UTMB World Series

Više od 2.650 trail trkača sudjeluje u Umagu na utrci Istria 100 by UTMB

P. N.



UMAG – Više od 2.650 trail trkača već zna da će se za manje od 10 dana održati u Umagu održati Istria 100 by UTMB, jedna od najpopularnijih proljetnih utrka u svjetskoj seriji trail utrka UTMB World Series.


Entuzijastima trail trčanja, utrci Istria 100 by UTMB ove će se godine pridružit više od 50 elitnih i svjetski poznatih natjecatelja. Elitni natjecatelji su trail trkači koji su dosljedno postigli izvanredne rezultate na utrkama UTMB World Series diljem svijeta i popeli se na UTMB indeksnoj ljestvici. “Oni su creme de la creme svjetskog trail trkačkog svijeta. Za te elitne trkače, Istria 100 by UTMB bit će odskočna daska prema UTMB World Series finalu koje se svake godine održava u trokutu Francuske, Italije i Švicarske. Elitni trkači koji dolaze na Istria 100 by UTMB dolaze iz 18 različitih zemalja. Većina njih dolazi iz Austrije, Francuske, Njemačke i Slovenije, ali također primjećujemo snažan priljev španjolskih trkača, te elitnih trkača iz prekooceanskih zemalja”, rekla je direktorica utrke Ivana Malović Gral.





I dok se mnogi od njih još uvijek pakiraju i prolaze kroz zadnje pripreme za predstojeću utrku, neki trkači već testiraju teren utrke. Jedan od njih je Juuso Simpanen iz Finske. Juuso je prvi put došao u Istru 2023. i odmah se zaljubio u utrku. Zbog fizičkih problema, nije postigao željenu poziciju. Zauzeo je 5. mjesto u najdužoj utrci od 168 km, ali ga je neostvareni cilj još više potaknuo da pokuša ponovno i ove godine. Kako bi se najbolje pripremio za utrku, Juuso je došao u Hrvatsku prije dva tjedna i do sada je testirao gotovo cijelu rutu utrke.


Juuso o utrci kaže: “Staza je sjajna, obožavam ovu prirodu i poglede na more. Posebno uživam u prvom dijelu staze koji je izrazito tehnički za trčanje. Došao sam ovdje prije utrke, kako bi se aklimatizirao i ovdje uživao u svijetlim i sunčanim danima. U ovo doba godine takvih dana nemamo u Finskoj. Moj plan za ovogodišnju utrku je poboljšati vrijeme prolaska kroz cilj za 40 minuta. To bi otprilike iznosilo 19 sati trčanja duž 168 km staze i vjerojatno će mi donijeti dobru poziciju.” Juuso je došao u Istru i Primorsko-goransku županiju sa svojom obitelji koja mu pruža veliku podršku. Prošle godine sklopio je prijateljstvo s lokalnim ekipom, pa se ovih posljednjih nekoliko tjedana susretao s lokalnim trkačima, a posebno s Pavlom Kruljcem, prepoznatim hrvatskim trail trkačem s kojim se Juuso prošle godine borio na stazi Istria 100 by UTMB.



Nije neuobičajeno da trail trkači, a posebice ultra-trail trkači, dolaze unaprijed i navikavaju se na teren. Za razliku od nekih drugih sportova, u trail trčanju rute se transparentno objavljuju unaprijed i svaki natjecatelj može detaljno planirati svaki dio utrke. Međutim, to ne znači da je uspjeh zajamčen. Zapravo, ta očekivanja ne bi mogla biti dalja od istine.


