EURO 2028.

UEFA otvorila proces kandidature za domaćinstvo EURO-a 2028., ovogodišnji model više nije opcija

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Zemlje se mogu kandidirati za domaćina samostalno, a postoji mogućnost i za zajedničku kandidaturu, ali ona mora biti geografski kompatibilna. Paneuropsko prvenstvo, kakvo je bilo održano ove godine, više nije poželjna opcija.NYON Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je kandidacijski proces za domaćina Europskog prvenstva 2028., prvog koje bi moglo kolidirati s održavanjem Svjetskog prvenstva, podrže li tijela Međunarodne nogometne federacije (FIFA) prijedlog o održavanju svjetskih prvenstava svake dvije godine.


Zemlje se mogu kandidirati za domaćina samostalno, a postoji mogućnost i za zajedničku kandidaturu, ali ona mora biti geografski kompatibilna. Paneuropsko prvenstvo, kakvo je bilo održano ove godine, više nije poželjna opcija.


Oni koji će se prijaviti za domaćina moraju prijaviti deset stadiona, a najmanje jedan od njih mora imati minimalan kapacitet za 60.000 gledatelja.
Prijave zainteresiranih će se primati do 23. ožujka sljedeće godine, a UEFA će 5. travnja objaviti koje će zemlje ući u uži izbor za domaćinstvo. Pobjednička kandidatura ili kandidature će biti obznanjeni u rujnu 2023., objavili su iz UEFA-e.


Domaćin EURA 2024. je Njemačka.