martin zlomislić

Vratar Rijeke i junak slavlja u Koprivnici: “Ovo je jako vrijedna pobjeda, imamo momčad za velike stvari”

Denis Frančišković

Martin Zlomislić/Foto: PIXSELL

Martin Zlomislić/Foto: PIXSELL

Na početku sezone nitko nije ozbiljno računao na nas, svi su pričali i pisali o Osijeku, Hajduku i Dinamu. No, pokazali smo da možemo protiv svakoga. Imamo jednu klasu poput Drmića, zatim Pavičića, Murića... i momčad za velike stvari - tvrdi Zlomislić



RIJEKA Nogometaši Rijeke u svom prepoznatljivom ritmu igranja sa živcima svojih simpatizera došli su do nove, važne gostujuće pobjede nad Slaven Belupom kojom su zadržali bodovni priključak s vodećim Osječanima. Bijeli su unatoč blijedom izdanju još jednom potvrdili da su najbolja gostujuća momčad koja je van Rujevice osvojila 20 bodova u devet utakmica i sad im predstoji završni prosinački čin u kojem moraju potvrditi jesu li zreli dohvatiti jesenski naslov, drugi put u svojoj povijesti. Svi preduvjeti su tu, sve četiri domaće utakmice i derbi s Osijekom 8. prosinca, koji će biti u fokusu borbe za sam vrh.


Pobjeda u Koprivnici imala je ovaj put svog junaka u Martinu Zlomisliću, ovoljetnjoj prinovi Bijelih, koji je izvukao momčad jednako kao i protiv Šibenika na Rujevici kad je ona plesala na rubu poraza. Zlomislić je u 86. minuti obranio jedanaesterac Nedimu Hadžiću, mladom bosansko-hercegovačkom reprezentativcu iz Sarajeva, koji je u redove Farmaceuta stigao ovo ljeto iz Mladosti Kakanj.


– Važna su ovo tri boda nakon poraza u Jadranskom derbiju. I teška utakmica. Opet smo si malo zakomplicirali život na kraju, ali najvažnija je pobjeda – kaže Zlomislić. – Lijepo je i da sam napokon obranio jedanaesterac i pomogao momčadi. Hadžić i ja došli smo iz iste lige, a igrali smo zajedno i u mlađim kategorijama BiH reprezentacije U-19 i U-21. Znam kako puca, ali opet… Mijenja strane, a ja sam se odmah odlučio da idem na desnu stranu i to se isplatilo. Livaja i Petković? Da, tu nisam baš najbolje reagirao. Krenuo sam u jednu stranu pa se vratio, a ispalo je kao da nisam ni reagirao. Njima je ipak teže braniti jedanaesterce, to su ipak igrači više klase.




Na Rujevici je branjenje jedanaesteraca dio treninga i svojevrsnog rituala.


– Pucaju nam redovito Murić i Drmić, naši stalni izvođači. Vježbamo jedni druge. Kome je najteže obraniti? Pa zna se, Muriću…


Spremni za Kup


Za momčad je posebno važno da je i psihološki brzo reagirala nakon poraza od Hajduka.


– Igrali smo dobro u toj utakmici i čak imali pobjedu u rukama. Bio je ružan osjećaj nakon svega, ali eto pokazali smo karakter sada na teškom gostovanju. A to je najbitnije.


Uoči nastavka prvenstva Riječane prvo čeka četvrfinalni dvoboj Kupa s Dinamom u Maksimiru ove srijede. Ulog je velik, polufinale i otvoreniji put prema novom Rabuzinovom suncu.


– Okrećemo se Kupu, protivnik je težak, ali idemo po prolaz. Sve je moguće, jedna je utakmica. Spremni smo i učinit ćemo sve da prođemo dalje. Rijeka je posljednjih godina u Kupu prezentirala da može s Dinamom.


Nakon Kupa na Rujevici redom dolaze Hrvatski dragovoljac, Osijek u zaostaloj utakmici, Gorica i Istra 1961.


– Istina, imamo sve u svojim rukama i nadamo se najboljem. Mislim da možemo do naslova jesenskog prvaka. Raspored je jako dobar, a i dolazi nam trenutačno prvoplasirani Osijek.


Zlomislić je malo u početku bio u sjeni Labrovića pa Prskala, ali sada čvrsto drži jedinicu.


– Branio sam protiv Šibenika pa nekoliko kola nisam i onda krenuo opet protiv Gorice u onoj ludoj utakmici koju smo dobili 3:4. Zadovoljan sam, a naravno svatko od nas uvijek može bolje. Previše golova primamo, ali ako se pobjeđuje, onda je to malo manje važno. Na početku sezone nitko nije ozbiljno računao na nas, svi su pričali i pisali o Osijeku, Hajduku i Dinamu. No, pokazali smo da možemo protiv svakoga. Imamo jednu klasu poput Drmića, zatim Pavičića, Murića… Imamo momčad za velike stvari.


Rijeka i Zamet


No, konkurencija među riječkim vratarima nikom ne garanatira sigurno mjesto…


– Prskalo, Labrović i Nwolokor su stvarno sjajni vratari. Oduševljen sam njima i meni je jako dobro što imam tako zdravu konkurenciju. Svi moramo držati visoko letvicu, nema opuštanja. Imamo i fenomenalan odnos, podržavamo jedni druge bez obzira na to tko branio. Tu je i Mrčela, koji sve to drži pod kontrolom.


Martin neizostavno prati što se događa u Premier ligi susjedne BiH. Široki i Posušje su njegovi bivši klubovi…


– Dečki iz Širokog dobro igraju na čelu s Jurom Ivankovićem. Mlada su momčad i nemaju velike imperative i očekivanja. Pokušavaju što više stabilizirati klub, gurati mlade igrače i sada su eto jedno mjesto ispred onih koja vode u Europu. Pratim i svoje Posušje, koje se bori za ostanak. Nisu uspjeli sad protiv Zrinjskog, izgubili su 3:1, ali oni su ipak najbolja momčad ove godine.


Život u Rijeci van nogometa?


– Meni je Rijeka prelijepa. Ljudi su srdačni, navijači žive za klub. Bila je prelijepa atmosfera protiv Hajduka. Kvart? Na Zametu sam, nekoliko semafora i pet minuta do Rujevice – zaključuje Zlomislić.