Zadovoljni vremenom

ZAGRIJAVANJE ZA TOKIO Mađarski plivači na Kantridi odradili pripreme za OI: “Ovo je jedan od najljepših bazena na svijetu”

Ivana Vaupotić

GOSTI BOGATOG PLIVAČKOG ISKUSTVA – Mađarski plivači s domaćinima iz Kantride/Foto V. KARUZA

GOSTI BOGATOG PLIVAČKOG ISKUSTVA – Mađarski plivači s domaćinima iz Kantride/Foto V. KARUZA

Vrijeme je odlično, bolje jednostavno nismo mogli poželjeti. O bazenskom kompleksu ne moram niti govoriti, ovo je jedan od najljepših bazena na svijetu – kaže Zsuzsanna Jakabos, sudionica četiriju Igara



RIJEKA Kada je u prosincu 2008. godine stigla u Rijeku na Europsko prvenstvo u kratkim bazenima, na kojem je zauzela sedmo mjesto u utrci na 200 delfin, mađarska plivačica Zsuzsanna Jakabos nije se mogla načuditi kiši i tmurnom vremenu tipičnom za zimsko razdoblje u Gradu na Rječini.


Stoga je bila malo skeptična oko vremenskih prilika koje će nju i njezine kolege iz mađarske reprezentacije, koji su trodnevni boravak na bazenu Kantrida iskoristili za treninge u okviru priprema za Olimpijske igre u Tokiju, dočekati u Rijeci. Jer pogled na vremensku prognozu nije nudio previše razloga za optimizam.


– Kada se samo sjetim svog prvog dolaska u Rijeku i kiše koja jednostavno nije prestajala padati… I to je bila moja prva asocijacija na Rijeku. No ugodno sam se iznenadila. Vrijeme je odlično, bolje jednostavno nismo mogli poželjeti. O bazenskom kompleksu ne moram niti pričati, ovo je jedan od najljepših bazena na svijetu. Sve je stvarno i više nego odlično i stvarno smo sretni što smo imali prilike ovdje trenirati nekoliko dana – rekla je Zsuzsanna Jakabos, koja je na poziv Plivačkoga kluba Kantrida zajedno s kolegama iz Gyora, Szebasztianom Szabom, Dalmom Sebestyen, Sashom Touretski i Benceom Szentesom, odradila minipripreme uoči nastupa na mitingu Zlatni Orlando, što će se ovog vikenda održati u Dubrovniku.




Riječ je o jednom od kontrolnih natjecanja uoči najvažnijeg ispita sezone, Olimpijskih igara u Tokiju, na kojima će nastupiti u štafeti 4×200 slobodno u kojoj je na nedavno održanom Europskom prvenstvu u Budimpešti osvojila srebrno odličje.


Obiteljski posao


– Imamo još dosta treninga za odraditi do Tokija, tu je i još nekoliko natjecanja na kojima ćemo nastupiti. Ja sam spremna za Igre, ali mislim da je pravo pitanje je li Tokio spreman za nas sportaše. Svi znamo što se događa posljednjih godinu dana i mislim da sam ja jedina koja misli da je moguće da se Igre otkažu. Svi me, doduše, uvjeravaju da je tako nešto nemoguće, ali ja i dalje mislim da postoje šanse da se Igre ne održe. Ako se i održe, sve će biti drugačije. Koronavirus definitivno nije bezazlen i mislim da je prije svega najvažnije da svi ostanemo zdravi – dodala je 32-godišnja mađarska plivačica, koja iza sebe ima nastup na četirima Olimpijskim igrama.


U Tokiju joj je želja bila plivati na 200 delfin, no brže od nje u kvalifikacijama očekivano su bile najsvestranija mađarska plivačica Katinka Hosszu i svjetska prvakinja Bolgarka Kapas.


– Ja i dalje treniram kao da ću plivati 200 delfin, iako znam da je to moguće samo ako jedna od njih dvije odustane, a teško da će se to dogoditi. Malo sam i razočarana što se nisam uspjela kvalificirati u toj disciplini, ali moram biti poštena i priznati da je konkurencija stvarno bila jaka. Ja sam dala sve od sebe, odlično sam trenirala i zbog toga ne smijem biti razočarana – dodala je Zsuzsanna Jakabos, koja je od samih plivačkih početaka vezana za obitelj Petrov.


Prije četiri godine udala se za svojeg trenera Ivana Petrova, brata blizanca Arpada Petrova, nekadašnjeg trenera Katinke Hosszu, a upoznali su se dok su zajedno trenirali kod njegova oca.


– Ponekad zna biti teško što mi je trener ujedno i suprug, ali to zapravo ima više prednosti nego mana. Ovako možemo stalno biti zajedno. Ponekad treninge umjesto njega vodi njegov brat pa ga se ne zasitim, ha, ha – rekla je Zsuzsanna, na koju se odmah nadovezao suprug Ivan.


