Uzvrat finala Kupa

UTAKMICA SEZONE Rijeka večeras ugošćuje Dinamo. Računica je jasna, Sopić i dečki idu po pobjedu vrijednu Rabuzina

Denis Frančišković

VRIJEME JE ZA NOVU FEŠTU - Momčad Rijeke dočekuje Dinamo pred rasprodanim tribinama/Foto V. KARUZA

VRIJEME JE ZA NOVU FEŠTU - Momčad Rijeke dočekuje Dinamo pred rasprodanim tribinama/Foto V. KARUZA

Učinit ćemo sve da Rabuzinovo sunce ostane na Rujevici - kaže trener Željko Sopić



RIJEKA Odbrojavanje je praktički završeno, Rijeka i Dinamo večeras u novoj utakmici sezone žele da im svane novo, Rabuzinovo sunce. Nakon maksimirskih 0:0, Bijeli jure svoj sedmi, a Modri 17. trofej, koji je u hrvatskom nogometu više od utješnog. Druga je to međusobna »utakmica sezone«, u onoj prvoj Dinamo je uzdignutih ruku napustio Rujevicu (2:1), Riječani i njihovi domaći navijači ovoga puta priželjkuju svoj slavljenički scenarij, riječku feštu u kojoj bi Rabuzinov iznova grijao Kvarner i sezonu učio dodatno uspješnom.


– Čeka nas uzvratna utakmica finala u kojoj je računica vrlo jasna. Nama treba pobjeda da bismo osvojili Kup. Ozračje u momčadi je jako dobro, manje-više svi smo zdravi i orni te se nadam da ćemo se na jako dobar način predstaviti našim navijačima – kaže trener Željko Sopić. – Učinit ćemo sve da Rabuzinovo sunce ostane na Rujevici.


Pravilo gola u gostima čini svoje, nakon maksimirske nule, opreza neće nedostajati jer zabije li Dinamo, Rijeka automatski mora dvaput. Utakmica je to u kojoj će uz srce, taktički detalji biti itekako važni. Je li Rijeka spremna za sve scenarije, pa i na mogućnost rješavanja pobjednika jedanaestercima?




– Normalno je da ćemo uoči ovakve utakmice »puknuti« i koji jedanaesterac. Sigurno nećemo igrati utakmicu na 0:0, a nismo je igrali niti u Zagrebu. Tamo smo odigrali jednu nelošu utakmicu do zadnje trećine gdje nam je nešto nedostajalo ili smo bili brzopleti. Izašli smo stvarno s gardom da zabijemo gol. A nešto se pita i Dinamo. Spremit ćemo se za sve moguće detalje i mogućnosti, ali znamo da nam igra samo pobjeda – dodaje Sopić.


Vjera u igrače


Rijeka je jako zapaženo odigrala prvu utakmicu sezone i ostala bez svega. Može li sada momčad pred drugim imperativom ponoviti onakvu igru i – pobijediti? Jer za jedan trofej u šest utakmica ipak treba jednom pobijediti Dinamo.


– Ja se iskreno nadam da možemo ponoviti onakvu igru. Maksimalno vjerujem svojim dečkima i znam da su prije svega profesionalci, a s druge strane, da su mladi i da imaju veliku želju. Nadam se da ćemo iz stvorenih šansi jednostavnije poentirati. Znam što moja momčad može, a što ne može. Igrat ćemo svoju igru i nećemo je nikome prilagođavati.


Selahi i Pjaca bili su ozlijeđeni uoči gostovanja u Osijeku. Lindon je ostao u Rijeci, a Marko putovao u Slavoniju. Momčad je bila u šarenom sastavu, sada se očekuju standardne i najjače riječke snage.


– Selahi je upitan, a Pjaca je dobro, odradio je terapije, u Osijeku je sjedio na klupi. Lindon je malo trenirao, a hoće li zaigrati, odlučit ćemo uoči same utakmice. Na teren će istrčati samo zdravi i spremni igrači.


Sopić će ostati vjeran svojim principama, a oni su jasni. Labrović će biti na klupi, vratar za Kup se zna.


– Branit će Zlomislić. Tu nema nikakvoga problema. Za Superkup? Dovest ćemo Buffona… – dodao je svom stilu Sopić.


Hodža: Idemo osvojiti Kup

Veldin Hodža, kao i dobar ostatak igrača, večeras igra jednu od najvažnijih utakmica u karijeri.


– Znamo da će biti teško, ali odgovara nam samo pobjeda. Ova utakmica mi osobno jako puno znači, osjećaj je poseban. U klubu sam od malih nogu i volio bih osvojiti trofej s Rijekom. Porazi nas nisu previše poremetili, cijelu sezonu igramo dobro, a događaju se i ovakve stvari, nekad ide bolje, nekad lošije. Večeras idemo osvojiti Kup – kratak je i jasan Hodža.

Treća sreća


Sopić je 1997. godine kao igrač Zagreba igrao finale Kupa protiv Dinama. I čak zabio gol u porazu 1:2. No, bila je to utakmica iza koje su ostali brojni sudački repovi. Koliko je Rijekin strateg sada kao trener motiviran da uzme Kup krunu Modrima i koliko bi mu sve to značilo u jednoj jako dobroj sezoni?


– Maksimalno sam motiviran. Ali malo se nasmijem kada se sjetim te utakmice. Nas osam, njih deset. A 25 tisuća navijača u Maksimiru navija »Zagreb, Zagreb«. Sudio je Goran Marić? Znate da suđenje ne komentiram. Igrao sam i kao igrač Slaven Belupa finale protiv Dinama i to na dvije utakmice. Izgubili smo ga golom u zadnjoj minuti. Bili smo čak bliže osvajanju, a bio je to Dinamo s Modrićem. Sada se iskreno nadam da me čeka treća sreća. Voljni moment, želja i raspoloženje u svlačionici nisu pali niti jedan posto. Maksimalno sam optimističan i jedva čekam utakmicu.


Uoči zadnje utakmice s Dinamom neki mediji su pola riječke momčadi »preselili« u Maksimir. Sada u tom kontekstu sele samog Željka Sopića i potenciraju loše odnose s predsjednikom Damirom Miškovićem.


– To su vijesti bez veze. To je kao ona vijest da odlazim u Aberdeen. Tko je rek’o, zeko je rek’o. Niti sam čitao i, iskreno, baš me niti ne zanima. Nešto se mora pisati… Malo sam zatečen svime time, čitam samo kad pobijedimo.


Dinamo se sprema za slavlje, navodno su posebno pripremili i kubanke. Riječki scenarij za pobjedu?


– Što se tiče kubanki, ne pušim, ha, ha… Nisam u životu zapalio cigaru. To je pitanje slično onome o prijelaznom roku. Prvo skoči pa reci hop. Slavlje? Lako ćemo za to. Sada nas zanima samo maksimalna koncentracija na utakmicu, a moja je želja da nam bude barem malo ljepše vrijeme i da ljudi uživaju u nogometu – zaključio je Sopić.