LIGAŠKI PREPOROD

Uspon pod ravnanjem Gorana Tomića: zvuči nestvarno, ali Riječani su u zadnjih pet kola ispred Dinama

Denis Frančišković

Sandro Kulenović i Stjepan Lončar/Foto: V. KARUZA

Sandro Kulenović i Stjepan Lončar/Foto: V. KARUZA

Zvuči pomalo nestvarno, ali Rijeka je najbolja momčad HNL-a u posljednjih pet kola sa stopostotnim učinkom! Momčad je pod Tomićem ukupno osvojila 76 posto bodova i zauzela dobru poziciju za konačan napad na treće mjesto.



RIJEKA Lokomotiva je neočekivano lako, pomalo rutinski izbačena na sporedni kolosijek, a Riječani su i više od očekivanja profitirali u 29. kolu. Zvuči pomalo nestvarno, ali Rijeka je najbolja momčad HNL-a u posljednjih pet kola sa stopostotnim učinkom!


Serija započeta u Koprivnici, nastavljena je domaćom pobjedom protiv Varaždina, gostujućim u Velikoj Gorici i Šibeniku, a zaokružena subotnjim slavljem protiv »davljenika« Lokomotive koja je također ušla u niz, ali onaj negativni i za pamćenje. Lokosi devet utakmica ne znaju za pobjedu i pritom su osvojili samo dva boda! A prošle godine bili su druga momčad HNL-a i finalisti Kupa baš pod ravnanjem Gorana Tomića, sadašnjeg trenera Bijelih.


Tomić je rezultatski preporodio Rijeku u HNL-u, u sedam utakmica osvojio je 16 bodova, momčad mu je izgubila jedino od Dinama u Maksimiru (2:0) i remizirala sa Slaven Belupom na Rujevici (1:1). Matematički, osvojila je 76 posto bodova! Izuzme li se bolan poraz od Istre 1961 i ispadanje iz Kupa kao najveći kiks Bijelih, zasad rezultatski mogu itekako biti zadovoljni na Rujevici. Bijeli brode prvenstvom iznad očekivanja, zauzeli su dobru poziciju sedam kola prije kraja za konačni napad na treće mjesto. A baš u posljednjem kolu na Rujevici dočekuju Goricu…


Neizvjesnost




Ove koranasezone, druge u nizu, vlada rijetko viđena neizvjesnost na svim frontovima HNL-a. Dinamo i Osijek u mrtvoj su utrci za naslov, Gorica, Rijeka i Hajduk za treće mjesto, a poprilična je neizvjesnost i oko borbe za ostanak u kojoj je u trenutačno u najtežem stanju baš Lokomotiva.


No, ono što Riječane najviše zanima je pozicija broj tri i Europa iako postoji velika mogućnost da će i četvrto mjesto donositi ulaznicu Konferencijske lige. Gorica 49, Rijeka 48, Hajduk 43. Trenutačne su pozicije trojca pred završni obračun na travnjacima s tim da Splićani imaju utakmicu manje, ali s najtežim protivnikom – Dinamom. A Modrima je svaki bod zlata vrijedan u pohodu na obranu još jedne titule i objektivno su veliki favoriti i u zaostaloj utakmici 5. svibnja na Poljudu.


Slaven Belupo koji nije pobijedio čak 11 utakmica u nizu, a sada je matirao Goricu te Osijek na Poljudu uvelike su pomogli Bijelima i doveli ih u položaj momčadi koja s obzirom na trenutačnu formu, ali i kvalitetu kadra na kraju sezone opet može završiti na trećem mjestu, treći put u eri Damira Miškovića.


Rijeka protiv Lokomotive nije briljirala, ali igrači su pokazali pravu reakciju nakon teškog pulskog poraza, napadački potencijal momčadi, posebno dolazak u završnicu više je došao do izražaja iako su pogocima dosta pridonijele i početničke pogreške Lokosa koji su bili daleko od momčadi koja će se »potući za bod(ove)« što se očekivalo u najavi utakmice. Rijeka je posebno dobro funkcionirala u prvih pola sata, a Tomića svakako raduje i saznanje da je Kulenović na pravi način zamijenio Drmića i opravdao povjerenje. Drugo poluvrijeme nije bilo na takvoj razini, opet se otvorilo dosta prostora za protivnike i »pokidale linije«, previše je bilo »propuha« u međuprostorima.


Smjer Pula


– Važna pobjeda za momčad, važni golovi za mene. Napadačima uvijek trebaju golovi. Dobio sam neočekivano priliku, ali uvijek treba biti spreman. Otvorili smo odličnu utakmicu s tri gola u ranoj fazi. Bilo je važno dobiti nakon kiksa Gorice i približiti im se na bod u čemu smo i uspjeli. Trebao sam zabiti još koji gol, ali sretan sam i s ova dva gola. Novo gostovanje kod Istre? Želimo isprati gorak okus, prekasno smo se probudili u polufinalu Kupa. Bit će teško, ali želimo osvojiti sva tri boda – rekao je Kulenović, igrač utakmice. Očekuje se da njegovim stopama u nastavku prvenstva krenu još neki igrači, ponajviše Pavičić i Mudražija. A po svemu sudeći još će se više otvarati prostor za mlade igrače.


Rijeku već u srijedu čeka novi zahtjevan ispit, Bijeli opet moraju preko Učke. Bit će to opet zanimljiv susjedski sudar, zasigurno s posebnim emocijama i nabojem. Andrijašević i društvo željni su »osvete« za »pljusku« u polufinalu Kupa, trobodom žele isprati »mučninu u želucu«, osjećaj koji je po riječima Tomića pogodio sve u klubu.


Posebno zanimljivo bit će i u daljnjem nastavku prvenstva. Bijele tada čeka »tromeč« velikih iskušenja, prvo na Rujevicu dolazi Osijek, momčad gostuje zatim kod Hajduka pa na Kvarner dolazi Dinamo. I to sve u 15 dana…