Donatello Rota, talijanski trail trkač i priznati trkački trener u Italiji, već četvrtu godinu zaredom dolazi u Istru i svake godine testira različitu udaljenost. Kaže: “Ne možete kontrolirati vrijeme, niti možete pretpostaviti koja je strategija vaših konkurenata, barem dok ih ne sretnete na stazi. Čak ne možete ni pretpostaviti kako će se vaše tijelo osjećati na dan utrke. Međutim, ono što možete učiniti jest pripremiti svoje tijelo unaprijed za trčanje dugih udaljenosti. To zahtijeva disciplinirane i pomno osmišljene treninge. Ako ciljate dobru poziciju na ciljnoj ravnini, poznavanje terena puno pomaže jer možete planirati kada pojačati tempo i kada tračati laganije.” Donatello je 2019. godine trčao 69 km i osvojio 3. mjesto. Dvije godine kasnije, 2021., osvojio je 1. mjesto na utrci od 42 km. Ponovno je došao 2022. kako bi ispitao svoje granice na utrci od 128 km i postigao visoko 6. mjesto. Kako se ruta promijenila, Donatello se i ove godine vraća u Istru kako bi isprobao novih 69 km koji počinju u Buzetu. Poput Juusa, Donatello je također očaran utrkom te predivnom prirodom Istre i Primorsko-goranske županije pa često uživa u svojim ljetnim odmorima ovdje, iako kaže da mu u satima, treba duže putovati iz Italije do Istre nego trčati utrku Istria 100 by UTMB. Kad god se pruži prilika, Donatello dijeli svoje dojmove o utrci sa svojim trkačima koje trenira i kolegama trkačima te sugerira: “Kada dođete u Istru, trebate posjetiti i obalnu i kontinentalnu Istru. Svidjet će vam se ta mala sela i gradovi!”.


“Na ultra-trail utrci, važno je dobro održavati tempo i pratiti svoje tijelo. Nikako ne smijete prerano osjetiti da ste tako reći u rezervi. Na taj način, tijelo će lakše podnijeti napor i ostvarit ćete bolje rezultate na težem dijelu utrke tj. onome dijelu gdje vaš um mora preuzeti kontrolu kako bi nastavili dalje. Preporuka je dobro proučiti sve materijale na raspolaganju, istraživati iskustva drugih trkača i što je više moguće upoznati se s utrkom. Nakon faze istraživanja i analiza, postavljate strategiju i birate opcije. Na taj način, jednom kada napustite startnu liniju, znate da ste učinili sve što je u vašoj moći kako biste osigurali da vas vaš maksimalan napor dovede do ciljne linije.” kaže Ida-Sophie Hegemann, mlada njemačka zvijezda trail trčanja u usponu.


Ida-Sophie također je jedna od povratnica na utrku Istria 100 by UTMB. 2022. godine krenula je skromno s utrkom od 69 km, no ta joj udaljenost nije odgovarala jer joj nije pružila priliku da pokaže svoj maksimum. Godine 2023. odlučila je da je pravo vrijeme za isprobati utrku od 110 km. Utrku je završila za 11 sati i 27 minuta što ju je dovelo do fantastičnog 3. mjesta i izravnog ulaska u finale UTMB World Series.



Ove godine, Ida-Sophie spremna je za udaljenost od 168 km koja počinje u Labinu. Trenirala je naporno i pomno. Očekivanja su visoka i vjeruje da će dati sve od sebe kako bi završila utrku u skladu sa svojim osobnim ciljevima. Kaže: “To je sjajna staza i zaljubljena sam u male sela na kontinentu i obalne gradove. Krajolik i zaista divni volonteri utrke Istria 100 by UTMB-a čine veliku razliku kada netko trči tako dugu stazu.”


 


Početak svake staze je raspoređen diljem Istre. Najduža utrka od 168 km kreće iz Labina. Utrke od 100 km i 69 km startaju u Buzetu. Utrka od 42 km počinje u Motovunu, a utrka od 21 km u Grožnjanu. Sve staze završavaju u Umagu, na zapadnom dijelu poluotoka.


 


Umag će također biti domaćin Svečane dodjele nagrada jer će se u nedjelju, 7. travnja, natjecatelji i njihovi navijači ponovno okupiti kako bi proslavili sve natjecatelje koji su sudjelovali u utrci, sve pobjednike svih utrka, sve volontere, partnere, sponzore i prijatelje koji su pomogli u organizaciji ovog događaja.


 


GDJE PRATITI UTRKU


UTMB Live
LIVE Trail
Kanali društvenih mreža Facebook, Instagram