Vrijeme za korak više

Trener vaterpolista Primorja EB nakon šestog mjesta u prvenstvu: “Ideja kluba je iskorak u idućoj sezoni”

Valentina Prokić

REALAN REZULTAT - Igor Hinić s igračima Primorja EB/Foto M. GRACIN

REALAN REZULTAT - Igor Hinić s igračima Primorja EB/Foto M. GRACIN

Generalno je ideja kluba da se napravi iskorak u kvaliteti i mislim da ćemo to uspjeti napraviti. Ideja bi bila da na ovu momčad naslonimo dva, tri kvalitetna igrača sa strane. O dobrim imenima smo razmišljali i na dobrom smo putu da se to ostvari - kaže trener Primorja EB



RIJEKA Vaterpolisti Primorja Erste bank stavili su točku na još jednu sezonu, koja se nikako ne bi mogla nazvati neuspješnom. Naime, uoči samog početka klub je napustila nekolicina igrača te je stručni stožer na čelu s trenerom Igorom Hinićem morao posegnuti za juniorima kako bi popunio momčad.


Slaganje i uigravanje još je jednom krenulo iz nule, a nešto više od osam mjeseci kasnije Primorjaši su sezonu zaključili na šestom mjestu prvenstva Hrvatske te s osvojenom titulom pobjednika A1 regionalne lige. Dobar rezultat za momčad u kojoj je nekolicina igrača lani u rujnu prvi put zaigrala seniorski vaterpolo. Priliku su na kraju dobili kroz doigravanje za osvajanje petog mjesta, no malo je nedostajalo da izbore treću utakmicu te je tako splitskom Mornaru BS pripala peta pozicija.


– Uvijek mislim da je stanje na ljestvici realno na kraju sezone. Igrali smo dosta utakmica s Mornarom ove godine, u svima smo bili blizu, ali ni jednu nismo uspjeli prelomiti u našu korist. Bili su bolja momčad. Mogli bi tražiti razloge zašto, ali to više nije važno. Oni su ove godine bili uspješnija momčad od nas.




Šesto mjesto je trenutno za nas realan rezultat. Na početku smo krenuli s puno novih igrača, koji su prvi put dobili šansu igrati prvu ligu. Neki su tu priliku stvarno dobro iskoristili. Generalno gledajući, momčad je dobro odgovorila na zahtjeve i sezona je pozitivna – ocijenio je trener Primorja EB Igor Hinić.


Vrh forme


Vrhunac sezone bilo je prvo mjesto u A1 Premier ligi. Malo tko je očekivao da bi baš riječki vaterpolisti to mogli osvojiti s obzirom na konkurenciju iskusnijih i skupljih momčadi.


– To nam je bio možda i najbolje razdoblje sezone, fizički smo bili dosta dominantni i bilo je puno zahtjevnih utakmica. Nakon turnira u Kranju, krenulo je juniorsko Prvenstvo Hrvatske, pa doigravanje s Mladosti, pa s Mornarom kvalifikacije, onda opet doigravanje… Dva mjeseca se igrala stalno najbitnija utakmica.


To je super za igrače, znam da je teško, ali oni koji se odluče na vaterpolo, to je tako. Ima i težih slučajeva kad igraš još jedno natjecanje poput Lige prvaka. U našem rangu mi smo igrali dobro, ali isto trebamo biti svjesni da postoji druga liga i puno, puno veća kvaliteta – dodaje Hinić.


Momčad će nakon zajedničke večere polako krenuti u fazu odmora i laganog treniranja pa opet odmora do početka ozbiljnih priprema.


U tom razdoblju će se iskristalizirati što će čekati Hinića uoči nove sezone, ponovno slaganje ili korak naprijed s postojećom momčadi. Predsjednik Samir Barać već je najavio kako su dva igrača iskazala interes za odlaskom, a nije isključeno da bi ih moglo biti još. No, unatoč tome želja je kluba da se napravi iskorak.


Iskorak


– Generalno je ideja kluba da se napravi iskorak u kvaliteti i mislim da ćemo to uspjeti napraviti. Ideja bi bila da na ovu momčad naslonimo dva, tri kvalitetna igrača sa strane. O dobrim imenima smo razmišljali i na dobrom smo putu da se to ostvari. Naravno, želimo da domaći igrači ostanu, a hoće li to biti sve moguće vidjet ćemo. To je bila i moja želja kao trenera, koju sam prenio i Samiru i radili smo na tome.


Bio bih najzadovoljniji kada bi se takvo što moglo dogoditi, da na ovu momčad, koja ima perspektivu, nasloniti malo kvalitete i onda bi to bilo odlično. Naravno, na igračima je da odluče što je za njih najbolje i što ih zadovoljava te gdje vide sebe iduće godine. Svakako bih volio da svi ostanu jer je ovo generacija koja ima određenu kvalitetu i kojoj da dodamo još dva, tri igrača, priča bi postala jako zanimljiva. Žao bi mi bilo da našu priču živi previše igrača sa strane, jer je Primorju cilj da ostane razvojni klub, ali nemamo mogućnosti određivati igračima njihov put.


Oni su odrasle osobe i sami moraju odlučiti gdje se vide. Drago mi je jer pretpostavljam da igrač koji želi otići, sigurno ima dobru opciju u smislu da će dobiti istu minutažu u nekoj kvalitetnijoj sredini, a to znači da smo napravili dobar posao. Igrače nije lako stvarati i treba proći dosta vremena ozbiljnog seniorskog rada da igrač počne vraćati sve to naučeno, a naša želja je da pokažemo ambiciju, da igračima damo priliku da napreduju.


No, ne možemo ići u krajnosti, pogotovo ako netko ima ponudu bolje sredine. Ljeto je dugo i tko zna šta će se događati, ali ja bih bio najsretniji kada bi svi ostali na okupu – zaključio je Igor Hinić.