Posljedica duge pauze

Unatoč novome pravilu, osmorica bundesligaša završila prve utakmice s ozljedama: “Problem će se samo pogoršavati”

Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Giovanni Reyna (Borussia D.) ozlijedio se već na zagrijavanju, dok je njegov suigrač Thorgan Hazard zamijenjen zbog lakše ozljede koljena.



RIJEKA Bundesligaški klubovi testirali su prošloga vikenda novo pravilo koje im omogućuje pet zamjena igrača tijekom utakmice, što je uvedeno s ciljem sprječavanja povreda igrača nakon duge pauze.


Unatoč novome pravilu, osmorica bundesligaških igrača završila su utakmice prvoga vikenda s ozljedom. Giovanni Reyna (Borussia D.) ozlijedio se već na zagrijavanju, dok je njegov suigrač Thorgan Hazard zamijenjen zbog lakše ozljede koljena.


Zbog ozljeda su tijekom utakmica morali biti zamijenjeni i Sebastian Rudy i Bebou (Hoffenheim), Todibo (Schalke), Skjelbred (Hertha), Gjasula (Paderborn) i Thuram (Borussia M.).




Bivši kondicijski trener Real Madrida Jose Luis San Martin smatra da su ozljede izazvane zbog nedostatka aktivnosti tijekom karantene.


Ozljede će rasti, pogotovo ako se igraju dvije do tri utakmice tjedno, a starijim igračima poput Edena Hazarda i Viniciusa će trebati duže vremena za oporavak


– Problem je što smo krenuli s niže stepenice. Tijekom ljetnoga odmora igrači slijede plan treninga plivanjem, trčanjem, itd, a sada se vraćaju nakon dva mjeseca tijekom kojih su imali ograničenu fizičku aktivnost. Ta neaktivnost i nedostatak intenziteta ubijaju – kaže San Martin za Marcu dodajući: – Mišići se razmjenjuju za masnoću, a igrači uz to imaju vrlo nisku razinu snage i aerobnih sposobnosti zbog čega trpe.


Bivši kondicijski trener Reala predviđa kako će se problem samo pogoršavati tijekom sljedećih kola te je upozorio da bi i drugi igrači mogli imati problema s ozljedama.


– Mišići nogometaša trebaju kisik svakih 15-20 sekundi kako bi im pomogao kretati se. Bez toga mišići otkazuju i treba im dugačak period za oporavak. Ozljede će rasti, pogotovo ako se igraju dvije do tri utakmice tjedno, a starijim igračima poput Edena Hazarda i Viniciusa će trebati duže vremena za oporavak – zaključuje San Martin.