Povijesno natjecanje

WRC CROATIA RALLY U Zagrebu kreće jedno od 12 natjecanja SP-a, hrvatske posade predvode Buzećanin i Zagrepčanin

Miroslav Krpan

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac/Foto: M. KRPAN

Viliam Prodan i Zoran Raštegorac/Foto: M. KRPAN

Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac iz Opatija Motosporta domaći su favoriti za vrhunski rezultat. Iskustvo imaju, znanje imaju, duh im je neprocjenjiv, samo im treba malo sportske sreće da stanu na postolje skupine



RIJEKA Višegodišnji san i mašta o dolasku prestižnog svjetskog automobilističkog natjecanja u Hrvatsku ovih se dana ostvario. Na sve se strane priča i piše o WRC-u, točnije, jednom od 12 natjecanja FIA prvenstva svijeta u reliju, ove godine trećeg u nizu, što se od sutra do nedjelje održava u Hrvatskoj. U punom su zamahu sve operativne pripremne radnje, u kojima sudjeluju tisuće ljudi pristiglih u Zagreb iz 30-ak zemalja svijeta.


Danas zagrijavanje i predstavljanje

Četvrtak je dan kada posade izlaze na Shakedown, svojevrsni trening na kratkoj dionici koju organizatori pripremaju na Medvedgradu, od 9 do 15 sati, u tri različite grupe. Vrijedi istaknuti i da postoji i lokacija u kojoj je sjedište sportskog rukovodstva. Prošlog je proljeća Nacionalna sveučilišna knjižnica bila sjedište Europskog vijeća i Hrvatske kao predsjedatelja, sada već više mjeseci u njoj zasjeda hrvatska vlada, a ovih dana njome predsjeda reli vlada svijeta. A Hrvatska, Hrvatski auto i karting savez, klubovi sportski i tehnički organizatori i realizatori, dio su tog oktanskog FIA svijeta. Program svečanog otvaranja pokraj NSB-a počinje u 18 sati, a predstavljanje posada zakazano je za 19 sati. Od 18.50 sati počinje televizijski prijenos na HTV2.

Naime, na prostoru od 60.000 kvadrata, dijelu Zagrebačkog velesajma i istočnog parkirališta, pored Inine poslovne zgrade, formiran je Servisni park, dio okolnih prometnica već je od proteklog vikenda isključivo u funkciji ove značajne manifestacije. Podignuti su šatori i privremene radionice, svojevrsni dom najboljih svjetskih reli timova, a sve se provodi uz visoke epidemiološke mjere i striktan FIA COVID-19 protokol. Na neki način svi dosadašnji poslovi sportskih i tehničkih ekipa, kako onih FIA-inih i promotora, tako i svih domaćih, odvijaju se u nekoliko popularno nazvanih »balona«, sad već u sportskom svijetu uobičajenog zaštitnog znaka »koronavirus generacije«.




A tako će ostati i do završetka. Više od 1.300 tona razne opreme stiglo je u Zagreb u 45 šlepera, a da bi privremene radionice i baza reli asova svijeta funkcionirale, razvučeno je više od četiri kilometra raznih kablova. Ruke »trljaju« i zagrebački hotelijeri koji su konačno opet malo osjetili pravi turizam. Zauzetost većine, prvenstveno vrhunskih hotela, dostiže ovih dana 80 pa i više posto.


Tri cilja


Među 68 posada kojima je omogućena prijava za nastup na prvom Croatia rallyju WRC-a nalazi se i sedam hrvatskih, od kojih jedna, nažalost, neće nastupiti. Naime, hrvatska automobilistička ikona Niko Pulić ovih dana vodi tešku bitku za zdravlje, koronavirus ga je prikovao za bolnički ležaj i disanje uz pomoć kisika, a za vjerovati je da će Gospar Niko i iz ove priče izaći zasigurno s najvećom pobjedom u životu, zdrav i oran za još uspjeha na oktanskim stazama.


Preostalih šest posada odrađuju svoju zadaću priprema, a svatko od njih za prioritet ima tri cilja: startati, završiti i, ako se sve posloži, ostvariti i dobar rezultat. Domaći favoriti za vrhunski rezultat zasigurno su već znani internacionalci, pobjednici i prvaci mnogih natjecanja, sudionici relija u zemljama hrvatskog okruženja, Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac. Ovaj domaći WRC njima nije prvi, već su nastupili u Monte Carlu. Na njihovoj Ford Fiesti startni je broj 70, znaju što ih očekuje, iako im je većina brzinaca novost, kao i svima drugima.


No, iskustvo imaju, znanje imaju, duh im je neprocjenjiv, samo im treba malo sportske sreće da stanu na postolje njihove skupine. Brane boje AK Opatija Motorsport, koji ima još jednu posadu koju čine Mateo Butorac i Marko Stiperski. Obojica su bila u Monte Carlu, ali u pratećem Prodanovom timu i nisu mogli propustiti domaći teren i sami se okušati na natjecanju. Na svoj Peugeot 208 Rally 4 zalijepili su startni broj 74 i ovo im je kruna dosadašnjih deset godina nastupa.


Obiteljsko nadmetanje


Jedno se prezime uz startne brojeve 72 i 73 spominje čak tri puta. Ravenščak! I svi su članovi znanog Auto karting kluba Sveta Nedelja, onog koji realizira »svjetski« događaj Santa Domenicu. U identičnim automobilima Ford Fiesta natječu se otac, sin i kćer. Martin Ravenščak mladi je i perspektivni 24-godišnji hrvatski relijaš kojem je već neko vrijeme vjerni suvozač iskusni Tomislav Tomašković. U drugom automobilu nastupaju njegov otac Krešimir i sestra Dora, tandem koji za cilj ima »zabaviti« se i stići do cilja. Obiteljsko nadmetanje i bolji rezultat bit će povod post festum druženja i izravnavanja računa – za stolom. A o svim njihovim željama, kada nisu u sportskom automobilu, brigu će voditi mama i supruga Blaženka, jednostavno »katica za sve«.


Ivica Siladić i Jasna Durak, članovi zagrebačkog AK Delta Sport, višegodišnji su relijaški tandem. Počeli su onako iz gušta, sve se više »palili« na brzine, mijenjali automobile, prolazili kroz različite situacije, slavili dobar rezultat. A dolazak WRC-a u Hrvatsku u do sada najboljem automobilu, još jednoj Ford Fiesti (startni broj 75), darovali su sami sebi za sve dosad ostvareno jer se ta jedinstvena prilika ne propušta. Iako je, kako kaže Ivica, dvostruko duža negoli je išta dosad vozio, nestrpljivo čekaju start.


I ne bez razloga, posljednji u nabrajanju hrvatskih »šest velikih«, tandem je koji čine Željko Magličić i Domagoj Nemak. Članovi su zagrebačkog AK Ina Delta, a razlog upuštanja u ovu dosad najveću oktansku avanturu, ima svoju podlogu. Naime, na samo 50-ak metara od njegove radionice start je jednog brzinca, dionice što vodi od Vinskog Vrha do Duge Rese. Pa kad ti reli dođe pred kuću, zašto ne sudjelovati. Nastupaju u Ford Fiesti sa brojem 77.
Dugo se pričalo da će možda doći, da sigurno dolazi, da je došao. I stvarno, WRC je došao u Hrvatsku. A koliko će se tek pričati za njegova trajanja ova četiri dana, pa onda kada sve završi. Bit će istinskih, bit će i »lovačkih«, ali bit će priča za generacije. Pamte se uvijek i samo – prvi!