Sezona za povijest

Trener Primorjaša o uspješnoj sezoni: “Nismo prestajali vjerovati u sebe”

Igor Duvnjak

Igor Hinić s igračima Primorja EB/Foto S. DRECHSLER

Igor Hinić s igračima Primorja EB/Foto S. DRECHSLER

Drago mi je što smo svi zajedno doživjeli jednu ovakvu sezonu i još jednom imali tako veliku podršku navijača u Rijeci. Bilo je stvarno lijepo - kaže HinićRIJEKA Nakon tolikih zaveslaja i velikih duela tijekom duge sezone, ne pjeni se više voda u bazenu na Kantridi koji je proteklih mjeseci bio omiljeno okupljalište riječkih ljubiteljica i ljubitelja vaterpola dok su sa zadovoljstvom pratili kako njihovi ljubimci, vaterpolisti Primorja Erste Bank, iz utakmice u utakmicu, dok su godišnja doba promicala, a ljeto je bivalo sve bliže, kročili iz uspjeha u uspjeh.


Umorni, ali zadovoljni, riječki dečki su »okačili kapice o klin«, oni i njihov trener su još u srpnju prošle godine krenuli na ovu dugu i uzbudljivu plovidbu kroz vaterpolske Scile i Haribde, za što je trebala itekako dobra i adekvatna fizička priprema. Trener Igor Hinić i na tom planu može biti zadovoljan, očito je »pogodio žicu« i to toliko da »akumulatori« nisu ispražnjeni sve do kraja, do uspješno okončanog tromeča s Mladosti vrijednog trećeg mjesta u Hrvatskoj. Momčad je i mentalno i fizički bila na visini zadatka, odgovarajući na posljednje upite iz brojnih testova s kojima se morala suočavati.


– Očito je da smo se dobro pripremili – konstatirao je Igor Hinić. – I u ovoj posljednjoj utakmici s Mladosti smatram da je bila vidljiva razlika u našu korist. Promatramo li pak cijelu sezonu, isto tako možemo reći da smo dobro odgovorili i fizički na sve postavljene zahtjeve.
Specifično je bilo pripremanje ovih utakmica s Mladosti, slavlje u dvije od tri utakmice sa zagrebačkim Žapcima itekako je bilo važno jer treće mjesto donosi igranje u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a našle su se u neobičnom sendviču u sredini kojega je bio ni manje ni više nego Final Four LEN Euro kupa na Kantridi. Silom prilika vozilo se na dva kolosijeka, Riječanima je za leđima bila prva utakmica u kojoj je Mladost slavila na Kantridi, pred njima europsko polufinale sa Spandauom, a onda »iza brda« gostovanje u Zagrebu na kojem je pobjeda bila imperativ. Hinić u svom stilu želi demistificirati pripremu i odigravanje ovakvih utakmica u zgusnutom kalendaru i »pojednostaviti ove jednadžbe u vodi«. Očito ne spada u red stručnjaka koji filozofiraju uz rub terena, svakako je mnogo skloniji praksi nego nekoj od tolikih sportskih teorija.


Publika


– Vaterpolo je dosta jednostavan sport, kada se igra dobro »jedan na jedan«, onda je u redu, kada su igrači dobri u tom »jedan na jedan«, onda je lako bilo što raditi i ostvarivati. Zapravo, uvijek odigraš ono što znaš, uvijek su tu neki mali pomaci, ako ih uopće i bude. Mišljenja sam da igrač uvijek odigra ono što je naučio igrati, a to onda prezentira na svakoj utakmici. Uglavnom, naša igra je jednostavna za onoga tko zna igrati, vjerujem da je tako.


Oproštajna utakmica od sezone bila je odlična ilustracija onoga što se kroz tolike mjesece moglo vidjeti na riječkom bazenu. Primorjaši su nakon zagrebačke pobjede, izborivši treću utakmicu na Kantridi, priredili vatromet golova i goste »rastavili na sastavne djelove«, pobjedničkih 16:7 djeluje kao da su igrali s Medveščakom.


Publika je reagirala na taj glasni apel iz vode toliko da se ljudima nije odlazilo s tribina, oduševljeni su ostajali slaviti svoje ljubimce. Podvlačenje crte na sezonu bilo je dostojno svega dotad napravljenog, od čega su posebno europski uspjesi bili sjajan lanac. Prepričavali su se uspjesi s klubovima značajne vaterpolske reputacije, poput Hannovera, BVSC-a, Vouliagmenija te na kraju Spandaua, sve vrijedni europskog finala, plasmana koji je bio itekako veliki »prebačaj norme«.


– Naravno da mi je drago zbog svega viđenog i naše visoke pobjede. U proteklim godinama je, naime, rezultat uvijek bio tu negdje blizu očekivanog, ali ovo ostvareno u protekloj sezoni, nitko nije očekivao. Poklopilo se pritom puno stvari, no ti su rezultati vjerojatno nešto realno. Nije tu, naime, jedan ili dva rezultata nego je tu više vezanih izvanrednih rezultata. Odigrano je puno dobrih četvrtina i ovo možda jest iznenađenje, ali sport je takav da je na kraju svake sezone rezultat realan, stoga mislim da je uspjeh koji smo ostvarili ove sezone realan.


Afirmacija


Riječani su u nekim pobjedama potvrđivali da »sreća prati hrabre«, dosta je sjetiti se preokreta u polufinalu Final Foura sa Spandauom te prethodnog brisanja atenskog minusa od pet golova s Vouliagmenijem. Igrali su kao da im je bilo suđeno uspjeti i pritom bili sve jači magnet za publiku. Godinama je Primorje EB bilo u sjeni, a onda je odjednom postalo česta sportska riječka tema.


– Nismo prestajali vjerovati u sebe, a pritom su nas u ovoj sezoni i »zvijezde malo pogledale«. Stvorio se dobar splet u kojem je i bitna činjenica da nismo imali težih ozljeda, bilo je jako malo tih problema, nikada nitko nije duže izostajao. Jednostavno nam se sve skupa poklopilo. U nekim je sezonama to tako, u drugima to ide na drugu stranu. Drago mi je što smo svi zajedno doživjeli jednu ovakvu sezonu i na kraju još jednom imali tako veliku podršku navijača u Rijeci. Bilo je stvarno lijepo. Inače, smatram da publika voli gledati kvalitetu, a mi je pokazali. Kada se to poklopilo s rezultatima, nastao je mali »boom«.


Kao što su tema postale predstave na Kantridi, tako su to, naravno, bili i protagonisti, brojni mladi igrači koji su stjecajući iskustvo u teškim utakmicama kročili putem afirmacije.


– Iza nas su utakmice u kojima igrači stvaraju ime i prezime te od »anonimusa« postaju imena poznata na vaterpolskoj mapi. To je za njih fantastično, naravno, za klub pak malo manje jer onda svi troškovi rastu, oni postižu veću cijenu na tržištu. To je nešto normalno – zaključio je Igor Hinić.


Ekipa i trener su na odmoru, a pred upravom su itekako zahtjevne zadaće, nije tajna da su razni klubovi još ranije tijekom sezone pokazivali zanimanje za riječke talente, uskoro će se saznati da li je Primorje Erste Bank sposobno zadržati svoje blago.