Subotnji gost na Rujevici

Trener Slaven Belupa prije 18 godina nosio je dres Rijeke: “Jakirović je sjajno složio momčad u kratkom vremenskom razdoblju”

Davor Petrović

ČEKAJUĆI POBJEDU - Zoran Zekić/Foto PIXSELL

ČEKAJUĆI POBJEDU - Zoran Zekić/Foto PIXSELL

Rijeka je u drugi dio sezone ušla fantastično, ali za mene to nije iznenađenje jer odlično poznajem svog prijatelja Sergeja Jakirovića. On odlično radi svoj posao, što je već pokazao u Zrinjskom - kaže Zekić



ZAGREB Subotnje gostovanje na Rujevici za Slaven Belupo znači svojevrsno zatvaranje punog kruga. Naime, Koprivničani su zadnju prvenstvenu pobjedu uknjižili prije točno četiri mjeseca, kada su na svom terenu pobijedili Rijeku (2:1). Nakon toga je momčad pod stručnim vodstvom Zorana Zekića osvojila tek šest bodova, uz ukupnu gol-razliku 4:6.


– To je dosta porazan podatak za nas, iako smo u tom razdoblju izgubili samo od Varaždina i Šibenika. No, činjenica je da dugo čekamo na pobjedu – kaže Zekić, koji je kao igrač nosio dres Rijeke u sezoni 2005.-2006.


Kakva su onda vaša očekivanja vezana uz gostovanje na Rujevici?


– Rijeka je u drugi dio sezone ušla fantastično, ali za mene to nije iznenađenje jer odlično poznajem svog prijatelja Sergeja Jakirovića. On odlično radi svoj posao, što je već pokazao u Zrinjskom. Sjajno je složio momčad u kratkom vremenskom razdoblju i bilježi sjajne rezultate. Stalno sam govorio da je Rijeka najveći favorit za osvajanje četvrtog mjesta, bez obzira na slabije rezultate u prvom dijelu sezone. Sada je to definitivno potvrđeno. Što se nas tiče, ne mogu reći da igramo loše jer imali smo nekoliko dobrih utakmica. Međutim, izostala je nagrada u obliku bodova. Gostovanje na Rujevici uvijek je težak ispit za svaki klub, a za nas je u ovom trenutku još i teže. Međutim, nećemo se predavati unaprijed, napravit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo izazvati što bolji rezultat.


Problem realizacije


Kažete da vaša momčad igra dobro. Je li problem možda psihološke prirode?




– Uvijek je najveći problem u tome jer sve kreće od glave. Dosta je teško izazvati nekakvu pozitivu u momčadi, a negativne stvari se jako lako uvuku u svlačionicu. Jednostavno, kada ne ide, treba se puno patiti da se situacija okrene. Ne mogu se žaliti na svoje igrače jer oni na treninzima sve odrađuju maksimalno profesionalno. No, na dosta utakmica nam je nedostajao gol da okrunimo dobru igru. U ovih pet kola tako je bilo protiv Osijeka, Dinama i Šibenika prošlog vikenda. Da bi nam dan bio ljepši, nedostaje nam bolja realizacija.


Slaven Belupo može izboriti Europu kroz prvenstvo i SuperSport hrvatski kup, gdje u četvrtfinalu igra s Rudešom. Vi, pak, u svlačionici imate puno igrača koji se u svojim seniorskim karijerama nisu nikada suočili s takvom vrstom pritiska. Predstavlja li i to određenu teškoću?


– To je zaista istina, i od toga ne treba bježati. Naravno da je problem u mentalitetu igrača i svega oko njih. Teško je stvoriti pobjednički duh, a, s druge strane, mi u klubu nismo pokazali neku veliku ambiciju niti smo previše razgovarali o tome da bi četvrto mjesto bilo ono što tražimo u ovoj sezoni. Ima tu raznih čimbenika, ali to sada nije u prvom planu. Za nas je najbitnija subota i način na koji ćemo se predstaviti na Rujevici. Ne samo ova subota, nego općenito svaka nova utakmica. U zimskom prijelaznom roku nam je stigao samo Antonio Perošević, koji, na žalost, nije dugo igrao. Jednostavno, takve su nam mogućnosti. Kod nas je jasna tendencija da pomlađujemo momčad i razvijamo mlade igrače. To je tako, iz te kože ne možemo.


Obrana kreće od napadača

U pet ovogodišnjih utakmica vaša momčad je primila samo tri gola. Tješi li vas barem to jer ste u prvom dijelu sezone primili 26 golova u sedamnaest kola?


– Obrana stvarno kreće od napadača, to nije floskula. Mi smo na terenu dosta disciplinirani. Opet, i tu postoji problem. Prema statistikama, mi smo momčad koja prima uvjerljivo najviše golova iz prve prilike suparnika. To mi je najveća muka u tome svemu. Osim toga, u pet zadnjih kola dobili smo devetnaest žutih kartona, a suparnici pet. Ima tu dosta detalja koji su prilično opterećujući.


Po tome ispada da vam je momčad iznimno gruba?


– Apsolutno mislim da to ne stoji. Smatram da je to prevelika razlika, pogotovo zato što niti jedan žuti karton nismo dobili zbog prigovora. Teško mi je vjerovati da smo mi dobili devetnaest kartona, suparnici samo pet.

Europa


S obzirom na sve okolnosti, razmišljate li o Europi?


– U prvom dijelu prvenstva smo osvojili više bodova nego što je itko mogao pretpostaviti. Možda nas je to sve skupa uljuljkalo. Za razmišljanje o Europi ipak su potrebni malo ozbiljniji potezi sa svih strana. Moja želja je da naši igrači na svakoj utakmici daju sve od sebe. Ne mogu reći da to ne rade, ali nikako nas ne ide gol i teško nam je doći do pobjede. Na primjer, protiv Šibenika smo imali više od dvadeset udaraca prema golu. Tu, međutim, nije bilo dovoljno koncentracije u završnici. I nemamo krizu igre nego krizu rezultata, a u nogometu se ne živi od dojma. Bitne su pobjede i bodovi, a kasnije se rijetki sjećaju kakva je bila igra.


Statistika kaže da je vaša momčad u Koprivnici osvojila trinaest bodova, a na strani šesnaest. Dojam je da lakše igrate u gostima. Može li se reći da vam je to svojevrsni plus uoči utakmice na Rujevici?


– Bilo bi nezahvalno govoriti na taj način. Takvi podaci ne moraju biti pravilo. Pretpostavljam da će Rijeka u subotu imati veliku podršku s tribina, koju je, na kraju krajeva, i zaslužila svojim igrama u ovom dijelu sezone. Mogu se samo nadati da će takav ambijent predstavljati motiv više za moje igrače. Što se tiče zadnjih pet utakmica, bili smo dobri protiv jakih momčadi, Osijeka i Dinama. Vidjet ćemo kako će to ići dalje.


Smatrate li da bi bod na Rujevici bio odličan ulov za vašu momčad?


– Mi iz svake utakmice želimo izvući najbolje, ali bilo bi bahato reći da tamo idemo po pobjedu. U kontekstu svih okolnosti, neriješeni rezultat bi za nas bio jako dobar. No, ne treba naginjati malodušnosti i defetizmu. Jednostavno, to je sve dio nogometa. Sve je otvoreno i još uvijek smo u igri za četvrto mjesto.