29. RALLY OPATIJA

Na Preluci danas starta prvi od šest brzinskih ispita: Atraktivna oktanska bitka odvijat će se u zaleđu Učke

Miroslav Krpan

Foto M. KRPAN

Foto M. KRPAN

Prvi od šest današnjih brzinskih ispita odvijat će se na dionici Račja Vas - Ročko Polje, a start je zakazan u 8.43 sati.



OPATIJA – Izuzetan oktanski vikend obilježili su sudionici dviju međunarodnih automobilističkih manifestacija. U jutarnjim satima iz Rijeke je put legendarnog Preluka startala kolona 26. Riječkog oldtimer rallyja, prolazeći kroz Opatiju, put svog cilja na Grobničkom polju, da bi u večernjim satima mjesto uz samo more na opatijskom mulu, prepustili sportskim adutima, vrhunski pripremljenim reli automobilima pristiglim u hrvatsku turističku meku, bajnu Opatiju, iz 11 europskih zemalja.


Na ceremonijalnom startu u opatijskoj luci našlo se 66 posada koje će danas odraditi osam zahtjevnih brzinskih ispita na sjeveru istarskog poluotoka, u zaleđu Učke, na dionicama Ćićarije, nizom ranijih godina znanim destinacijama brojnih relija koji su se ovuda vozili. Rally Opatija bilježi svoje 29. izdanje u organizaciji domicilnog Autokluba Opatija, pod pokroviteljstvom Grada Opatije, čija je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić zaželjela uspješan nastup, ali i boravak na opatijskom području uz zahvalnost nekolicini antuzijasta opatijskoga kluba, kao i njihovih suradnika, što njeguju tradiciju i ulažu velik napor u održanju kontuinuiteta, ali i tradicije automobilističkog sporta Opatije.


Melem za oči


U ime porodice brojnih opatijskih sportova automobilistima je, na dosada ostvarenim rezultatima, ali i organizacijskim pothvatima, zahvalio i prvi čovjek Zajednice sportova Grada Opatije Dragutin Galina. Sve sudionike u ime Hrvatskog auto i karting saveza pozdravio je Roland Voskion, član Upravnog odbora.




Ovogodišnji opatijski reli upisan je u FIA međunarodni kalendar, a boduje se za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, prestižni Mitropa Cup za moderna i povijesna vozila, te kao drugo natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske. Uz AK Opatija, suorganizatori su AK Delta Sport Zagreb, AK Ina Millennium Rijeka i AK Rijeka. Melem za oči bili su vrhunski sportski automobili najnovije generacije koji će proći itinerer od gotovo 370 km, da bi kroz osam posebnih dionica odradili 102 km brzinaca i to na dvije zahtjevne dionice, znanih uskih, zavojitih i gotovo uvijek skliskih istarskih cesta.


Veliki boj


Natjecateljski program složen je u jednodnevnoj nedjeljnoj priči, na dvije lokacije brzinskih ispita, u zaleđu Učke. Kreće se u jutarnjim satima iz Servisnog parka na Preluku, da bi od 8.43 sati, prvo brzincem Račja Vas – Ročko Polje dugim 11.23 km, a potom Dane – Mune, duljine 14.26 km odradili prvi »krug«. Vozi se tako tri puta, drugi je start od 11.21 sati, a treći u 13.59 sati.


Između toga posade se vraćaju na Preluk, da bi u četvrti »krug« istim dionicama, ali u kontra smjeru, prvo od 16.52 sati iz Muna, a potom u 17.18 sati iz Račje Vasi, stigli do odlučujućih vremena za pobjednička postolja.


Teško je izdvojiti favorita, s obzirom na to da posade iz Austrije, Mađarske, Latvije i Njemačke, s prvih deset startnih brojeva iza sebe imaju zapažene rezultate, a svi su u najjačoj klasi 1 s reprezentativnim voznim parkom. Veliki će se boj za svaku poziciju i bodove domaćeg prvenstva voditi između 30 posada iz 13 hrvatskih klubova.