poda, na moramo čvršće izlaziti.


Poslije dvaju startnih poraza, Riječani su si dali injekciju samopouzdanja trijumfom koji su na parketu slavili pjesmom pobjednika.


– Jasno da smo sada bolje raspoloženi. Moramo samo nastaviti ovako igrati doma. Suparnici koji nam dolaze moraju znati da tu za njih nema bodova.


Provjera Njegovanovih želja je već u idućem kolu, kada Zamet ugošćuje Varaždin.


– Varaždinci su jako dobro otvorili sezonu. Igraju pritom jako čvrstu obranu, ali moraju znati da su došli na Zamet i da mi moramo pobijediti. Kada je riječ o obranama, mi im moramo vratiti još jačom obranom, tu nema dileme.