– Brak je najsvetiji odnos dvoje ljudi, mislim da nema ničega senzacionalnog u tome što smo par. Ozbiljno radimo i nema tu razlike između rada sa Zsuzsannom i ostalim plivačima – kaže Ivan Petrov, koji u svojoj ekipi ima još troje putnika u Tokio, Szebasztiana Szabu, Dalmu Sebestyen i Sashu Touretski, kći Gennadija Touretskog, trenera Aleksandra Popova i Michaela Klima.


– Sudeći po onome što smo vidjeli na Europskom prvenstvu u Budimpešti svi su jako željni natjecanja i jako spremni. Prvenstvo je bilo najjače europsko prvenstvo dosad, bilo je jako teško plasirati se u finale jer su svi bili jako brzi. Zsuzsanna je u štafeti isplivala svoj najbolji rezultat, Szabo je osvojio zlato na 50 delfin pa su oni i naše najveće uzdanice u Tokiju – poručio je Ivan Petrov.


Szebasztian Szabo također sanja olimpijski finale u svojoj premijeri na Igrama na kojima će nastupiti u dvjema discplinama, utrkama na 100 delfin i 100 slobodno.


– Budimpešta mi je pokazala da sam na dobrom putu, moglo je možda i bolje, ali ja sam zadovoljan. Činjenica je da su nam svima nedostajala natjecanja, ali zadovoljan sam što se to u mojem slučaju ipak nije toliko osjetilo na rezultatima. Neću sada davati neke prognoze, cilj je, naravno, finale, ali ajmo prvo ući u finale pa ćemo vidjeti što dalje – poručio je 25-godišnji plivač iz Sente, koji je do 2019. godine plivao za Srbiju.


Sigurnost


– Moj otac je Mađar, a majka mi je Hrvatica iz Svinjarevaca, mjesta pokraj Vukovara. Odrastao sam u Senti, u kojoj živi gotovo 80 posto mađarskog stanovništva i logično je bilo da sve te godine plivam za Srbiju. No Mađarska mi je ponudila puno bolje uvjete koje nisam mogao odbiti. Nema tu mjesta za ljutnju, ja sam sa svim svojim trenerima i kolegama iz reprezentacije Srbije i dalje u odličnim odnosima, ali ovo je posao.


Po rezultatima koje ostvaruju mađarski plivači vidi se da se odlično radi i to je bila prilika koja se ne propušta – rekao je Szabo, pun riječi hvale za svoje reprezentativne kolege, koji predvođeni trostrukom olimpijskom pobjednicom Katinkom Hosszu i Kristofom Milakom, koji je prije dvije godine kao 19-godišnjak uzeo svjetski rekord na 200 delfin velikom Michaelu Pheplsu, imaju velika očekivanja i od Olimpijskih igara u Tokiju.


– Sigurno da imamo potencijala za nekoliko odličja. Igre su uvijek posebno natjecanje, tu dolazi sami svjetski vrh, svi su spremni i fokusirani samo na to natjecanje, tako da se očekuje da će Mađarska biti među boljim reprezentacijama. Meni su ovo prve Igre i nisam još imao prilike osjetiti olimpijski duh, svi kažu da ništa neće biti kao prije, ali vjerujem da je nama sportašima najvažnija sigurnost. Na nama je da plivamo, a vidjet ćemo kako će se organizatori uspjeti nositi sa svojim dijelom posla – zaključio je Szabo.


Krebelj: Početak hvalevrijedne suradnje

Mađarski su reprezentativci na Kantridi trenirali kao gosti Plivačkoga kluba Kantrida.
– Ovo je početak dobre suradnje s trenerima i plivačima od kojih možemo jako puno toga naučiti. Svi znamo koliko je kvalitetno mađarsko plivanje i koliko je veliko znanje Ivana Petrova, koji drži predavanja po cijelom svijetu. Plivanje stalno ide prema naprijed kada je kvaliteta u pitanju, stoga su ovakve suradnje zaista hvalevrijedne – rekao je trener Kantride Dalibor Krebelj.
– Do našeg je kontakta došlo na pripremama reprezentacije u Beleku, koji je pripremna baza elitnih plivačkih ekipa. Tu nam je puno pomogao trener dubrovačkog Juga Frane Ćirak, na čiji će poziv ova ekipa plivati u Dubrovniku, pa smo im ponudili da na putu prema Dubrovniku nekoliko dana dođu u Rijeku da zajedno treniramo. Ne moram niti reći koliko su naši plivači oduševljeni što su imali prilike trenirati s plivačima svjetske klase – dodao je Krebelj.