Zoran Zekić

Trener Osijeka i nekadašnji igrač Bijelih: “Sve je potpuno otvoreno, a Rijeka je zaslužila vrh ljestvice”

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Nitko nije očekivao ovakvu situaciju na ljestvici. Rijeka se sama dovela na vrh, a to je, prema igrama koje pruža, i zaslužila. Po meni, sve je potpuno otvoreno i stvarno ne mogu nikome dati prednost u ovom trenutku. Jedino mogu reći da nas očekuje neizvjesnost do zadnjeg kola - ocjenjuje Zekić



OSIJEK Nakon neriješenog rezultata protiv Dinama na Opus Areni, gdje je, realno gledajući, Osijek bio osjetno bliže pobjedi, Zoran Zekić priprema svoju momčad za nedjelju na Rujevici.


Možete li pobijediti na gostovanju kod Rijeke?


– Nadam se da to možemo postići na Rujevici. Bilo je razdoblja kad smo tamo pobjeđivali, a sada je trenutak takav da je Rijeka u velikom naletu. Ima najbolju energiju, kvalitetnog trenera, kvalitetne igrače… To gostovanje na Rujevici za nas će biti jako izazovno, ali trebamo razmišljati pozitivno – kaže Zekić.


Ramon Mierez je na derbiju protiv Dinama na Opus Areni dobio treći žuti karton. Koliko će on nedostajati vašoj momčadi?


– Prijašnje utakmice su pokazale da je svaki njegov izostanak bio veliki nedostatak za nas. No, jasno je da moramo pronaći nekakvo rješenje za Rujevicu. Ramon je centarfor koji u igri donosi dubinu, energiju i presing na zadnju liniju suparnika. Bez njega u konkurenciji za momčad moramo razmišljati na drugačiji način i tražiti novu ideju u igri. Opet, moramo se naučiti na to jer je u današnjem nogometu jednostavno nemoguće očekivati da jedan igrač stalno bude na raspolaganju.


Tko može zamijeniti Miereza?




– Nakon priprema nam je došao Ladislav Almasi koji je drugačiji tip igrača od Ramona. On je do sada nastupio na četiri utakmice i zabio je gol u pobjedi nad Goricom. Možda ćemo pokušati s njim.


Gluposti i previdi


Nakon prikazanog na derbiju s Dinamom teško se oteti dojmu da je Osijek trebao osvojiti više bodova. U čemu je stvar?


– Sve to smo analizirali. Tijekom sezone smo imali svojih raznoraznih gluposti, a moram reći da je bilo i nekoliko sudačkih previda. Po meni, sada smo trebali imati od sedam do deset bodova više. Međutim, mi se dosta patimo na gostovanjima, a ista je situacija kada igramo bez Ramona. Jednostavno, u životu je najteže kontinuirano ponavljati dobre stvari. Možda baš tu leži odgovor na to pitanje. Imali smo promjenu trenera i dosta igračkih preslagivanja, tako da je sve skupa dovelo do dosta teške sezone za nas. Ima tu dosta stvari. Recimo, protiv Dinama smo imali gol prednosti i nekoliko dobrih prilika, a oni su nam izjednačili u sudačkoj nadoknadi, na mišiće. Mislim da smo tu zaslužili više od boda. Zatim, mi smo u četvrtfinalu Kupa na isti način pokušali stići prednost Lokomotive, ali nismo uspjeli.


Spomenuli ste da se vaša momčad pati na gostovanjima. Koliko vam, zapravo, donosi Opus Arena?


– Ta razlika je nemoguća. Kao prvo, tu su ambijent i teren. Nije tajna da se teško snalazimo u Kranjčevićevoj, Koprivnici itd. To su potpuno drugačije podloge od onih na kojima treniramo, i to se vidi. Zatim, nama, primjerice, na domaćoj utakmici protiv Gorice, bude pet-šest tisuća ljudi. Normalno je da takav ambijent nosi momčad.


Onda bi vam, u kontekstu kvalitete podloge za igru, Rujevica trebala odgovarati…


– Trebala bi jer je taj teren fantastičan i još je malo brži od našeg na Opus Areni. No, nemojmo zaboraviti da je Rijeka dominantna pred svojim navijačima. Ako se ne varam, ove sezone je na Rujevici upisala dva neriješena rezultata i onaj poraz od Slaven Belupa. Rijeka ima veliku kvalitetu, a na Rujevici je dominantna.


Momčad u stvaranju


Je li najpreciznije reći da je Osijek sada momčad u stvaranju, nešto poput Rijeke u ovo doba prošle godine?


– Slažem se. Osijek u zadnjih pet godina nije u prvu momčad uveo mladih igrača koliko smo ih sada uveli u četiri mjeseca. Već sam rekao da smo imali i dosta promjena u svlačionici. Sada pokušavamo stvoriti momčad za novu sezonu i nadam se da će to ispasti dobro i da ćemo ovu sezonu privesti kraju na najbolji mogući način.


Preostala tri kluba Velike četvorke vodi veliku bitku za prvo mjesto. Kome od njih biste u ovom trenutku dali prednost?


– Smatram da će dosta toga ovisiti o Dinamovim nastupima u Konferencijskoj ligi. Ostanu li u Europi, to će im biti dodatni napor u završnom dijelu sezone. Tu će se momčad trošiti psihički, fizički i u svakom drugom smislu. Mislim da će to Hajduku i Rijeci ostaviti više prostora. S druge strane, tu je i pritisak očekivanja. Čini mi se da je kod Dinama i Hajduka taj segment jače izražen nego kod Rijeke. Ako ćemo realno, nitko nije očekivao ovakvu situaciju na ljestvici. Rijeka se sama dovela na vrh, a to je, prema igrama koje pruža, i zaslužila. Po meni, sve je potpuno otvoreno i stvarno ne mogu nikome dati prednost u ovom trenutku. Jedino mogu reći da nas očekuje neizvjesnost do zadnjeg kola.


Spomenuli ste Dinamo u Europi. Kako su vam izgledale te utakmice protiv Betisa?


– Mogu reći da je Dinamo to odigrao na vrhunskoj razini. Zbog toga smatram da su izgledi u dvoboju s PAOK-om pola-pola. Igraju se dvije utakmice i tu je sve potpuno otvoreno. Zbog našeg nacionalnog koeficijenta i rejtinga HNL-a bilo bi dobro da Dinamo to prođe.


Španjolska i Italija su sile, a Albanija gladna uspjeha

Što očekujete od nastupa Hrvatske na Europskom prvenstvu?


– Kao prvo, velika je stvar kada se plasiramo na najveća natjecanja. Uspijemo li proći skupinu, sve je moguće. Međutim, nikako ne treba podcijeniti prve suparnike. Španjolska i Italija su nogometne sile o kojima ne treba trošiti riječi, a Albanija ima dobro posloženu reprezentaciju koja je mlada, dinamična i gladna uspjeha na najvećoj pozornici. Prije povratka u Osijek radio sam u Tirani i iz prve ruke sam se uvjerio u to. Osim toga, imao sam priliku razgovarati s njihovim izbornikom Sylvinhom i njegovim pomoćnikom Pablom Zabaletom. Bilo bi pogrešno misliti da ćemo se lako obračunati s Albanijom – ocjenjuje Zekić.