Dobri rezultati

Trener rukometaša Zameta nakon zaključene polusezone: “Imamo mladost koja puno obećava”

Igor Duvnjak

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Tek smo na pola puta, čeka nas drugi dio u kojem će nam biti još teže te ćemo morati još više zapeti. Ali od početka govorim da se ne bojim. Dečki zbilja vrijedno rade - kaže trener Mateo Hrvatin



RIJEKA Kao u vicu kada čovjek na upit zašto voli kišu odgovara »jer će poslije biti sunčano«, tako i rukometaši Zameta nakon dugog sumornog razdoblja guštaju u vedrini dobrih rezultata. Momčad trenera Matea Hrvatina polusezonu je okončala bez poraza osvojivši prvo mjesto u Prvoj ligi – jug, oproštaj je obilježen golijadom za visoku pobjedu nad premijerligašem Karlovcem u Kupu (38:31). Sve je »dijametralno suprotno« od kraja prošle sezone kada su Zamećani ostvarili povijesni minimum, nenadmašivi rekord s nula osvojenih bodova.


– Sigurno da je ogromna razlika kada se sjetim prošle sezone i kako je to sve skupa izgledalo – kaže Mateo Hrvatin, trener Zameta, nekada dugogodišnji igrač Zamećana, jedno od tolikih trofejnih imena riječkog rukometa, viceprvak svijeta 2009. godine. – No, sve smo to uspjeli pregrmjeti i sada smo u drugačijem razdoblju. Nitko sretniji od mene što je klub stao na noge te što imamo ovaj rezultat na polusezoni. Okončali smo je nakon 14 utakmica bez poraza. Jasno, moramo uspješno nastaviti i dalje.


Nisu tako daleko proljetni i ljetni mjeseci po ispadanju iz Paket24 Premijer lige kada su igrači i trener Zameta bili poput mornara bez broda i kompanije, zluradi jezici su govorili da se Zamet raspao. Srećom, u srpnju se formirala nova uprava na čelu sa Željkom Jovanovićem, koji se zajedno s Ivicom Lukanovićem, Ivom Florjančič, Matkom Oguićem, Borisom Milanovićem, Svenom Banderom, te sportskim direktorom Aleksandrom Čupićem i ostalima uhvatio se posla držeći se pouke da drva za ogrijev valja nabaviti već na ljeto. Nastojali su što bolje pojačati momčad za željeni povratak među premijerligaše.


Ozljede




– Sve moje pohvale kompetnoj našoj upravi na čelu s predsjednikom Jovanovićem. Imamo stvarno uvjete za poželjeti. Sada se zaboravilo kako je bilo u lipnju kada smo ostali sami igrači i ja. Sada je uistinu u kratkom roku napravljeno jako puno. Na nama je da na terenu odradimo svoje. Budući da imamo sve potrebne uvjete, mi moramo samo trenirati i igrati što bolje. Dojma sam da dosadašnji rezultati to i pokazuju. Nema nam druge, moramo se sada dobro odmoriti i nastaviti ovim putem.


U prvenstvu, u kojem pojačani Zamećani idu na odmor bez poraza, s deset pobjeda i tek jednim remijem, ne treba zaboraviti činjenicu da momčad zbog ozljeda nije bila kompletna do samoga kraja, koji je dočekala, uz ostalo, bez Damira Vučka i Tina Tomljanovića.


– Istina je da nismo bili kompletni, ali smo već prošle sezone odlučili dati više prilike mladim igračima za stjecanje iskustva. Bili su oni već prije u fokusu, sada samo u još jačem. Inače, nažalost, nismo nikako uspjeli biti kompletni. Uistinu se duboko nadam da ćemo u drugom dijelu napokon svi biti na okupu, da će nam se pridružiti i Tomović te da će i ostali zaliječiti ozljede. Sada se pak pokazalo da imamo širinu igračkog kadra, tko je trebao, potegnuo je i odradili smo ovo na najbolji mogući način.


U pobjedi nad Karlovčanima publika je pljeskala mladim nadama sa Zameta, vrataru Viskiću, koji onako mlad imponira i visinom, ali i refleksima, te dečkima u polju ispred njega. Svi zajedno su lijepo rukometno obećanje.


Mladost


– Dobar je i Pikec, Krstić također, ima ih još. I ljudi iz uprave i ja govorimo da je redom riječ o momcima koji imaju dvadesetak godina, riječ je 2003., 2004. godištu. Oni prije i nisu igrali seniorski rukomet, kada ste vidjeli igrati Perkova? Tek je Pikec nešto igrao na krilu. Vrijeme radi za mlade. Dobro rade, treniraju, mislim da će s vremenom biti sve bolji. Već su sada bolji nego prije tri mjeseca. S mladima se dobro radi. Naime, jako mi je drago i da su svi, njih 95 posto, osim Zene, prošli kroz omladinski pogon Zameta. Imamo to bogatstvo i samo s njim treba raditi ovim tempom.


Zamećani uspješno brode, ali ulazak u luku još je daleko. Umažanima, kojima idu u goste, odmiču tek tri boda. S Riječanima skoro pa svaki klub igra itekako motiviran tek zbog samog imena Zameta. To sve govori da ih čeka još teškog posla za očuvanje prvog mjesta koje vodi izravno u Paket24 Premijer ligu. Drugoplasirani, naime, ide u razigravanje s klubovima sa začelja poretka premijerligaša.


– Prije svake utakmice te svakog ponedjeljka i utorka ponavljam da je pred nama maraton. Tek smo na pola puta, čeka nas drugi dio u kojem će nam biti još teže te ćemo morati još više zapeti. Ali od početka govorim da se ne bojim. Dečki zbilja vrijedno rade. Sada ćemo se dobro odmoriti, a onda krećemo u nove pobjede. Nadam se da ćemo na kraju svi skupa slaviti, da ćemo ostvariti zacrtani cilj. Put je dug, svjesni smo toga, stojimo s dvije noge čvrsto na zemlji.