Premierliga

USKORO Poslije 100 dana pauze nastavlja se natjecanje u elitnom engleskom razredu, Redsi odbrojavaju dane do povijesnog naslova prvaka

Marko Cvijanović

Jurgen Klopp, Foto: REUTERS

Jurgen Klopp, Foto: REUTERS

Čeka se samo naslov najbolje engleske momčadi. U očima navijača Liverpoola trofej veći i od onog čuvenog srebrnog pehara s velikim ušima koji svake godine uvis diže osvajač Lige prvaka



RIJEKA I to se dogodilo. Dvjema zaostalim utakmicama 29. kola između Aston Ville i Sheffield Uniteda (19 sati) i Manchester Cityja i Arsenala (21.15) večeras će »uskrsnuti« nogometna natjecanja i u kolijevci »najljepše igre«. Poslije točno 100 dana stanke zakotrljat će se kožnati mjehur u engleskoj Premierligi.


Na radost mnogobrojnih ljubitelja najvažnije sporedne stvari, ali, da se ne lažemo, u prvom redu navijača Liverpooola, kojima preostaje matematički potvrditi naslov prvaka na koji Redsi čekaju dugih trideset godina. Pandemija koronavirusa u jednom se trenutku opasno poigravala emocijama Redsa, pogotovo kad su se u javnosti pojavile špelukacije da će prvenstvo možda biti poništeno. Pokušajte se staviti u kožu navijača Liverpoola koji već izvjesno vrijeme čekaju da momčad Jürgena Kloppa i teoretski postane prvak pa da svi zajedno na Anfieldu uveličaju toliko očekivano slavlje, a snovi o tituli konačno postanu java.


Impresivna niska


Sve se, pritom, doima idilično: Redsi imaju 27 pobjeda, tek po jedan remi i poraz, impresivnu gol-razliku (66:21) i nevjerojatnih 25 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirane »građane«. Nije bitno što su se od Lige prvaka oprostili već u osmini finala, propustivši priliku obraniti naslov europskog prvaka, nije bitno ni to što su u razdoblju od posljednjeg naslova prvaka Engleske dvaput penjali na vrh Starog kontinenta. Čeka se samo naslov najbolje engleske momčadi. U očima navijača Liverpoola trofej veći i od onog čuvenog srebrnog pehara s velikim ušima koji svake godine uvis diže osvajač Lige prvaka.




Matematika kaže sljedeće: izgubi li, kojim slučajem, Manchester City večeras od Arsenala, a Liverpool četiri dana kasnije u gradskom derbiju pobijedi Everton, moći će početi slavlje u crvenom. Susret će se, pritom, odigrati na Goodison Parku, unatoč prijedlozima da se derbi odigra na nekom neutralnom terenu s obzirom da se ispred stadiona očekivalo okupljanje većeg broja navijača Liverpoola, što bi predstavljalo veliki zdravstveni rizik budući da je Velika Britanija među zemljama koje su najviše pogođene pandemijom.


Na tom tragu postojao je prijedlog da se dvoboj gradskih rivala odigra na neutralnom terenu, u Southamptonu. Ipak, na kraju je među navijačima obiju momčadi prevladao zdrav razum i obećanje da neće biti ništa od masovnog okupljanja uokolo Goodison Parka.


Iako će se sve premierligaške utakmice igrati pred praznim tribinama, Sky Sport je u suradnji s tvrtkom EA Sport i FIFA-om došao na ideju simulirati buku publike za svaki klub u ligi, a sve s ciljem svojevrsne alternative praznim tribinama. Cilj je, naime, replicirati ozračje na engleskim nogometnim stadionima i istodobno gledateljima pružiti mogućnost uključivanja i isključivanja tog efekta.


– Gledanje sportskih događaja bez buke publike je za mnoge neobično iskustvo pa Sky Sports čini sve kako bi ponudio alternativu«, stoji u službenom obrazloženju ove odluke kojoj se priklonilo i vodstvo španjolske La Lige.


Interakcija


Sky Sports uz ovu mogućnost radi i na »novim iskustvima« za gledatelje – tako putem svoje internet stranice i aplikacije omogućava fanovim gledanje utakmica u posebno kreiranoj »video sobi« u kojoj ćete moći imati interakciju s drugim članovima te sobe i tako gledati utakmice od kuće »u društvu«.


– Sport je bio na čekanju više od dva mjeseca. Proveli smo puno vremena razmišljajući o tome kako okupiti navijače na nove načine, čak i ako se ne mogu sastajati i gledati utakmicu. Želimo da gledatelji Sky Sportsa i dalje osjećaju sport i imaju najbolje moguće iskustvo gledanja – čak i ako ne mogu biti na stadionima ili gledati sa svojom obitelji i prijateljima – rekao je Rob Webster, direktor Sky Sportsa, koji će prenositi 64 utakmice Premier lige.


A kad je u pitanju večerašnji nastavak engleskih nogometnih natjecanja, sve će oči biti uprte u derbi nekad dvojice bliskih suradnika na suprotnim stranama, Pepa Guardiole i Mikela Artete. Prije negoli je napustio Guardiolu i postao trener Arsenala, Arteta je bio jedan od savjetnika slavnog španjolskog trenera pa i ne čudi da treneri na suprotnim stranama najnormalnije razmjenjuju WhatsApp poruke. To, međutim, ne znači da će Arteta imati popust kod Pepa. Dapače.