Liga nacija

Vatreni ostvarili cilj i stvorili sjajnu podlogu za SP u Kataru, Dalićeve zamjene se iskazale

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Pogocima glavom Marka Livaje (69') i Dejana Lovrena (72') Hrvatska je dohvatila pobjedu, prvo mjesto u skupini i završni turnir u lipnju iduće godine, na kojem će nastupiti i Nizozemska



ZAGREB Pobjeda na gostovanju kod Austrije u Beču odvela je Hrvatsku do prvog mjesta Skupine A1 i završnog turnira Lige nacija. Izvedba izabranika Zlatka Dalića donijela je dosta oscilacija, ali na kraju je ostvaren cilj, čime je stvorena sjajna podloga za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Kataru.


AUSTRIJA – HRVATSKA 1:2

BEČ – Stadion Ernst Happel. Gledatelja: 50.000. Sudac: Artur Dias (Portugal) 6.


Strijelci: 0:1 Modrić (6′), 1:1 Baumgartner (9′), 1:2 Livaja (69′), 1:3 Lovren (72′).




Žuti karton: Sabitzer, Posch (Austrija), Perišić, Lovren (Hrvatska).


AUSTRIJA: Lindner 6 – Posch 6 (63′ Wöber -), Danso 6, Alaba 6 – Trimmel 6 (63′ Lainer -), Baumgartner 6,5 (82′ Schmid -), Seiwald 6, Schlager 6,5, Sabitzer 6 – Arnautović 6 (63′ Saračević -), Gregoritsch 6 (82′ Onisiwo -).


HRVATSKA: Livaković 7 – Stanišić 6, Lovren 6,5, Gvardiol 6,5, Barišić 5,5 (62′ Sosa 6,5) – Modrić 6,5, Brozović – (18′ Majer 5,5), Kovačić 6 (84′ Pašalić -) – Vlašić 6 (84′ Kramarić -), Budimir 5,5 (62′ Livaja 6,5), Perišić 6.

Promjene u odnosu na utakmicu s Danskom bile su najavljene, ali Dalić je u Beču definitivno iznenadio izborom udarne postave. Naime, u obrani su osvanuli Josip Stanišić, Dejan Lovren i Borna Barišić, a u napadačkom trozubcu nova lica su bili Nikola Vlašić i Ante Budimir. Jedino je vezni red ostao netaknut.


Početak utakmice Daliću je donio puno razloga za zadovoljstvo jer je već u 6. minuti Stanišić je na desnoj strani dodao Vlašiću, koji se upustio u prodor, nakon čega je, na rubu kaznenog prostora, proigrao Luku Modrića. Kapetan Hrvatske mirno je primio loptu, pogledao situaciju ispred sebe i pogodio bliži kut – 1:0.


Međutim, nakon toga je uslijedila crna rupa. Igrala se 9. minuta kada je Austrija krenula u napad po lijevoj strani, tražeći prostor za centaršut. Stanišićev loš pokušaj otklanjanja opasnosti poslao je loptu u noge Marcela Sabitzera, čije ubacivanje u šesnaesterac je pronašlo tjeme Christopha Baumgartnera – 1:1.


Osam minuta kasnije stigao je prvi problem za hrvatsku vrstu, u obliku ozljede zadnje lože lijeve noge Marcela Brozovića. Zamjena je bila naizbježna, a Dalić je na teren poslao Lovru Majera. Nakon toga stiglo je nekoliko neobičnih grešaka s hrvatske strane, kao da je momčad u šoku zbog Brozovićevog prisilnog izlaska.


Tako je Austrija u 24. minuti došla do velike prilike za potpuni preokret. David Alaba odigrao je okomitu loptu sa svog dijela terena, Marko Arnautović je iz prve pronašao Michaela Gergoritscha, a ovaj ju odmah proigrao Baumgartnera, koji je izbio sam u kazneni prostor. Srećom po hrvatske ambicije, njegov udarac je bio neprecizan.


Uskoro je iz Kopenhagena stigla vijest da je Danska povela protiv Francuske, što je značilo da je Hrvatska iscurila na drugo mjesto Skupine A1. A Austrijanci su bili sve opasniji. Igrala se 44. minuta kada Xaver Schlager izbacio Arnautovića u stopostotnu priliku, a Dominik Livaković je sjajno intervencijom spasio hrvatski gol.


Početak nastavka nije donio značajnu promjenu u odnosu snaga. Hrvatska je i dalje izgledala blijedo i bezidejno, a Austrija je i dalje pokušavala pronaći put do drugog gola, koji bi joj donio ostanak u elitnom rangu Lige nacija. U 60. minuti ukazala im se prilika iz slobodnog udarca sa sedamnaest metara, nakon što je lopta pogodila Lovrenovu ruku u živom zidu, no Arnautović to nije iskoristio.


Nešto kasnije Dalić je umjesto Budimira i Barišića na teren poslao Marka Livaju i Bornu Sosu, dok je Ralf Rangnick napravio čak ti zamjene, pokušavajući održati ritam igre. Ubrzo je Gregoritsch pucao glavom sa sedam metara, ali Livaković se nije dao iznenaditi.


Dalićeve zamjene došle su do izražaja u 69. minuti, kada je Sosa povukao loptu i proigrao Perišića, koji je ušao u kazneni prostor i uputio centaršut na drugu stativu. Tamo se Austrijancima iza leđa zavukao Livaja, čiji je udarac glavom bio neobranjiv – 1:2.


Taj gol kao da je skinuo okove s nogu hrvatskih reprezentativaca. Naime, samo tri minute kasnije još jednom se zatresla austrijska mreža. Modrić je izveo korner s lijeve strane do Majera, koji se nalazio na rubu šesnaesterca, a ovaj je uputio centaršut na drugu stativu, gdje je utrčao Lovren – 1:3.


I to je bilo to. Austrijanci su pali na koljena, pomireni s porazom, a Dalićevi izabranici su letjeli terenom, dok je stadionom odjekivala slavljenička pjesma hrvatskih navijača.