Važan ulog

U nedjelju se na Rujevici sastaju najbolja i najlošija proljetna momčad HNL-a: Nemoguća misija postala realnost

Denis Frančišković

SIGURAN NA DESNOM KRILU - Prince Ampem/Foto PIXSELL

SIGURAN NA DESNOM KRILU - Prince Ampem/Foto PIXSELL

Na strani Bijelih su aktualni trenutak i forma, pobjednički mentalitet i navijači, ranjeni gosti u evidentom su padu i nastojat će barem obraniti treće mjesto. No, pritisak je obostran u borbi za Europu



RIJEKA Nedjeljni derbi na Rujevici između Rijeke i Osijeka nudi pregršt zanimljivosti, ali i važan ulog. Susreću se dvije pomčadi potpuno drukčijeg trenutka forme i bitnog zimskog redizajna u utakmici itekako važnog uloga. Rijeka kao najbolja i Osijek kao najlošija proljetna momčad. Sve u uvertiri pred posljednju, odlučujuću četvrtu rundu prvenstva.


Rijeka se (ne)očekivano pretvorila u ovogodišnji hit HNL-a, Osijek je poprilično razočarenje koji se iz jedne prilično komotne situacije doveo u onu gole borbe za Europu. Brojke uvijek nisu najvažnije mjerilo, ali u slučaju nedjeljnih suparnika i kad su u pitanju bodovi, jasne su i važne.


Rijeka je osvojila ovog proljeća 19, Osijek tek sedam bodova. Puno se toga promijenilo ove zime, praktički to nisu momčadi s istom krvnom slikom, (ne)kvalitetom i mentalitetom. Novi su i treneri, bivši igrači Rijeke, Sergej Jakirović i Borimir Perković. Rijeka je papirnati favorit, iako ne i izraziti (2.60/2.80 po kladionicama), obje su momčadi statistički i po učinkovitosti generalno izjednačene u mnoštvu parametara, no aktualni trenutak u potpunosti je na strani Bijelih.




FORMA I TRENDOVI – Forma je uvelike na strani Bijelih, u posljednjih pet kola osvojili su devet bodova kao najbolja momčad, a Osijek samo dva kao deseta. Rijeka je na stanci zaostajala čak 15 bodova za Osječanima i sada je u prilici devet kola prije kraja bodovno se izjednačiti s njima. Nemoguća misija za Riječane postaje realnost…


I dok su Riječani izrazito gostujuća momčad, na strani su osvojili 23 boda u 14 utakmica, Osječani su treća najbolja domaćinska s gotovo istim učinkom od 24 boda u 14 susreta. Bit će zanimljivo kako će se oba sastava snaći na Rujevici pred punim tribinama i okolnostima obostranog pritiska.


Izjednačenost


NAPAD – Gledajući napad obje su momčad gotovo izjednačene u šest parametara. Rijeka zabija 1,2 gol po utakmici, Osijek 1,3, učinkovitost riječkog napada je 9, a osječkog 10 posto. Kod Riječana napadački uzlet bilježi Frigan, gosti su pak ostali bez najboljeg strijelca Belje, koji je s Kleinheislerom zabio gotovo polovinu golova (8+6).


Oba sastava zabila su i po 27 golova unutar šesnaesterca, u prosjeku stvaraju 1,4/1,3 velike prilike po utakmici i imaju gotovo isti broj udaraca prema vratima (13,2/13,0). I prosječan broj kornera je izjednačen (4,2/4,0).


Rijeka je realizirala svih pet jedanaesteraca s »bijele točke«, Osijek dva od tri. Osječani su dali dvostruko više golova izvan šesnaesterca (3/6), a i puno više glavom (4/11).


OBRANA – Riječka obrana prima u prosjeku nešto više pogodaka (1,3/1,1), a i riječki vratar ima više posla u prosjeku s 3/2,6 obrane.


Rijeka sedam utakmica nije dobila gol, Osijek u njih deset, Bijeli su skrivili pet, a Osječani četiri jednaesterca. Domaća obrana dobila je puno s Dilaverom, gostujuća izgubila odlaskom iskusnog Škorića.


Jakirović i Perković


DODAVANJA I VEZA – Velika borba sigurno će se voditi u veznoj liniji. Obje momčadi u prosjeku imaju posjed od oko 50 posto, ali Riječani su bolji u točnim dodavanjima (87 posto/74 posto) što su bitno popravili ove godine, podjednaka je točnost dugih lopti (49 posto/50 posto), a točnost ubačaja na osječkoj je strani (21 posto/27 posto). Osječani imaju solidnu veznu liniju, ali puno su izgubili odlaskom Kleinheislera.


POSTAVE – Rijekin početni sastav je bitno standardiziran i o njemu se praktički sve zna. Jakirović mu mijenja gabarite tek s jednim do dva igrača, ovisno o skautiranju protivnika. Rijeka će, vrate li se zdravi svi s reprezentativnih obveza, nastupiti kompletna. Osijeku će nedostajati Leovac na lijevom boku, ali i kapetan Škorić koji se oprostio od Gradskog vrta. Za očekivati je da će Leovca zamijeniti Jurčević, a Škorića Čeberko.


STRUKA – Na čelu obje momčadi dva su bivša igrača Rijeke. Jakirović je mlađi (46) od Perkovića (55), ali trenerski zasad uspješniji. Obojica preferiraju sustav 4-2-3-1.


Jakirović u devet utakmica ima šest pobjeda, dva poraza i jedan remi, s projekom od 2,11 golova po utakmici na tragu je onog što su pružale njegove momčadi u Zrinjskom i pritom rušile rekorde. Perković je u nezgodnom trenutku uskočio »u vatru« umjesto Renea Pomsa i u dosadašnje tri utakmice dvaput je remizirao i jednom izgubio.


POVIJEST – Zanimljiva je i potpuno izjednačena povijest dosadašnih dvoboja Rijeke i Osijeka u HNL-u. I jedni i drugi pobjeđivali su 35 puta, dok je 25 utakmica završavalo bez pobjednika.


U prvoj utakmici Osječani su projurili Rujevicom (0:3) s potpunom dominacijom, u onoj drugoj, prvoj ovogodišnjoj u Gradskom vrtu završilo je 1:1. U stanci i jedni i drugi odigrali su jednu prijateljsku utakmicu, Riječani su remizirali s Celjem (1:1), Osječani s Tiszakecskeom (0:0).