CRO RACE

Vladimir Miholjević, direktor biciklističke utrke CRO Race: “Emocije biciklista najbolja su nagrada”

Valentina Prokić

Vladimir Miholjević / Foto Arhiva NL

Vladimir Miholjević / Foto Arhiva NL

CRO Race je, kao i naša zemlja, nepredvidiva, puna emocija, puna topline, nikad ne znaš što će te dopasti na kraju - kaže Miholjević



RIJEKA Šesto izdanje CRO Racea završeno je pobjedom Velšanina u dresu Bahrain Victoriousa Stephena Williamsa. Williams je pobjedu osigurao u pretposljednjoj, najtežoj etapi istarsko-kvarnerskoj voženoj od Rapca do Opatije, a zatim ju je uz pomoć svog tima mudro čuvao od starta u Samoboru pa sve do cilja u Zagrebu kod Hrvatskog narodnog kazališta.


Zanimljivo, Williams je treći vozač Bahrain Victoriousa koji je pobijedio na CRO Raceu, prije njega to su ostvarili Vincenzo Nibali i Kanstantin Siutsou.


CRO Race još jednom nije razočarao, tijekom šest etapa, čak četvorica različitih biciklista nosila su majicu vodećeg u ukupnom poretku, što dovoljno govori u prilog novim profilima etapa u kojima nije bilo niti jednog brdskog cilja. No, uoči svakog završnog sprinta u ciljnu ravninu biciklisti su trebali proći zahtjevne krugove koji su mnoge slomili nakon već prijeđenih 150 i više kilometara tijekom etape. Neizvjesnost je ono što daje posebnu draž biciklističkoj utrci, a CRO Race je ove godine toga imao napretek.




– CRO Race je, kao i naša zemlja, nepredvidiva, puna emocija, puna topline, nikad ne znaš što će te dopasti na kraju – kaže direktor utrke Vladimir Miholjević koji nakon desetak dana pod punom spremom može konačno odahnuti jer je sve prošlo kako treba, ali samo na kratko jer ga već predstojeći vikend očekuje projekt Istra 300, utrka za rekreativce koji će imati iste uvjete kao profesionalni biciklisti.


– Teško je ne biti zadovoljan obzirom na izvedbu, zanimanje koje je privukla, intenzitet praćenja i kako je utrka prihvaćena. Organizacijski, na terenu se uopće nije vidjela stanka od godine dana. Izuzev nas četvero koji radimo cijelu godinu na CRO Raceu, u organizaciju je uključeno još jako puno ljudi, a ta suradnja je bazirana na ljubavi prema ovom sportu i želji da utrka dosegne najvišu razinu. Imamo službe koje djeluju u pozadini, a koje odrađuju golem dio posla i odradile su ga dobro. To pokazuju i emocije biciklista u cilju, njihova gestikulacija, naboj sreće, suze, smijeh… Ako utrka nije na razini na kojoj treba biti, onda će to izostati. I baš je to najveće priznanje nama organizatorima – dodaje Miholjević.


CRO Race ostaje u ovom jesenskom terminu, kao svojevrstan most između Svjetskog prvenstva i posljednje utrke sezone Gira di Lombardia.


– Timovi, Jumbo Visma i BikeExchange su se već javili sa zahvalom, čestitkama te upitom ostaje li utrka u istom terminu tako da je već mogu uvrstiti u svoje kalendare za iduću sezonu. Broj World Tour ekipa možemo povećati, ali to ovisi o dogovorima s partnerima Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Vladom te destinacijskim partnerima jer za to treba veći budžet. Mogli smo imati i ove godine osam ekipa, ali proračun to ne bi izdržao, nije ni ove, već smo uložili svoja vlastita sredstva da premostimo. To nije način rada koji zaslužuje jedna ovakva nacionalna biciklistička priredba. Razumijemo da je bila pandemija i lokalni izbori, ali nadamo se da ćemo u idućih mjesec i pol dana definirati sve za iduće izdanje – kaže direktor CRO Racea.


Postoji već par prijedloga za nove etape koje bi se trebale mijenjati u dogovoru i željama sa Ministarstvom turizma tako da svake godine bude neka novina u etapama.


– Cikloturizam je jedan od hrvatskih turističkih prioriteta. Imali smo više od 400 sati programa u TV prijenosima, imali smo prijenos uživo u 130 zemalja te vjerujem da ovakav projekt vrijedi podržati – zaključio je Miholjević.


Novo iskustvo sina Frana

Miholjević je, osim što je direktor CRO Racea, i tehnički direktor Bahrain Victorious tima te ima dvostruki razlog za zadovoljstvo s obzirom na pobjedu Williamsa. Osim toga, njegov sin Fran prvi je put nastupio na CRO Raceu u dresu svog Cycling team Friulia.


– U njegovim godinama nisam imao ovakvu podršku i znanje, niti takav krug ljudi koji mi je mogao dati smjernice. Fran je puno inteligentniji i jači biciklist nego što sam ja bio u njegovim godinama i bio bih sretniji da je prvu etapu završio s minimalnom potrošnjom snage, da je u drugoj imao fokus prema naprijed te da je u Makarskoj došao s prvom grupom. To je bilo realno za očekivati i to bi bilo taktički ispravno. No, u petoj etapi pokazao je neke svoje druge kvalitete. Pred njim je još puno utrka i ovo mu je novo iskustvo iz kojeg može puno naučiti – rekao je bivši profesionalni biciklist.