Tenis

Vekić propustila veliku šansu za plasman u četvrtfinale Dubaija

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Donna je bila nadmoćna u prvom setu, oduzela je suparnici servis u trećem gemu, a to ponovila i u devetom, u kojem je iskoristila drugu set-loptu



DUBAI Najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić (WTA – 31.) propustila je priliku za plasman u četvrtfinale WTA 1000 turnira u Dubaiju izgubivši meč osmine finala od Rumunjke Sorane Cirstee (WTA – 22.) s 3-6, 6-3, 7-5, nakon dva sata i 15 minuta borbe.


Cirstea je ušla u ovaj dvoboj s prednošću od 3-2 u dosadašnjim susretima, ali čak četiri od tih pet mečeva su bili odigrani do 2017. Rumunjka je slavila i u posljednjem, odigranom 2022. u četvrtfinalu turnira u Birminghamu na travnatoj podlozi.


No, dvoboj u Dubaiju bolje je započela Vekić. Donna je bila nadmoćna u prvom setu, oduzela je suparnici servis u trećem gemu, a to ponovila i u devetom, u kojem je iskoristila drugu set-loptu. Cirstea je u prvom setu ostala bez ijedne prilike za ‘break’.




Nažalost, drugi set je donio preokret. Vekić je u prvom gemu propustila 40-0 i još jednu prednost te prvi put izgubila servis. Izgubljeno je vratila već u sljedećem gemu, ali su se u igru 27-godišnje Osječanke uvukle pogreške, zbog kojih je još dvaput dopustila ‘break’ suparnici pa je 33-godišnja Rumunjka odvela meč u treći set.


Uoči odlučujućeg seta Vekić je otišla s terena kako bi ponovno pronašla izgubljenu koncentraciju, ali u tome nije uspjela pa je Cirstea ekspresno osvojila prva tri gema. Iako svojim govorom tijela nije davala do znanja da je spremna za obrat, Donna je još jednom pokazala svoj borbeni duh. Uzvratila je Rumunjki istom mjerom i s tri osvojena gema u nizu izjednačila na 3-3.


Vekić je ‘breakom’ u devetom gemu došla do servisa za plasman u četvrtfinale, ali je s tri ekspresno izgubljena poena dala priliku suparnici za povratak. Cirstea je ponuđeno iskoristila i izjednačila na 5-5. Rumunjka je uvjerljivo odservirala za vodstvo 6-5, a kad joj je Vekić u sljedećem gemu još jednom neiznuđenom pogreškom ponudila meč-loptu, Cirstea ju je zgrabila, dočekala pogrešku suparnice i izborila plasman u četvrtfinale.


U traženju uzroka za poraz, najbolja hrvatska tenisačica ne mora otići dalje od neiznuđenih pogrešaka. U prvom setu ih je napravila devet, dvije manje od svoje suparnice, i ta je dionicu meča uvjerljivo završila u njenu korist. U drugom i trećem setu Vekić je ukupno napravila 31 neiznuđenu pogrešku, gotovo dvostruko više od Cirstee koja ih je imala 16.


Plasmanom u četvrtfinale Rumunjka je ponovila svoj najbolji rezultat u Dubaiju, koji je ostvarila prije deset godina, kad ju je u četvrtfinalu zaustavila Caroline Wozniacki. Za plasman u polufinale Cirstea će se boriti protiv aktualne wimbledonske pobjednice, Čehinje Markete Vondroušove (WTA – 8.), koja je sa 6-2, 6-2 nadigrala Ruskinju Ljudmilu Samsonovu (WTA – 15.).