Zoran Bogolin

Trener Opatije o minuloj sezoni i šestom mjestu: “Imali smo top igrače, ali i one koji su siti svega”

Ivan Volarić

CILJEVI NISU ISPUNJENI - Zoran Bogolin/Foto V. KARUZA

CILJEVI NISU ISPUNJENI - Zoran Bogolin/Foto V. KARUZA

Zbog toga ćemo se kod dovođenja igrača za iduću sezonu voditi nekim drugim kriterijima. Možemo i ispasti iz ove lige, ali to će biti s igračima koji će biti karakterni i dati sve za klub - rekao je Bogolin



RIJEKA Zoran Bogolin jako emotivno doživio je kraj sezone u znaku loših igara i poraza njegove momčadi. Baš kada se početkom proljeća činilo da je trener nogometaša Opatije pronašao dobitnu formulu, kada je njegova momčadi nizala pobjede i vinula se nadomak vodećih sastava, uslijedio je ogroman, nezaustavljivi pad. Opatijci su se potajno nadali da će se uključiti u borbu za prva dva-tri mjesta na ljestvici koja vode u viši rang, no na kraju su se morali zadovoljiti diobom šeste pozicije.


– Bilo mi je lakše krajem prošle sezone, kada smo ispali iz Prve NL, jer smo u svakoj utakmici bili maksimalni. Nije nas išlo, ali smo barem dali sve od sebe… – započeo je dugogodišnji trener Crno- bijelih. – Iza nas je razočaravajuća sezona i za to nema opravdanja. Pogotovo nema opravdanja za ono što se događalo nakon utakmice u Krapini, gdje smo prekinuli sjajan proljetni niz i nakon toga u potpunosti izgubili priključak s vrhom.


Igrači su imali sve uvjete da nešto naprave, ali zna se što čini jednu ekipu. Mora se imati srce, kvaliteta, sportski duh i vjera u sebe, a u posljednjim utakmicama sve ono što smo pružali bilo je – nakaradno. Igrali smo bez volje, motiva, želje… Umjesto da je momčad, kako je sezona išla prema svojem finišu, podigla standarde, kod nas se dogodilo obrnuto. Nije bilo dovoljno poštovanja ni izvan terena, a ni na terenu.




Sada moramo sve to dobro analizirati i onda krenuti od početka u slaganje nove momčadi za iduću sezonu. Počevši od obrane, koja je napravila toliko individualnih pogrešaka da je to nevjerojatno. U posljednjim utakmicama bili smo potpuno bez koncentracije, igrali smo poluaktivno, a s takvim ponašanjem ne možeš naprijed. Svi igrači dobili su šansu, a učinak je takav kakav jest. Nekim igračima ćemo se zahvaliti, neki će se zahvaliti nama. Na polusezoni nismo svjesno ništa dirali u rosteru jer smo računali da ćemo upravo na taj način dobiti na standardnosti i stabilnosti.


Računali smo da ćemo pravi biti onda kada je to bilo najpotrebnije, u travnju ili svibnju. Dogodilo se obrnuto. Igrači su otpadali iz brojnih razloga. Ne trebaju nam nezadovoljni igrači koji će odigrati pet, šest utakmica u sezoni na svojoj razini. Treba napraviti rez i kvalitetnu selekciju za iduću sezonu.


Veliki remont


Očito je da ćete se onda morati voditi drukčijim kriterijima kod dovođenja igrača ovoga ljeta?


– Apsolutno! Prije svega nastojat ćemo da više ne uzimamo igrače starije od 30 godina. Ići ćemo na mlađe ili karakterne igrače koji će shvaćati igranje u Opatiji kao motiv i priliku za dokazivanje. Ne trebaju nam igrači opterećeni svojim privatnim problemima, bez koncentracije i energije.


Što će nam igrači koji žele otići svakih šest mjeseci i koji su u karijeri dosegnuli određeni plafon. Imaju kvalitetu, ali nemaju više želje i snage za dokazivanje. Energetski smo bili u posljednje vrijeme na jakoj niskoj razini. To je bilo baš jako vidljivo i nije moglo proći nekažnjeno i nezapaženo. Momčad mora proći kroz veliki remont. Hoće li on biti uspješan, to ćemo vidjeti.


Utješno je da ste ove sezone ipak uspješno promovirali neke mlade igrače koji su zalog vedrije budućnosti. Poput Lagumdžije, Kordića-Kružića…?


– Mladi igrači i nekolicina starijih, poput Prskala, Kukoča i Junuzovića, odradili su maksimalno cijelu sezonu. Imali smo tu nesreću da nam nije bilo Prskala u najvažnijem dijelu proljeća, i to jednostavno nismo uspjeli nadomjestiti. Tu smo izgubili korak i samopouzdanje. Nakon toga nam je počelo nedostajati i hrabrosti, želje, strasti… Ne može se izaći na teren bez pravog pristupa i onda u serijama gubiti od objektivno slabijih protivnika.


Individualne pogreške


Treba reći i da ste kao donedavni drugoligaš s puno poznatih imena u sastavu bili veliki motiv svima?


– Jesmo, ali to nije opravdanje na naš odnos. Kada igraš i protiv sedmoligaša, moraš imati poštovanja prema suparniku i lopti. Mi to nismo imali. Na koncu to u nekom natjecateljskom kontinuitetu odlučuje. Imali smo top igrače, ali igrače koji su siti svega. Samo su gledali kako se utakmica oko njih odvija.


Predugo sam u nogometu da ne bih shvatio da su igrači ljudi i da dolazi do padova, ali ne mogu prihvatiti da imamo toliko nespremnih igrača, da se izmišljaju ozljede… Zbog toga ćemo se kod dovođenja igrača za iduću sezonu voditi nekim drugim kriterijima. Možemo i ispasti iz ove lige, ali to će biti s igračima koji će biti karakterni i dati sve za klub.


Druga NL u svojem se premijernom izdanju pokazala dosta kvalitetnom i zahtjevnom?


– Liga je povrh svega zahtjevna i iz aspekta putovanja. Igra se po cijeloj Hrvatskoj. Osim toga u Drugoj NL ima puno više starijih igrača nego u Prvoj NL. Sve ekipe praktički imaju iskusnije igrače koji su u karijeri prošli neke lige. U nogometu su rezultati i ljestvica na kraju sezone pokazatelj onoga što si napravio.


Naša ljestvica pokazuje da nismo ispunili svoje ciljeve. Vjerovali smo da možemo nešto napraviti, ali nismo. Izgubili smo jako puno bodova zbog grubih individualnih pogrešaka, što nije svojstveno za tako iskusne igrače kakve smo mi imali. Istovremeno u svakoj utakmici nam je trebalo sedam šansi za jedan pogodak. Prva tri napadača u ligi zabila su više golova nego cijela naša momčad zajedno. To je jasan pokazatelj.


Momčad ste poslali na ljetni odmor, okupljanje je 5. srpnja?


– Šest i pol tjedana priprema bit će sasvim dovoljno da se pripremimo i napravimo nešto novo – rekao je Bogolin.