Zapeo u četvrtfinalu

US OPEN Borna Ćorić bez polufinala, Zverev ipak previsoka prepreka

Zlatko Horvat

Borna Ćorić/Foto REUTERS

Borna Ćorić/Foto REUTERS

Nijemac Aleksander Zverev slavio je sa 6:1, 6:7 (5), 6:7 (1), 6:3



RIJEKA Borna Ćorić nije uspio ostvariti najbolji rezultat na Grand Slam turnirima, ostati u utrci za veliki trofej, koji je prije šest godina podigao Marin Čilić. Ćorić je poražen u prvom četvrtfinalu US Opena nakon tri sata i 24 minute igre, Nijemac Aleksander Zverev slavio je sa 6:1, 6:7 (5), 6:7 (1), 6:3 i drugi se put našao u polufinalu najvećih turnira. Uspjelo mu je to na početku sezone u Melbourneu.


Sjajno je Ćorić otvorio dvoboj sa Zverevim. Niskom od pet gemova zaključio je prvi set, u kojem je napravio samo pet pogrešaka. Dobio je Zagrepčanin 10 od prvih 13 gemova, imao set i 4:2, imao je i dvije lopte za vodstvo 5:3 u drugoj dionici, ali Nijemac je podigao razinu igre, smanjio broj pogrešaka i tada se sve počelo komplicirati. Nije Ćorić iskoristio svoje šanse u osmom gemu, kada je mogao napraviti veliki korak prema drugoj dionici.


Nanizao je nekoliko pogrešaka, pružio ruku spasa Zverevu, koji nije trebao više. Oduzeo je servis Ćoriću, vratio ravnotežu u setu, odluka o kojem je pala u “tie breaku”. Imao je Borna i novu prednost, 3:2 i dva servisa, ali i i to je prokockao. Kod 4:4 imao je novu šansu, loptu na bekendu, ali nije pogodio. Pogreška forhendom i na kraju bekendom skrenuli su set na stranu Zvereva.


Kobne pogreške




Vratio je Borna “break” zaostatka u trećoj dionici, ali tri velike pogreške u “tie breaku” odnijele su sve. Konačno, izgubljeni servis u osmom gemu četvrtog seta značio je kraj nada, iako Zverev nije bio siguran sve dok nije realizirao treću meč loptu. Jednostavno, kako je meč odmicao, Borna je sve češće griješio, dok je Nijemac pronašao niti igre i sigurnost u dugim izmjenama. Presudile su nijanse, koje su ovog puta bile na strani Zvereva. Borna može žaliti, ovo je bila velika prilika


Nikola Mektić, 31-godišnji hrvatski tenisač, plasirao se u finale muških parova s Nizozemcem Wesleyem Koolhofom. U polufinalu su svladali Amerikanca Rajeeva Rama i Britanca Britanca Joea Salisburyja. Za Mektića je to prvi finale na nekom Grand Slam turnir. Treće polufinale donijelo je sreću. U finalu će Mektić i Koolhof igrati protiv pobjednika susreta u kojem se sastaju Splićanin Mate Pavić i Brazilac Bruno Soares te Nizozemac Jean-Julian Rojer i Rumunj Horia Tecau.


Miks


Mektić je početkom godine osvojio naslov pobjednika na Australian Openu u konkurenciji mješovitih parova s Čehinjom Barborom Krejčikovom, dok je prije dvije godine igrao finale miksa u New Yorku s Poljakinjom Alicjom Rosolskom.


Amerikanka Jennifer Brady prva je među tenisačicama osigurala polufinale i ostvarila uspjeh karijere na Grand Slam turnirima. Brady, 41. igračica svijeta, u četvrtfinalu je svladala Kazahstanku Juliju Putincevu, pobjednicu nad Petrom Martić. U dvoboju za finale 25-godišnja Amerikanka čeka bolju iz dvoboja Japanke Naomi Osake i Amerikanke Shelby Rogers.