Sportske igre mladih

U Prelogu otvorena najveća sportska manifestacija u Europi

Hina

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Godišnje okupljaju više od 200 tisuća sudionika, i to u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji se natječu u 10 sportskih disciplina: nogometu, uličnoj košarci, rukometu, tenisu, odbojci, odbojci na pijesku, stolnom tenisu, malom nogometu te graničaru i atleticiVARAŽDIN U Prelogu su otvorene Sportske igre mladih, najveća sportska manifestacija u Europi koja godišnje okuplja više od 200 tisuća sudionika.


Sportske igre mladih godišnje okupljaju više od 200 tisuća sudionika, i to u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji se natječu u 10 sportskih disciplina: nogometu, uličnoj košarci, rukometu, tenisu, odbojci, odbojci na pijesku, stolnom tenisu, malom nogometu te graničaru i atletici.


“Nama starijima nedostajalo je čuti i vidjeti sliku i žamor dječje igre. Radostan sam i ponosan što smo nakon svih nevolja koje smo prošli ovog proljeća uspjeli stati na noge i što su jedna od prvih događanja u ovom našem “novom normalnom” vaše Sportske igre mladih”, kazao je dopredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića sudjelovao na svečanom otvaranju Sportskih igara mladih.
Mladima je poželio da uživaju u igri, druženju i natjecanju i poručio: “Druženje je strahovito važno. Bit će vam sve jasnije kad odrastete i kad shvatite da nije važno što imate, nego koga imate u vlastitim životima.”


Božinović je kazao i kako se ovakvim manifestacijama širi poruka tolerancije, druženja i zdravog načina života, naglasivši da MUP tome pridonosi kroz brojne preventivne akcije.


“Ja sve nas podsjećam da je na današnji dan 2008. kao žrtva vršnjačkog nasilja život izgubio Luka Ritz. Takvi događaji nas svaki put iznova potresu i zbog toga moramo učiniti više kako bi preventivno djelovali na mlade ljude, pogotovo u njihovim formativnim godinama, kako bi ih naučili koje su prave vrijednosti u životu”, zaključio je ministar Božinović.


Predsjednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić zahvalio je djeci i roditeljima na interesu svih ovih godina te gradu Prelogu koji je domaćin igara drugi puta u četiri godine, a posebnu je zahvalu uputio hrvatskoj vladi s kojom, kako kaže, odlično surađuju.


“Posebno se to izražava kroz dva programa Središnjeg državnog ureda za sport i MUP-a s kojim radimo puno edukativnih sadržaja. Od toga da djeci zaista pokušavamo objasniti, osim kroz samo natjecanje, koliko je bitno druženje i fair-play navijanje, do nacionalnog programa cestovne sigurnosti gdje isto jako puno radimo”, rekao je Marić.


Mladima je poželio da sljedećih mjeseci uživaju i da se potrude, kako bi na finalu u Splitu bili na razini prošlih godina.


Osim u Hrvatskoj, natjecanja su prije 12 dana počela i u Bosni i Hercegovini i Srbiji, tako da će i ove godine na natjecanjima sudjelovati ukupno oko 200 tisuća djece, a završnica međunarodnog natjecanja trebala bi se održati od 15. do 22. kolovoza.