Uoči EURO-a

Turnir pokazao optimizam s pokrićem: Tunis kao upozorenje, Egipat kao pokazatelj raznovrsnosti i ubojitosti

Davor Petrović

Foto AMR ABDALLAH DALSH

Foto AMR ABDALLAH DALSH

Nikako se ne smije zaboraviti da je tuniska varijanta »elastične obrane« vrlo vjerojatno blizu onoga što bi na kontinentalnoj smotri mogla prakticirati Albanija



KAIRO Nije tajna da konačni dojam o nečemu najčešće određuje ono što se dogodilo na kraju, a to je primjenjivo i na nastup naše repezentacije na ACUD Cupu u Kairu. Način na koji je izborena pobjeda nad Egiptom u finalu tog natjecanja (4:2) sasvim sigurno budi optimizam s pokrićem uoči skorašnjeg početka priprema za EURO u Njemačkoj. Jednostavno, taj kut gledanja je svježiji i primamljiviji za sve navijače Hrvatske.


– Bilo je prelijepo. Prvo zato što smo osvojili turnir i igrali dobro, a kao drugo, to smo napravili pred osamdeset tisuća gledatelja. Bili smo raznovrsni i ubojiti, opasni po obje strane, stvarali višak igrača, imali centaršuteve i prekide. Sve je bilo onako kako smo i zamislili – ističe hrvatski izbornik Zlatko Dalić.


Drugi kut gledanja, pak, u sjećanje priziva polufinale protiv Tunisa, koje nije ponudilo toliko dobru sliku. Naravno, tu u obzir treba uzeti činjenicu da se radilo o prijateljskoj utakmici u komornoj atmosferi, pred nekoliko tisuća gledatelja. Međutim, nikako se ne smije zaboraviti da je tuniska varijanta »elastične obrane« vrlo vjerojatno blizu onoga što bi na kontinentalnoj smotri mogla prakticirati Albanija.


Svima prilika




Pri tome treba priznati da se naša reprezentacija nije snašla u srazu s obrambeno orijentiranim suparnikom kojeg krase disciplina i pokretljivost. Gledajući iz konteksta pripreme za EURO, ta utakmica s Tunisom imala je veću vrijednost od osvajanja ACUD Cupa jer i ranije se znalo da Hrvatska izgleda dobro protiv suparnika koji se, poput Egipta u finalu, žele nadigravati.


Kao treći kut gledanja može poslužiti osnovna ideja ovog okupljanja reprezentacije. Dalić je u Egiptu htio graditi momčadski duh i opipati puls igrača koji su u prethodna dva ciklusa bili u drugom planu. Sudeći po odjecima ACUD Cupa, bio je uspješan na oba polja.


– Drago mi je da smo obje utakmice odigrali sa svim igračima. Svi su dobili svoju priliku, i zbog toga su zadovoljni i sretni. Sada im želim da u iduća dva mjeseca budu fokusirani na svoje klubove, gdje se stvara pritisak i traže se rezultati jer se bliži kraj sezone. Nadam se da se nitko neće ozlijediti, a mi ćemo potom napraviti pravu pripremu i analizu te izabrati najbolje za EURO u Njemačkoj – objašnjava izbornik.


Prema tome, svi ciljevi su ispunjeni, i s te strane je jasno da postoje razlozi za zadovoljstvo. Osim toga, zdrava logika nameće pretpostavku da će stručni stožer naše reprezentacije napraviti analizu utakmice s Tunisom, a zatim i osmisliti taktičke varijante za sučeljavanja s takvim suparnicima, koji kroz gustu obranu i brzu tranziciju žele nešto ostvariti.


Uz sve to ne treba zaboraviti ni statistički kut gledanja, iako je jasno da je taj segment u cijeloj priči sporedan. Finale je povećao broj imena nogometaša s barem jednim nastupom u dresu hrvatske reprezentacije za Nediljka Labrovića i Dominika Kotarskog. Obojica su branila po poluvrijeme, ostavivši više nego dobar dojam.


Zatim, Mateo Kovačić je protiv Egipta odigrao 99. utakmicu za Hrvatsku, čime je stigao na korak do »kluba sto« i dva koraka od ulaska na listu desetorice igrača s najviše nastupa za reprezentaciju. Naime, sada ga samo jedno istrčavanje na teren dijeli od Darija Šimića koji je 2008. godine prvi stigao do »stotke«, a savršeno je jasno da će se to dogoditi vrlo brzo, pod uvjetom da ga zaobiđu ozljede.


Šuker nedostižan


Andrej Kramarić je, pak, na nešto većoj distanci, s time da može ostvariti pomak u dvije rubrike. Nakon utakmice s Egiptom, iza njega su 92 nastupa u dresu hrvatske reprezentacije, začinjena s 28 postignutih golova, s time da u ovoj drugoj kategoriji može napraviti pomake, i to vrlo brzo. Možda čak i do završetka kontinentalne smotre u Njemačkoj.


Preciznije, na vrhu poretka najboljih strijelaca u povijesti hrvatske reprezentacije nedodirljiv je Davor Šuker koji je u 45 navrata tjerao suparnike na neplanirani polazak s centra. Iza njega su Mario Mandžukić i Ivan Perišić s 33 gola te Eduardo Da Silva s 29. Prema tome, nije nerealno čekivati da se strijelac Kramarićevog kalibra uskoro probije do mjesta iza Šukera.


– Finale je bilo sjajno za završetak turnira. Napokon smo osvojili zlato. U Kairu smo se zabavili i uživali na predivnom stadionu, u prekrasnoj atmosferi. Na terenu smo bili odlični i pokazali smo veliku razliku u kvaliteti. Protiv Tunisa nije bilo jednostavno, a sigurno ćemo i u Njemačkoj imati takvih protivnika. Zato nam je ovo bila odlična priprema. Najvažnije je da svi ostanemo zdravi i spremni za EURO – zaključuje Kramarić.


U utakmici za treće mjesto Tunis i Novi Zeland su odigrali 0:0, a nakon jedanaesteraca slavio je Tunis s 4:2.