Uoči derbija

Zagrepčanin i glavni kreator Riječana igra u životnoj formi: “Prijatelji navijaju za Dinamo, ali podrške neće nedostajati”

Denis Frančišković

UKLIZAVANJE - Domagoj Pavičić sjajno igra ove sezone u oba smjera/Foto M. LEVAK

UKLIZAVANJE - Domagoj Pavičić sjajno igra ove sezone u oba smjera/Foto M. LEVAK

S Dinamom se ne može ganjati po cijelom terenu jer znamo kakva su momčad. Ukoliko svi budemo na maksimumu i smanjimo obrambene greške, onda i naše šanse rastu - kaže Domagoj Pavičić



RIJEKA Rijeka do svog malog ili Dinamo do svog velikog jubileja? Ili 21. podjela bodova? Rijeka i Dinamo u subotu igraju 89. utakmicu u HNL-u pri čemu Bijeli streme svojoj dvadesetoj, a Modri pedesetoj pobjedi u međusobnim susretima. Najnoviji derbi iznova budi zanimanje, položaj na ljestvici i forma dviju momčadi nakon dugo vremena sugeriraju da bi Rujevica mogla dočekati novi praznik nogometa.


Rijeka je nabujala ove jeseni, a Dinamo je protivnik čije izvedbe bude posebnu pozornost kao jedinog hrvatskog predstavnika na europskoj sceni.


– Nije me bilo na Kantridi? Istina, tri, četiri dana me malo uhvatila neka viroza, ali čuo sam i vidio da je sve bilo jako lijepo – kaže Domagoj Pavičić, jedan od ključnih igrača Bijelih ove sezone. – Sad je sve ok, sve je dobro. Dolazi Dinamo? Bit će to pravi derbi u punom smislu. Obično bi Dinamo imao bodovnu prednost, a sad smo mi ispred. Očekujem i dosta gledatelja, jednostavno pravu utakmicu. Respektiramo Dinamo, ali svjesni smo i svoje kvalitete. I mi imamo razloga za optimizam. Trebamo odigrati muški i dati sve od sebe. U dobroj smo formi i zašto se ne nadati uspjehu.




Bijeli su već u Zagrebu pokazali da je Dinamo ranjiv. Zabili su čak tri gola za remi, pola od ukupnog broja golova koje su Modri dosad primili.


– Za uspjeh kao prvo moramo smanjiti njihove šanse na minimum. A s druge strane naše što bolje iskoristiti. Sigurno ćemo se morati i spustiti u neki niži blok i čekati šanse kroz kontre i polukontre. S Dinamom se ne može ganjati po cijelom terenu jer znamo kakva su momčad. Ukoliko svi budemo na maksimumu i smanjimo obrambene greške, onda i naše šanse rastu.


Svega pomalo


Dinamo zasigurno zahtijeva i nešto drugačiju pripremu s obzirom na to da je riječ o najboljoj hrvatskoj momčadi.


– Osjeti se da derbi dolazi, znamo što nas čeka i u ovakvim utakmicama ne trebaju neki posebni motivi. Derbi to nosi sam po sebi. Znamo da će doći puno gledatelja, što dodatno motivira. Sama priprema je posebna za svaku momčad uz onaj uobičajeni dio. Prije svega tu mislim na neke taktičke zamisli i dobru analizu protivnika.


Modri u jednom dijelu sezone kao da su na trenutak izgubili svoju prepoznatljivost, no vrlo brzo se se vratili znanoj igri. I to u Europi.


– Izgubili su na otvaranju neočekivano od Slaven Belupa, ali to se događa. Po meni je Dinamo uvijek dobra momčad, sad su uhvatili formu i dobili Genk u gostima. Dobri su i opasni, a mi moramo odigrati na visokoj razini ako želimo nešto ostvariti.


Ogledi Rijeke i Dinama na Rujevici nudili su od svega pomalo. Ali nikad nisu bili nezanimljivi. Pobjeđivala je Rijeka 5:2, 4:1, Dinamo još uvjerljivije 1:5, 0:5. Pavičić je primjerice okusio i uvjerljivi poraz na Rujevici (5:2), ali kao igrač Dinama. Čak je i postigao drugi gol za Modre.


– Sjećam se toga, kako ne. Pa bilo je svega na Rujevici u međusobnim utakmicama, zabio sam i kao igrač Rijeke kad smo pobijedili Dinamo 4:1. Vjerujem da će gledatelji ovaj put doći na svoje i da će moći uživati u jako dobroj utakmici. Kamo sreće da dobijemo. Volio bih da se pokažemo u najboljem izdanju.


Ademi i Ivanušec


Rijeka je utakmicama protiv Dinama i Lokomotive u četiri dana u prigodi da osjetnije pobjegne Modrima u slučaju dviju pobjeda.


– Lijepo je biti prvi i uživati dok te ostali ganjaju na ljestvici. Ali neće biti lako, od prve do zadnje minute moramo »poginuti« na terenu za dobar rezultat. Respektiramo ih, ali igrat ćemo svoj nogomet. No, nećemo se opterećivati tim stvarima, prvo Dinamo pa Lokomotiva.


Kojeg igrača iz Dinama Pavičić najviše cijeni kao suparnika na travnjaku?


– Sviđa mi se kako igra Ademi, koji neće igrati. Trenutačno to je i Ivanušec, po meni njihov najbolji igrač. Kako odnijeti prevagu u vezi? Dinamo je upravo najjači kad izgubi loptu jer odmah poslije imaju dobar presing. Tu moramo biti mirni i uzimati te druge lopte. Tu bi mogla biti prevaga. O čvrstini u duelima i agresivnosti da i ne govorim. To je po meni neki put za uspjeh.


Pavičić iza sebe ima 269 prvoligaških nastupa, 74 utakmice je odigrao za Dinamo, 44 za Lokomotivu i 151 za Rijeku u kojoj je zabio 20 golova. Igranje protiv bivšeg kluba uvijek je posebna inspiracija.


– Prijatelji navijaju za Dinamo, a cijela obitelj za mene i Rijeku. Sad sam u Rijeci i normalno da su uz mene. Doći će ovaj put iz Zagreba otac, brat i zaručnica. Podrške neće nedostajati – zaključuje Pavičić.