Riječanin svjetski prvak

Veliki uspjeh Riječana na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah: Maričić zlatni u najtežoj disciplini, Klovar srebrni

Valentina Prokić

ZLATO OSVOJENO U CIPARSKIM DUBINAMA - Vitomir Maričić

ZLATO OSVOJENO U CIPARSKIM DUBINAMA - Vitomir Maričić

Riječanin Petar Klovar, koji je uoči natjecanja u dubinskom ronjenju bez peraja slovio za prvog favorita, doživio je »black out« tijekom zarona, ali je zato Klovar u disciplini FIM, povlačenja po konopu, osvojio svjetsku srebrnu medalju



LIMASSOL Riječki ronilac Vitomir Maričić osvojio je zlatnu medalju u ronjenju na dah u dubinu bez peraja što je najteža disciplina na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah što se održava u akvatoriju ciparskog Limassola. Maričić je iskusno odradio zaron te je bez pomoći peraja stigao do dubine od 81 metar što mu je bilo dovoljno za svjetsko zlato.


Drugo mjesto pripalo je francuskom roniocu Abdelu Alouachu koji je zaronio na 78 metara, dok je treći završio Dean Cauche iz Walesa s metrom manje (77.) Vitomiru Maričiću ovo je druga medalja na Cipru, osvojio je već broncu u uronu s dvije peraje kada je stigao do dubine od 100 metara te time postavio i hrvatski rekord. Uoči odlaska na Svjetsko dubinsko prvenstvo, Maričić je srušio i Guinnessov svjetski rekord u najdužem podvodnom hodu koji je pomaknuo za 11 metara te sada iznosi 107 metara. U ovoj disciplini ronilac hoda držeći dah što dalje može bez da udahne ili takne površinu.


Riječanin Petar Klovar, koji je uoči natjecanja u dubinskom ronjenju bez peraja slovio za prvog favorita, doživio je »black out« tijekom zarona, kao i još jedan favorit – ruski dubinaš Alexey Molchanov. Njihovo odustajanje otvorilo je priliku Maričiću za zlatni zaron. No, zato je Petar Klovar u disciplini FIM, povlačenja po konopu, osvojio svjetsku srebrnu medalju i sa 116 metara postao »najdublji Hrvat«, ostvarivši najdublji uron ikad među hrvatskim natjecateljima.




Natjecanje u ženskoj konkurenciji je prekinuto zbog jake struje te će natjecateljice nadoknađivati preskočeno. Sanda Delija je zaronila do dubine od 55 metara čime je osigurala najmanje treće mjesto, no kako natjecanje nije završeno, na konačan poredak će trebati pričekati. Od ostalih hrvatskih predstavnika uspješan nastup su upisali Dino Maksan i Andre Grce.