Uspješan ispit

VELIK KAPITAL Tomićeve pričuve umirile Maltežane. Bijeli nisu briljirali, ali ostvarili su željeno

Denis Frančišković

Denis Bušnja zabio je prvi pogodak Bijelih/Foto HNK Rijeka

Denis Bušnja zabio je prvi pogodak Bijelih/Foto HNK Rijeka

Riječani nisu briljirali, bila je to "radnička" utakmica u kojoj je sastav Gorana Tomića na pragmatičan način ostvario željeno. Nakon nezanimljivog uvoda Bijeli su dominirali prigodama, ali previše oklijevali (Drmić) i komplicirali (Pavičić, Murić)



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobjedom u srcu Sredozemlja otvorili su europsko ljeto i kvalifikacije novoosnovane Konferencijske lige. I protiv “čuvene” Gzire stvorili velik kapital pred uzvrat na Rujevici. Koliko god Maltežani zaslužuju poštovanje po prikazanom, dva gola Bušnje i Ampema nešto su što ova Rijeka ne smije prokockati u četvrtak pred svojim navijačima.


GZIRA – RIJEKA 0:2

Ta’Gali stadion. Sudac: Neil Doyjle 7 (Irska). Strijelci: 0:1 Bušnja (57′), 0:2 Ampem (77′). Žuti kartoni: Liber, Lepinjica, Escoval, Bušnja (Rijeka), Pisani, Davis, Mendoza, Xuereb (Gzira). Crveni karton: Lepinjica (Rijeka).


GZIRA UNITED (4-3-3): Haber 6, Thiaguinho 6,5, Xuereb 5, Bohrer Mentz 5, Borg 5,5 (od 86′ Tabone -), Scerri 5, Mendoza 5,5, Pisani 5,5 (od 88′ Judivan -), Correa 5 (od 67′ Jefferson -), Maxuell 5,5, Davis 6.




RIJEKA (4-2-3-1): Labrović 6,5, Tomečak 6,5, Escoval 6,5, Galović 6, Vukčević 6, Lepinjica 6, Liber 6 (od 46′ Bušnja 7), Murić 5 (od 67′ Vuk -), Pavičić 6,5, Ampem 6,5 (od 92′ Galešić -), Drmić 5 (od 56′ Obregon 7).

Riječani nisu briljirali, bila je to “radnička” utakmica u kojoj je sastav Gorana Tomića na pragmatičan način ostvario željeno. Nakon nezanimljivog uvoda Bijeli su dominirali prigodama, ali previše oklijevali (Drmić) i komplicirali (Pavičić, Murić). Toliko da je na odmoru Tomić morao posegnuti za svježim napadačkim snagama, Bušnja i Obregon svojim su potezima, rutinskim udarcem te ukradenom loptom i asistencijom riješili pitanje pobjedika. Sve bi prošlo još puno bolje da Lepinjica u 87. minuti nije zaradio drugi žuti karton i isključenje. A “plesao” je jedno vrijeme na ivici drugog žutog kartona…


Rijeka je puno odlučnije krenula u nastavak susreta, a Tomić se odlučio pojačati napad i dobiti okomitost s Bušnjom. Promjene su bile vidljive već u 51. minuti kada je Bušnja probio lijevu stranu i zavrnuo za Tomečaka, a on silovito opalio s 14 metara, no Haber je čudesno obranio i sačuvao mrežu. Šest minuta kasnije Bijeli su poveli, Tomečak je dobro uočio Bušnju na vrhu šesnaesterca, a on odmjerenim udarcem pogodio potpuno nezaštićeni dio mreže, vratar, dotad najbolji pojedinac utakmice ostao je ukopan – 0:1.


Neuvjerljivo otvaranje


Nakon gola Gzira se malo oslobodila riječke “omče”, da bi Davis u 60. minuti silovitim udarcem s 25 metara umalo iznendio Labrovića. Lopta je fijuknula kraj same vratnice…


Nakon vodećeg gola Rijeka je poprilično stala, a Maltežani sve više prijetili, u 76. minuti sjajnu priliku propustio je Jefferson pucajući nakon kornera s pet metara glavom kraj vratnice…


I po sličnom scenariju kao protiv Gorice nakon protivničkog pritiska Bijeli su zadali matni udarac suparniku. U 77. minuti uporni Obregon je ukrao loptu vrataru Haberu iskosa uz liniju šesnaesterca, krenuo prema golu i nesebično asistirao Ampemu kojem nije bio teško rutinski je pospremiti u praznu mrežu sa šest, sedam metara – 0:2.


Već prvo poluvrijeme donijelo je pomalo očekivan nogomet u kojem je Rijeka dominirala, ali bez prave završnice, a domaćini se branili u zgusnutoj formaciji i povremeno prijetili preko krila. Domaći “nebeskoplavi” s južnoamaričkim štihom u početnim su minutama priprijetili riječkoj obrambenoj zoni i visoko napali Bijele koji se nisu odmah uspjeli nametnuti. I tako sve do dvadesetih minuta…


Drmić neodlučan


Onda je uslijedilo buđenje Riječana, Tomićev sastav povezao je redove predvođen Pavičićem i Liberom u središnjici i šanse su se počele redati. No, Drmić nije bio na visini. U 21. minuti ostao je nakon dobre akcije Murića i asistencije Libera sam na otvorenom udarcu, ali previše oklijevao i Borg je zaustavio njegov udarac. Gzira se disciplinom i kompaktnošću dobro držala i odolijevala riječkim naletima.


U 28. minuti Ampem se dobro izborio za prostor i opalio sa 16 metara, a Haber se istaknuo intervencijom. Četiri minute kasnije uporni Liber se dobro izborio za loptu i proslijedio je do Murića na 17 metara, ali njegov odmjeren udarac išao je pravo prema vrataru.


Rijeka je svoj napadački reful završila još jednom dobrom akcijom u 42. minuti. Pavičić je u solo akciji dugo vukao loptu, sačuvao je i opet u “vatru” gurnuo Drmića koji je opet “zaspao”, Thiaguinho mu je ušao u udarac, ozlijedio se, ali i spriječio pogodak. Do kraja prvog dijela domaćini su stvorili najopasniju situaciju, zapravo Bijeli su je sami sebi “zakuhali”. Nesporazum Vukčevića i Labrovića umalo je iskoristio Davis. Rijeka je brzo uzvratila, Ampem je gurnuo loptu za Pavičića on zabišao vratara, ali naišao u blok, u nastavku akcije Murić nije iskoristio šansu.