FINALE KUPA PGŽ-A

U Mavrincima se u finalu Kupa sastaju Grobničan i Orijent 1919, Gruevski: “Pobijedit će bolji, spretniji ili sretniji”

Valentina Prokić

Dušan Gruevski

Dušan Gruevski

Prava je šteta što se na tribinama ne može naći barem određeni broj gledatelja. Orijent 1919 naslov pobjednika Kupa PGŽ-a čeka od sezone 2008./2009., a Grobničan od sezone 2006./2007.



RIJEKA Nogometaši Grobničana i Orijenta 1919 finale Kupa Primorsko-goranske županije igraju od 18 sati na stadionu u Mavrincima. Ždrijeb je dao malu prednost trećeligašu Grobničanu, koji će zaigrati na domaćem travnjaku, iako u Kup utakmicama domaći teren zapravo i ne znači puno.


Drugoligaš s Krimeje zadnji je put osvojio kup u sezoni 2008./2009., a ovo mu je prvi finale otkad je 2014. godine u imenu dobio broj 1919.
Grobničan je »važ« podigao u sezoni 2006/07., ali je momčad s Mavrinaca u posljednjih sedam godina igrala u tri polufinala i tri finala. Posljednje finale igrali su na Rujevici u sezoni 2018/2019. Zanimljivo, sva tri poraza u finalu doživjeli su od Opatije, koju su ove godine konačno pobijedili, ali u polufinalu.


Dugo čekanje


– Mi stvarno dugo čekamo osvajanje županijskog kupa i željno očekujemo dvoboj. Stalno smo negdje blizu, a nikako da podignemo trofej. Orijent 1919 je itekako dobar i kvalitetan protivnik, znamo sve o njima i moram reći da nikad nije bilo teže osvojiti kup nego ove godine jer su oni visoko na ljestvici, a da bismo uopće ušli u finale, mi smo morali pobijediti Opatiju. Dat ćemo sve od sebe, svoj maksimum, znamo tko nam dolazi, pokušat ćemo im odgovoriti na najbolji način. Želimo trofej koliko i Orijent 1919, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo večeras. Pobijedit će momčad koja će biti bolja, spretnija ili sretnija, a mi se nadamo da ćemo to biti mi – kaže trener Grobničana Dušan Gruevski.




Grobničan je u subotu gostovao na Hreljinu i pobijedio u vrlo teškim uvjetima za igru. Gruevski je tom prigodom priliku dao mlađim igračima, a neki iskusniji su bili na poštedi kako bi bili što svježiji i spremniji u finalu.


Orijent 1919 spreman dočekuje današnji ogled. U subotu su remizirali s novim prvoligašem Hrvatskim dragovoljcem u Sigetu i zaključili sezonu u sredini ljestvice. Tadejević i Švrljuga, koji su imali problema, bit će danas na raspolaganju za dvoboj u Mavrincima.


Sve osim pobjede za nas bi bilo razočaranje. Svjesni smo da i Grobničan želi pobijediti jednako kao i mi te da su dobar i opasan domaćin. No, i mi smo dobri gosti koji žele podignuti trofej na kraju. Iako igraju ligu niže od nas, to ne mora ništa značiti. Mi moramo na terenu opravdati naš drugoligaški status. Vjerujem da će utakmica biti dobra, zanimljiva, i znamo da moramo pružiti maksimum. Bez obzira na domaćina, koji će nas sigurno dočekati spreman i motiviran, nadam se da ćemo ipak mi biti ti koji će na kraju slaviti – poručio je napadač Orijenta 1919 Vedran Gerc.


Analiza


Marinko Koljanin, koji je u posljednjim kolima preuzeo ulogu trenera momčadi s Krimeje nakon odlaska Damira Milinovića, snimao je Grobničan u zadnjim utakmicama te zna kakva iskušenja očekuju njegove odabranike na Mavrincima.


– Analize radimo prije svake utakmice, bez obzira tko je s druge strane. Znamo kako Grobničan igra i otkud vreba opasnost, ali ja ne bih izdvajao igrače poimence zato jer je njihova snaga baš u toj momčadi. Imaju igrače koji su zabili jako puno golova, svjesni smo toga, no ti isti igrači ne bi to uspjeli napraviti da ostatak momčadi nije dobar. Najvažnije je da mi odigramo dobro, onako kako znamo i možemo – poručuje Gerc.


Bit će to praznik nogometa u Mavrincima te je prava šteta da se na tribinama ne može naći barem jedan određeni broj gledatelja, jer bi i igračima bio puno veći užitak igrati. No, kao i više puta dosad, sigurno će na zidićima oko stadiona u Mavrincima ljubitelji nogometa pronaći svoje mjesto te barem izdaleka pružiti podršku.