VERON NAČINOVIĆ

Velika nada riječkog rukometa nakon pobjede nad Slovenijom: “San mi je nastup za Hrvatsku na Olimpijskim igrama”

Igor Duvnjak

Luka Šebetić i Veron Načinović zaustavljaju Staša Skubea/Foto: PIXSELL

Luka Šebetić i Veron Načinović zaustavljaju Staša Skubea/Foto: PIXSELL

Što se tiče skorašnjeg EP-a, mislim da možemo ići do kraja. Vjerujem u ovu ekipu i nadam se da će sve biti dobro. Naravno, nadam se i da ću ja biti tamo - kaže nadareni riječki pivot



RIJEKA Najbolji hrvatski rukometaši postaju sve glasniji glasnici zime u kojoj Hrvatska odlazi na velika međunarodna natjecanja nerijetko se vraćajući ovjenčana s odličjima. Polako počinju najave takvih događanja u vidu povremenih okupljanja reprezentativaca, sve kako bi se zasijalo sjeme, a plodovi niknuli kada treba. Konkretno, iza hrvatske reprezentacije je kratki zajednički boravak i rad u tradicionalnoj bazi, onoj porečkoj, a sve je okončano prijateljskim novigradskim ogledom sa starim, dobrim rivalom Slovenijom. Gledatelji su se nagledali golova u utakmici u kojoj je Hrvatska sve vrijeme držala uzde igre za konačnu pobjedu 33:30, pokazujući svoj itekakav napadački potencijal.


– Utakmica sa Slovenijom je bila super, drago mi je da sam opet igrao u reprezentaciji nakon onog ljetošnjeg nastupa. Upoznao sam i neke nove igrače od onog prošlog puta kada smo bili zajedno. U svakom slučaju, ti mi je utakmica baš bila užitak – kaže Veron Načinović, koji nije imao puno vremena za ostanak u Hrvatskoj nakon utakmice u Novigradu, već je u nedjeljno jutro bio u ljubljanskoj zračnoj luci, čekajući let za Francusku kako bi što prije mogao odgovoriti klupskim obavezama u Montpellieru.


Mladić rođen 2000. godine izdanak je slavne riječke rukometne obitelji, pivot s imenom svojevremenog argentinskog nogometnog asa, nasljeđuje u reprezentaciji legendarnog oca, također kružnog igrača Alvara, prethodnika svih riječkih osvajača međunarodnih odličja, koji ima olimpijsko zlato i broncu, svjetsko srebro i europsku broncu i koji je bio klupski prvak Europe.


Novi val




U nove značajne utakmice hrvatski rukomet ide na novom valu čiji je i Veron član, reprezentacija se predstavlja s novim licima.


– Kada je riječ o ovoj reprezentaciji, čini mi se da mi imamo puno potencijala i da smo spremni kako bismo otišli do velikih rezultata, da možemo ostvariti velike ciljeve. Sve to na čelu s onima koji su malo iskusniji, sve u svemu mislim da je dobro.


Hrvatska sportska javnost se kroz tolike godine navikla na Linu Červara, s kojim je Hrvatska osvajala brojna odličja, sada je za kormilom novi kormilar Hrvoje Horvat, mlad ali dokazani trener, koji s ovom momčadi misli nastaviti putem proslavljenih prethodnika.


– Meni je ovo s Hrvojem Horvatom jedno veliko iskustvo. Puno je drugačiji trener od svih onih s kojima sam do sada radio. Sviđa mi se, ima individualan pristup igračima. To mi se dopada. Svakako sam zadovoljan s trenerom, od njega mogu puno toga naučiti.


Spomenuti izbornik nije okolišao nakon utakmice s obzirom na propusnost hrvatske obrane, 30 primljenih golova, iznosio je primjedbe na način na koji je čuvan put prema hrvatskoj mreži. S druge strane ovaj novigradski vatromet golova je možda uvjetovan i činjenicom da je ipak bila riječ o prijateljskoj utakmici, pitanje je što bi bilo da su Hrvatska i Slovenija ovu utakmicu igrale na velikom natjecanju.


– Jest da je to prijateljska utakmica, no mi nismo zadovoljni s obranom, svakako se trebamo spustiti na 25 primljenih golova. Ponavljam, ovo je prijateljska utakmica, no sigurno trebamo raditi na obrani jer je to put do uspjeha.


Veron uspješno gradi međunarodnu karijeru, ljetos je prešao u ugledni francuski Montpellier, koji je najuspješniji prvoligaš zemlje koja je godinama svjetka rukometna velesila s 14 osvojenih naslova prvaka Francuske. Kad se tome dodaju još dva naslova u Ligi prvaka, u sezonama 2002./2003. i 2017./2018., što ni jednom francuskom klubu nije uspjelo, dosta je rečeno. Klub je osnovan 1982. godine, a posljednju je sezonu završio na drugom mjestu iza Paris Saint Germaina, koji već sedmu godinu zaredom osvaja naslov prvaka. Montpellier u riznici ima i 13 trofeja pobjednika Kupa, a klupski dres su u prošlosti nosili brojni poznati igrači među kojima su Nikola Karabatić, Thierry Omeyer, Didier Dinart, Gregory Anquetil, hrvatski asovi Venio Losert, Petar Metličić…


Uspomene


Njihov spomen izaziva ugodne uspomene i među Riječanima, mnogi od spomenutih uz Martinija, Fernandeza, Golića i druge igrali su sa Zametom na Trsatu, uz europske prvake Metaloplastiku i Zagreba to su najjače klupske rukometne ekipe koje su igrale u Rijeci. Načinović ima čast nositi dres tako uglednog velikana.


– Otvorila mi se prilika, mjesto za novog pivota, sviđao sam im se i drago mi je da se taj prelazak uspio realizirati. Što se tiče mojih iskustava, za sada mi je super. Očekujem da će mi biti sve bolje i bolje čim se još više priviknem. U svakom sam slučaju zadovoljan što sam otišao u Montperllier. U klubu je sada prioritet domaće prvenstvo. Za sada nismo dobri. Ali, sezona je dugačka i nadam se da ćemo to ispraviti. Kada je riječ o nastupima u Europi, Montpellier uvijek cilja visoko, uvijek se nastoji pobjeđivati, a onda ćemo vidjeti što će biti.


Načinović je dobio priliku za nastup u velikom klubu, sve je to itekakav izazov, prilika i za igrački napredak. Inače, u karijeri koja je pred njim riječki pivot ima itekakvih ambicija. Iza klupskih nastupa slijede oni reprezentativni, Europsko prvenstvo gotovo je pred vratima.


– Jedina želja mi je nastup na Olimpijskim igrama za Hrvatsku. Što se pak tiče skorašnjeg Europskog prvenstva, mislim da tamo možemo ići do kraja. Vjerujem u ovu ekipu i nadam se da će sve biti dobro, naravno, nadam se i da ću ja biti tamo – poručio je Veron Načinović.


Riječki obol reprezentaciji

Riječki rukomet nastavlja davati obol reprezentaciji. U Novigradu smo osim Načinovića vidjeli bivše Kozalčane Vladu Matanovića i Halila Jaganjca, branio je Senjanin, bivši Zamećanin Ivan Pešić, u reprezentaciji je i bivši igrač Kozale i Zameta Tin Lučin.
– Sigurno da mi je drago vidjeti Riječane u reprezentaciji, drago mi je da nas ima dosta. Lijepo je vidjeti ta riječka lica u izabranoj selekciji – kaže Načinović.