LIBURNIA KUP

Vrhunska košarka na opatijskom parketu: u dvorani “Marino Cvetković” danas počinje trodnevni turnir

Zlatko Horvat

Jurica Golemac/Foto: PIXSELL

Jurica Golemac/Foto: PIXSELL

Pripremno je razdoblje, neće to još dobro izgledati, ali košarkaški zaljubljenici sigurno će moći vidjeti vrhunske igrače – kaže Jurica Golemac, trener Cedevita Olimpije



RIJEKA Aleksandar Petrović je sa svojom momčadi Carpegna Prosciutto Pesaro jučer stigao u Opatiju i odradio trening u dvorani Marino Cvetković, baš kao i momčad Partizana Željka Obradovića. Preostala dva sudionika Liburnia kupa, Cedevita i Cibona, stižu danas. U prvom susretu (17 sati) trodnevnog turnira zaigrat će Cedevita Olimpija i Carpegna Prosciutto Pesaro, dok tri sata kasnije počinje ogled Cibone i Partizana. To je još jedan košarkaški spektakl koji organizira Društvo za športsku rekreaciju Marinovi prijatelji pod vodstvom Roberta Jurkovića.


– Uvijek je lijepo igrati u svojoj domovini, pogotovo kada smo vidjeli da je turnir kvalitetan, dobro organiziran. Dobro će nam doći u ovom razdoblju, imat ćemo jake suparnike. Meni je uvijek lijepo doći u Hrvatsku – kaže Jurica Golemac, trener Cedevita Olimpije, koji je kao igrač igrao na tri EuroBasketa u dresu Slovenije, koju u kvalifikacijama za SP čeka Hrvatska…


– Ja sam rođeni Hrvat, po majci i po ocu. Slovenija mi je druga domovina, u kojoj se dobro osjećam, u kojoj sam se afirmirao i u kojoj radim. U Sloveniji imam puno prijatelja i uživam u Sloveniji.


Momčad za uspjehe




Cedevita Olimpija upisala je na kraju prošle sezone 18. titulu prvaka Slovenije. Složena je momčad za nove uspjehe.


– Doveli smo više-manje sve što smo htjeli. Malo smo se kasno skupili. Imali smo četiri igrača na Olimpijskim igrama, Amerikanci su došli kasnije i još se tražimo. Treba nam treninga, ali siguran sam da smo dobro trgovali ovoga ljeta i sastavili dobru momčad. Prošle sezone nam je možda nedostajalo malo sportske sreće i jedan igrač jer smo bili jednu loptu udaljeni od Topa 8 u Europi i Topa 4 u ABA ligi. Sada smo napunili roster s više kvalitetnih igrača, bit ćemo kompetitivniji i kvalitetniji, ali ne mogu biti nezadovoljan prošlom sezonom, znajući što se događalo iznutra s COVID-19 i putovanjima.


Odlazak Cedevite bio je velik udarac za hrvatsku klupsku košarku. Za Sloveniju je to bio dobitak.


– Sigurno je da je jedan takav projekt koji je imala Cedevita u Zagrebu velik gubitak za hrvatsku, a velik dobitak za slovensku košarku. To je ambiciozan, organiziran klub, po svim parametrima u vrhu europske košarke.


Prvi dvoboj


Jurica Golemac i Aleksandar Petrović danas će se prvi put sastati kao trenerski suparnici. Njihove karijere ispreplele su se samo jednom.


– Radili smo zajedno samo jednu sezonu kada je Aco došao u Cibonu kao direktor, kada je Rimac bio glavni, a ja pomoćni trener. Tu smo se prvi put malo bolje upoznali. O njemu ne treba trošiti riječi. Aco je uspješan i kvalitetan košarkaški radnik. Dobro je izgledalo svega čega se uhvatilo. Samo mu mogu čestitati na karijeri, koja i dalje traje. Imat ćemo prvi dvoboj, ali to je manje bitno, igraju igrači. Bit će mi drago opet ga vidjeti. Pripremna je utakmica, ali bit će zanimljivo. On vodi momčad s puno entuzijazma i energije. Neće to još dobro izgledati s obiju strana, ali košarkaški zaljubljenici u Rijeci, Opatiji i okolici sigurno će moći vidjeti vrhunske igrače. Partizan je ove sezone odlučio napraviti nešto veliko dovođenjem najboljeg trenera u povijesti košarke u Europi. Nemaju drugih ambicija nego ići na sam vrh. Naše ambicije? Uvijek biti u vrhu i pokušati ugrabiti šansu. Kompetitivni smo i kvalitetni, a sezona ovisi o ozljedama, odlukama sudaca. Kao trener ne volim govoriti o konačnim ciljevima, ali imamo kvalitetu za otići do kraja. Veliku ulogu u tome gdje ćemo završiti sezonu imat će koliko će nas pomaziti sreća i zdravlje.


Drugoga dana održat će se trenerski seminar. Četiri trenera momčadi sudionika, Obradović, Petrović, Golemac i Jovanović, održat će četiri predavanja s početkom od 16 sati, koja će poslušati i hrvatski izbornik Veljko Mršić.


U petak se susret za treće mjesto igra od 17, finale od 20 sati. Sve utakmice prenosi Sportklub.