Kategorija U-23

U subotu starta Giro d’Italia. Miholjević: Volio bih osvojiti etapu

Valentina Prokić

Fran Miholjević/ FACEBOOK GIRO DI SICILIA

Fran Miholjević/ FACEBOOK GIRO DI SICILIA

Nemamo baš super momčad što se tiče generalnog poretka, ali svakako imamo jednog vozača za svaki dan, koji ima dosta velike šanse za pobijediti etapu - kaže Fran Miholjević, riječki biciklist u dresu Cycling teama Friuli ASD.



RIJEKA – Biciklistička utrka Giro d’Italia za kategoriju vozača do 23 godine startat će u subotu u talijanskoj Gradari. 45. izdanje popularnog Girobija ili Baby Gira imat će sedam etapa ukupne dužine 989,4 kilometra, s dvije ravne, tri brdovite i dvije planinske etape. Utrka završava 18. lipnja, cilj je u Pinerolu, a sudionici će imati jedan dan odmora, 15. lipnja. Nastupit će 35 momčadi, 18 talijanskih i 17 stranih, a među brojnim biciklistima na startu bit će i Riječanin Fran Miholjević u dresu talijanskog Cycling Teama Friuli ASD. Miholjević je krajem prošlog mjeseca pripreme odradio na Tenerifima, a posljednje dane »gutao« je kilometre po Kvarneru. Početkom lipnja vozio je jednodnevnu utrku Giro dell’Appennino, no zbog problema s nogom bio je prisiljen odustati.


– Noga je dobro, sve je sređeno i problema nema. Posve sam spreman, baš kako treba i jedva čekam da počne utrka. Do sredine tjedna sam ovdje imao jake treninge, jučer i danas odmor, a u petak krećem put Italije – počeo je priču 19-godišnji Fran Miholjević, kojem je ovo prvi nastup na Baby Giru.


Riječki biciklist ove godine već ima sjajne rezultate iza sebe, prvo mjesto u generalnom, bodovnom te poretku mladih vozača na poljskoj utrci »Carpathian Couriers Race in memory of Wacław Felczak« gdje je bio i pobjednik etape, a također je osvojio etapu u seniorskoj konkurenciji na Giru di Sicilia.


Momčad




– Proučio sam etape Gira, ali ne u detalje. Prvu etapu znam, dosta je ravna i imamo u momčadi jednog dobrog sprintera, koji bi mogao pobijediti. Što se ostalih etapa tiče, detaljnije ćemo ih proučavati dan za danom kako bude utrka išla – dodaje Miholjević.


Cycling team Friuli ASD u Poljskoj je pobijedio i u poretku momčadi te se očekuje da i na Girobiju naprave dobar rezultat.


– Nemamo baš super momčad što se tiče generalnog poretka, ali svakako imamo jednog vozača za svaki dan, koji ima dosta velike šanse za pobijediti etapu. Tako ćemo imati mogućnost pobijediti bilo koju etapu, no za generalnu pobjedu nemamo dovoljno dobrog vozača. Ipak to ne mora ništa značiti, sigurno je da ćemo probati i generalno biti što bolje plasirani – kaže mladi Riječanin u kojega će sigurno biti upereno puno očiju kako onih konkurencije, tako i biciklističkog svijeta.


– Dat ću sve od sebe da budem što bolji u generalnom plasmanu, ali veselilo bi me da i ja pobijedim jednu etapu te da netko iz momčadi pobijedi još jednu. To bi bilo baš super, bez obzira na konačni plasman u generalnom poretku – priželjkuje Miholjević.


Jaka konkurencija


Na Baby Giru konkurencija je vrlo jaka. Utrka je to koja je vrlo značajna za bicikliste do 23 godine jer svojim nastupom skreću pažnju World Tour momčadi na sebe. U prošlosti utrku su pobjeđivali Juan Ayuso i Andrés Camilo Ardila (UAE Team Emirates), Thomas Pidcock i Pavel Sivakov (INEOS Greandiers), zatim Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) i Mattia Cattanea (Quick-Step Alpha Vinyl Team), trenutno drugoplasirani na Critérium du Dauphiné te brojni drugi vrhunski biciklisti.


– Naravno da je konkurencija najjača za ovu kategoriju, ali mislim da nema niti jednog vozača, kao što su bili prošle i pretprošle godine, koji su dominirali i koji su mogli uvjerljivo pobijediti svaku najtežu etapu. Zbog toga mislim da će biti dosta otvorena utrka i jako zanimljiva, s izmjenama na vrhu – zaključio je Fran Miholjević.