Problem igranje - glavom

Trener Tottenhama priznao da ne slijedi preporuke Premier lige: “Brine me demencija, ali…”

Hina

Son Heung-min i Nuno Espirito Santo/Foto: REUTERS

Son Heung-min i Nuno Espirito Santo/Foto: REUTERS

Naime, Premier liga je uoči ove sezone objavila preporuke prema kojima bi nogometaši u tjednu tijekom treninga smjeli izvesti najviše deset udaraca glavom jače snageLONDON Trener Tottenhama Nuno Espirito Santo izjavio je da ne slijedi preporuke Premier lige kada je u pitanju igranje glavom na treninzima.


Naime, Premier liga je uoči ove sezone objavila preporuke prema kojima bi nogometaši u tjednu tijekom treninga smjeli izvesti najviše deset udaraca glavom jače snage. Liga je objavila da bi klupsko osoblje trebalo pratiti treniranje udaraca glavom, ali ne postoje pravila kojima bi se to ostvarilo.


“Ovo je dobro pitanje, zato imamo treninge iza zatvorenih vrata”, našalio se trener Tottenhama i dodao: “Ja se slažem sa ograničenjima, brine me demencija i do čega može dovesti šutiranje lopte glavom. Neću vam lagati, ja ne brojim koji igrač koliko puta igra glavom. Možda ću zbog ovoga imati probleme, ali igranje glavom dio je nogometa”.
Nova istraživanja pokazala su da bivši nogometaši imaju 3,5 puta veće šanse da umru sa demencijom od opće populacije, a još veći rizik je među braničima koji su pet puta više izloženi demenciji.