Biciklizam

Vingegaard na korak od novog trijumfa na Tour de Franceu, Danac u kraljevskoj etapi nadmašio Slovenca

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Drugi je na cilj došao Britanac Simon Yates (Jayco-AlUla) s 34 sekunde zaostatka, a treći je bio Španjolac Pello Bilbao (Bahrain Victorious) koji je ciljem prošao minutu i 38 sekundi iza pobjednika



COURCHEVEL Danski biciklist Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) napravio je ogroman korak ka obrani naslova na Tour de Franceu nadmašivši u kraljevskoj, 17. etapi glavnog konkurenta Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates) za gotovo šest minuta te ukupnu prednost povećao na više od sedam i pol minuta.


Svoju prvu etapnu pobjedu na Grand Tour utrkama ostvario je 25-godišnji Austrijanac Felix Gall (AG2R-Citroen), koji je bio u skupini biciklista koja se odlučila na bijeg te je pokazao najviše snage na posljednjoj alpskoj dionici od 165,7 km, između Saint-Gervais Mont-Blanca i Courchevela, na kojoj je ključan bio 28,1 km dugi uspon na Col de la Loze, koji je s 2304 m nadmorske visine najviša točka ovogodišnjeg Tour de Francea.


Drugi je na cilj došao Britanac Simon Yates (Jayco-AlUla) s 34 sekunde zaostatka, a treći je bio Španjolac Pello Bilbao (Bahrain Victorious) koji je ciljem prošao minutu i 38 sekundi iza pobjednika.




Četvrti je ciljem prošao Jonas Vingegaard (+1:52), ali je za njega to bilo ravno pobjedi. Upravo na posljednjem usponu, oko 16 km prije cilja, Tadej Pogačar, dvostruki pobjednik Tour de Francea i drugoplasirani s prošlogodišnjeg izdanja, počeo je gubiti kontakt sa skupinom u kojoj je bio Vingegaard. Danac je osjetio da je njegov veliki suparnik u problemima te je uz pomoć momčadskog kolege Seppa Kussa krenuo u lov na što veću razliku. Slovenski šampion nije imao snage za odgovor te je na kraju zaostao za Vingegaardom za gotovo šest minuta (5:45).


Danac sada ima sedam minuta i 35 sekundi prednosti pred Pogačarom i samo ga neka ozljeda može zaustaviti na putu prema drugom uzastopnom naslovu pobjednika na najvećoj svjetskoj utrci. Računajući i jučerašnju nevjerojatnu predstavu na kronometru, Vingegaard je u dvije etape napravio više od sedam minuta prednosti pred Slovencem, koji nije mogao pratiti sjajno pripremljenog danskog vozača.


U četvrtak je pred biciklistima lakša zadaća na dionici od 184,9 km od Moutiersa do Bourg-en-Bressea uz dva uspona četvrte kategorije.