Nogomet

Vatrenima je ovo treće četvrtfinale SP-a u povijesti, Japan niti iz trećeg pokušaja nije prošao osminu finala

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, hrvatska reprezentacija je u osmini finala pobijedili Rumunjsku sa 1-0 golom Davora Šukera iz kaznenog udarca u 45. minutiDOHA Hrvatska nogometna reprezentacija treći put u svojoj povijesti se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, dok je Japan treći put ispao u osmini finala.


“Vatreni” su do sada tri puta igrali u osmini finala, 1998., 2018. i 2022. godine, te su sva tri puta slavili.


Na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, hrvatska reprezentacija je u osmini finala pobijedili Rumunjsku sa 1-0 golom Davora Šukera iz kaznenog udarca u 45. minuti.
Odabranici Miroslava Blaževića su potom dobili Njemačku u četvrtfinalu (3-0), izgubili od Francuske u polufinalu (1-2), te u susretu za broncu slavili protiv Nizozemske (2-1).


Na novi plasman u osminu finala morali smo čekati sve do 2018. godine i Rusije. Nakon uvjerljivog prolaza skupine, “Vatreni” su u prvom susretu nokaut faze dobili Dansku boljim izvođenjem jedanaesteraca (3-2). Bio je to susret u kojem je briljirao Danijel Subašić obranivši jedanaesterce Christianu Eriksenu, Lasseu Schoneu i Nicolaiu Jorgensenu.


Uslijedila je nova lutrija jedanaesteraca protiv Rusije i pobjeda 4-3, slavlje protiv Engleske u polufinalu (2-1), te poraz u finalu od Francuske (2-4).


Japan je do sada tri puta igrao u osmini finala (2002, 2010, 2022.) i nikada nije prošao.


Na SP-u kojeg su Japan i Južna Koreja organizirali 2002. godine “Plavi samuraji” su ispali u osmini finala od Turske sa 0-1.


Skupinu su prošli i 2010. u Južnoj Africi, međutim i tada su zapeli u osmini finala. Tada im je presudio Paragvaj nakon izvođenja jedanaesteraca. Susret je završio 0-0, a Paragvajci su nakon udaraca s “kreča” pobijedili 5-3.


Japan je prošao grupu i na posljednjem World Cupu u Rusiji 2018. godine, ali niti u trećem pokušaju nije izborio četvrtfinale.


U sjajnom susretu Belgija je pobijedila sa 3-2 nakon što je Japan vodio sa 2-0 golovima Genkija Haraguchija (48) i Takashija Inuia (52). Belgija je okrenula rezultat golovima Jana Vertonghena (69), Marouanea Fellainija (74) i Nacera Chadlija (90+4).