Nogomet

Večeras borba u Manchesteru i Münchenu za polufinale LP: City vjeruje u rušenje Kraljeva

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Sve ćemo dati za plasman u polufinale. Pokušat ćemo ih napasti jer vjerujemo da to možemo pred punim Etihadom. Od navijača želimo osjetiti taj impuls od prve do zadnje minute - rezonira Pep Guardiola, trener Manchester Cityja



ZAGREB Večerašnji uzvrati četvrtfinala Lige prvaka iznjedrit će drugi polufinalni par najelitnijeg nogometnog natjecanja na svijetu, s time da ogledi Manchester Cityja i Rel Madrida te Bayerna i Arsenala apsolutno nikome ne donose rezultatsku prednost. Zapravo, u tom kontekstu se samo mogu istaknuti stadioni, Etihad i Alianz Arena, no na ovoj razini nogometa domaći teren stvarno ne mora puno značiti.


U prethodne dvije sezone Manchester City i Real Madrid bili su pretplaćeni na međusobne okršaje, s time da je ukupni pobjednik kasnije osvajao Ligu prvaka. Savršeno je jasno da ih večeras očekuje vrlo zahtjevna utakmica koja će grubo prizemljiti nečije snove o kontinentalnoj dominaciji.


– Sve ćemo dati za plasman u polufinale. Baš sve. Uvjeren sam da ne postoji niti jedna minuta tijekom koje nećemo raditi ono što moramo, kao momčad. Pokušat ćemo ih napasti jer vjerujemo da to možemo pred punim Etihadom. Od naših navijača želimo osjetiti taj impuls od prve do zadnje minute – rezonira Pep Guardiola kojeg je posebno oraspoložio vikend u Premier ligi.


Izvršiti pritisak




Manchester City je, naime, isprašio Luton (5:1), a Liverpool je izgubio od Crystal Pallace na Andieldu (0:1), dok je Arsenal podjednako loše prošao protiv Aston Ville na Emiratesu (0:2). To, pak, znači da su Građani izbili na prvo mjesto, s dva boda prednosti u odnosu na najbliže rivale, odnosno da opet mogu sanjati o trostrukoj kruni.


– Nisam gledao snimku naše prve utakmice u Madridu. Nikada to ne radim jer oduvijek imam osjećaj da je to nedostatak poštovanja prema idućem suparniku, u ovom slučaju Lutonu. Tek sada ću pregledati tu takmicu iz Madrida, a mislim da Carlo Ancelotti svojim bogatim iskustvom može napraviti nešto drugačije. U svakom slučaju, moramo biti spremni na sve, ali u isto vrijeme trebamo pokušati nametnuti svoju igru i izvršiti pritisak na suparnika – dodaje Guardiola.


Ancelottijevi igrač su u prošlom kolu Primere pobijedili Mallorcu u gostima, golom Aureliena Tchouamenija, približivši se novom naslovu prvaka. Ancelotti je pri tome dao poštedu samo Rodrygu koji je imao problema s manjom ozljedom.


– Mislim da smo sada svi u dobroj formi. Nisam dao pauzu nekim igračima zbog fizičkog aspekta. Svi su bili dobri, a nisam želio da nam se dogodi ono što se svojedobno dogodilo s Almerijom. Igrači su isporučili ono što se od njih očekivalo protiv Mallorce. Sada možemo pobijediti City, ali ne zbog fizičkog aspekta nego zbog našeg stava – tumači Ancelotti.


Mala prednost


Bayern u domaćim natjecnjima već dugo nema problema poput onih koje si je Arsenal priuštio prošlog vikenda u sučeljavanju s Aston Villom. Momčad pod stručnim vodstvom Thomasa Tuchela čestitala je Bayeru iz Leverkusena na naslovu prvaka pije tri dana, a od DFB Kupa se oprostila još početkom studenog prošle godine, kada je poražena na gostovanju kod trećligaša Saarbrückena. Jednostavno, Bayernu je na raspolaganju ostala samo Liga prvaka, i zato mu je pobjeda nad Arsenalom imperativ.


– Smatram da imamo malu prednost, s obzirom na naše bogato iskustvo u ovom natjecanju. Međutim, da bismo to iskoristili, moramo pružiti izvedbu na vrhunskoj razini. Svi smo spremni dati sve od sebe za plasman u polufinale. No, ne smijemo zaboraviti da je Arsenal u Londonu igrao vrlo atraktivan nogomet na iznimno visokoj razini. Mi smo tamo bili dobri i postigli smo povoljan rezultat, ali tek smo na pola puta do našeg konačnog cilja. Sada još jednom moramo pružiti svoj maksimum, uz nadu da će nam domaći teren donijeti onu dodatnu snagu za trenutke u kojim će to biti potrebno – zaključuje Tuchel.