Veliki sportski događaj

WRC Croatia Rally kreće u četvrtak, sedam hrvatskih vozača među snažnom konkurencijom

Portal Novilist.hr

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Finale je na rasporedu u nedjelju, 21. travnja na dobro poznatim lokacijama u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županijiZAGREB Jedan od najvećih svjetskih sportskih događaja održat će se i četvrti put u Hrvatskoj, a WRC Croatia Rally na rasporedu je od 18. do 21. travnja kao četvrta utrka ove sezone.


Ukupno dvadeset brzinskih ispita bit će raspoređeno od petka do nedjelje, dok su u četvrtak, 18. travnja na rasporedu tzv. Shakedown i Ceremonijalni start ispred NSK u Zagrebu.


U petak, 19. travnja vozit će se osam brzinskih ispita na području Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, dok subota donosi još osam brzinaca u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Finale je na rasporedu u nedjelju, 21. travnja na dobro poznatim lokacijama u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji te s ciljem u Kumrovcu.
Za WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja, a osam će se vozača natjecati u najjačoj, Rally1 klasi. Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.


Čak 22 posade stižu u Rally2 konkurenciji, koju će predvoditi Francuz Yohan Rossel, Finac Sami Pajari i Španjolac Pepe Lopez. Croatia Rally druga je postaja Junior WRC-a, gdje će se za bodove boriti 18 vozača, među kojima je trenutačno najbolje plasirani u poretku prvenstva Estonac Romet Jürgenson koji trenutačno drži drugu poziciju. I ove godine prijavio se značajan broj hrvatskih vozača. Njih sedam okušat će se sa snažnom konkurencijom. Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanović u klasi Rally5.


WRC Croatia Rally četvrta je postaja najboljih svjetskih relijaša. Sezona je počela u Monte Carlu pobjedom Belgijancaca Neuvillea, a nastavila se u Švedskoj, gdje je slavio Finac Esapekka Lappi. Prije Hrvatske relijaška elita vozila je u Keniji na Safari Rallyju od 28. do 31. ožujka gdje je slavio Finac Kalle Rovanpera.


Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je i nova lokacija servisnog parka koji je zbog tehničkih zahtjevnosti izmješten iz Novog Zagreba u Westgate Shopping City.


Također, 13. travnja, na godišnjicu pogibije Craiga Breena, na mjestu nesreće otkriven je spomenik irskom vozaču, koji je lani tragično nastradao na testnoj vožnji pokraj Lobora.