Krešimir Jurić

Trener riječkih odbojkašica koje će u doigravanju tražiti ostanak u eliti: “Cure su se protiv Dinama borile koliko su mogle”

Katarina Blažević

KORAK DO OSTANKA U LIGI - Slavlje odbojkašica Rijeke nakon utakmice s Dinamom/Foto M. GRACIN

KORAK DO OSTANKA U LIGI - Slavlje odbojkašica Rijeke nakon utakmice s Dinamom/Foto M. GRACIN

Možda smo protiv Dinama mogli osvojiti i dva seta, možda i pobijediti, ali nećemo se vraćati na to. Da smo dobili sve utakmice koje smo izgubili 2:3, sada bismo pričali o doigravanju za prvaka - kaže Jurić



RIJEKA Odbojkašice Rijeke u posljednjem superligaškom kolu nisu uspjele osigurati ostanak u najvišem rangu natjecanja, ali nisu niti direktno ispale iz lige. Riječanke će se za ostanak među elitom boriti u doigravanju s Dubrovnikom, prvakom Prve lige.


Igračice trenera Krešimira Jurića uspjele su osvojiti set u porazu 1:3 od velikog favorita Dinama na Trsatu i na taj su način preskočile Ennu Vukovar, koja je poražena od Mladosti (0:3). Rijeci je za ostanak u ligi trebao i poraz Don Bosca protiv Marina Kaštele, no Kaštelanke su, otkako su se »zacementirale« na trećem mjestu, upisale i drugi poraz od ekipe sa samog dna ljestvice, čime su Zagrepčanke zauzele deveto mjesto.


Rijeka je deseta, dok je Vukovar na 11. mjestu, koje vodi u niži rang natjecanja u koji je ispao i posljednjeplasirani Split.




Rijeku je na kraju spasila druga dionica utakmice s Dinamom, koju je uspjela osvojiti na krilima Lane Francetić, povratnice nakon teže ozljede. S obzirom na prikazanu igru, Riječanke su mogle osvojiti i više, imale su prednost 16:10 u trećem setu, nakon čega se ozlijedila srednja blokerica Petra Gregorović.


Riječka prednost polako se krenula topiti, da bi potom Dinamo preokrenuo i osvojio treći set. I u četvrtom setu Riječanke se nisu predale. Bilo je u jednom trenutku 19:19, ali serija 6:1 gostujuće ekipe riješila je utakmicu.


Izjednačena liga


– Mislim da smo u jednu ruku pobijedili sami sebe, izgorjeli smo u želji. Osvojili smo jedan set i sigurno nam je jako dobro došao jer nismo ispali iz lige. A kao što je moj kolega Lovrinov rekao, sami smo si krivi što smo se doveli u ovu situaciju. Cure su se borile i odigrale koliko su mogle. Iskustvo i rotacije su otišle na stranu Dinama. One su bolje i kvalitetnije, što pokazuje i rezultat. Trenutno su druge i imaju intenciju osvojiti prvenstvo u borbi s Mladosti.


Svojim curama mogu samo čestitati. Da se moglo više, možda i je. Ali, nakon Petrine ozljede smo psihički pali. Prvo smo se dignuli na početku utakmice jer nam se Lana vratila i sve je to dobro funkcioniralo, dobro smo parirali… I onda smo pali nakon još jedne ozljede. Žao mi je nekih utakmica prije više nego ove sada – kaže trener odbojkašica Rijeke Krešimir Jurić.


Čak četiri ekipe raspoređene od osmog do 11. mjesta imaju 14 bodova. Brda i Don Bosco su najbolje prošli zbog set-količnika, dok je Rijeku u borbi s Vukovarom spasio jedan osvojeni set protiv Dinama. Enna Vukovar je inače odlično ušla u ovu sezonu, u prvih šest kola imala je četiri pobjede.


Kombinacije


– Liga je itekako izjednačena. Nema veze što su Marina Kaštela ili Kelteks u gornjem dijelu ljestvice. Svi smo »al pari«. Ovisi o danu. Odgovorno tvrdim, da smo imali Lanu Francetić ova tri mjeseca, imali bismo barem dvije, ako ne i tri pobjede više. Ali, to je, nažalost, tako. Lana je odradila tek pet treninga s nama nakon Božića. Odlično je odigrala utakmicu koja je sama po sebi bila jako teška, ali neću izdvajati samo nju.


Možda smo mogli osvojiti i dva seta, možda i pobijediti, ali nećemo se sada vraćati na to. Opet kažem, da smo dobili sve utakmice koje smo izgubili 2:3, sada bismo pričali o doigravanju za prvaka. Isto tako je, da se razumijemo, mogao govoriti i Vukovar.


Riječanke se sada vraćaju treninzima i pripremama za dvije (ili tri) najvažnije utakmice sezone. Doigravanje se igra na dvije dobivene utakmice, a prvi susret s Dubrovnikom na rasporedu je 13. ili 14. travnja na Trsatu. Rijeka će biti domaćin i u eventualnoj trećoj utakmici.


Dubrovnik je ove sezone upisao tek jedan poraz (Veli Vrh), a u istoj ligi je i Drenova, koja je kolo prije kraja na sedmom mjestu.


– Nastojat ćemo održati superligaški status. Već smo počeli skupljati informacije o Dubrovniku. Rijeka definitivno zaslužuje mjesto u Superligi, poslije Mladosti smo najtrofejniji ženski klub u Hrvatskoj.


Veliki plus u doigravanju za ostanak je povratak Lane Francetić, dok bi ostatak ekipe trebao ostati isti. Plan je da pomogne i Natalia Tomić.


– I dalje smo u svim živim kombinacijama, ali s Leom Boban je dogovor od početka bio da riješi cijelu sezonu, odnosno dok se ne riješi pitanje ostanka. Nadam se da ćemo imati i Nataliju, ali ono što je sigurno jest da bismo trebali imati barem malo širu klupu – zaključio je Krešimir Jurić.