Igor Lovrinov o novoj sezoni

Trener odbojkašica Rijeke uoči starta nove superligaške sezone: “Cilj je biti što bliže prvim četirima ekipama”

Luka Medak

PUNO POTENCIJALA - Riječanke su prošle sezone iznenadile plasmanom u finale Kupa/Foto M. GRACIN

PUNO POTENCIJALA - Riječanke su prošle sezone iznenadile plasmanom u finale Kupa/Foto M. GRACIN

Očekujemo da ćemo biti u gornjem dijelu ljestvice. Mislim da smo konačno narasli za jednu stepenicu više nakon što smo se nekoliko godina borili za ostanak - rekao je trener Riječanki



RIJEKA Ove subote počinje nova sezona Superlige odbojkašica. Nakon uspješne prošle sezone u kojoj su Riječanke dogurale do finala Kupa te završile sedme u prvenstvu, uslijedile su i neke promjene u ekipi. Klub je napustilo nekoliko igračica na čelu s Ivonom Bakarčić, a u suprotnom smjeru stigle su dvije povratnice – nekadašnja kapetanica Ana Mioč i Barbara Fabulić. Osim njih, ekipi su se pridružile i dvije mlade, perspektivne igračice, Petra Brkičić iz Šibenika i Viktoria Trcol iz Zadra.


– Zadovoljni smo pojačanjima za ovu sezonu. Ana Mioč se vratila, ali izbivala je samo jednu godinu, već poznaje sve cure otprije, kao i način na koji igramo, tako da joj nije bila potrebna neka adaptacija. Došla je i Barbara Fabulić koja je zaoštrila konkurenciju na liberu, kao i još dvije mlade cure s kojima sam jako zadovoljan. Sve u svemu, zadovoljan sam sa svim novim igračicama, ali vidjet ćemo kako im ide kada krene prvenstvo – rekao je trener Igor Lovrinov.


HAOK Rijeka 2021./22.

Tehničarke: Tamara Popić (21), Petra Brkičić (16), Sara Barać (25).
Srednje blokerice: Nikolina Fabris (22), Nora Aničić (17), Viktorija Trcol (17), Petra Gregorović (15), Lorena Smojver (14).
Primačice-pucačice: Andrea Koraca (19), Mara Štiglić (16), Tea Pavičić (15), Lana Francetić (14), Nina Ščekić (15).
Dijagonala: Ana Mioč (25), Anja Žarković (24).
Liberi: Mia Volarić (18), Barbara Fabulić (24).

Odbojkaški dragulj




Osim novih pojačanja, očekuje se i dodatni iskorak mladih igračica od prošle sezone, a jedna od nositeljica igre i ove će godine biti Mara Štiglić.


– Njoj će ovo biti već treća sezona u kojoj igra u početnoj postavi, a tek joj je 16 godina. To sve govori o kakvoj je igračici riječ. Mislim da ima sve predispozicije za velike stvari i uspješnu profesionalnu karijeru, trenutačno je bez ikakve dvojbe jedan od najvećih talenata hrvatske odbojke. Nadam se da će ove sezone još više napredovati i steći nova iskustva. Dok je ona u ekipi, još neko vrijeme nećemo imati problema, samo se nadamo da neće otići prerano. Jednostavno se radi o jednom dragulju, a na nama je da ga brusimo na tom njezinom putu – objasnio je trener Lovrinov.


Upravo je Mara Štiglić bila proglašena najboljom igračicom na državnom kadetskom prvenstvu što se igralo u rujnu, a ona je predvodila Riječanke do trećeg mjesta u vrlo teškoj konkurenciji.


Kontinuitet rezultata


– Treće mjesto je sjajan uspjeh. Prisutni smo kao klub na svim prvenstvima i uvijek se vraćamo s medaljama, tako da smo i ove godine zadržali taj kontinuitet. Na prvenstvu Hrvatske za kadetkinje sudjelovale su čak 32 ekipe, tako da je treće mjesto izvrstan rezultat. Naravno, mogli smo i više, ali ne treba biti toliko samokritičan, cure su dale sve od sebe, izgubile su u polufinalu u jednoj tijesnoj utakmici i na kraju smo zadovoljni svime – kaže Lovrinov, koji ima slatke brige što se tiče pojačanja iz omladinskog pogona.


Seniorska ekipa prošli je vikend imala i generalnu probu na mini turnirima u Karlovcu i Sloveniji, gdje je trener Lovrinov dobio bolji uvid u stanje ekipe uoči nove sezone. Iako je i više nego zadovoljan viđenim, ambicije za novu sezonu su, tvrdi, ostale nepromijenjene.


– Očekivanja za novu sezonu su ista kao i prije početka priprema. Dakle, očekujemo da ćemo biti u gornjem dijelu ljestvice. Mislim da smo konačno narasli za jednu stepenicu više nakon što smo se nekoliko godina borili za ostanak, tako da nam je cilj biti što bliže prvim četirima ekipama – zaključio je Igor Lovrinov.


Doigravanje nakon 22 kola

Prvi krug natjecanja u Superligi donosi 22 kola, 12 ekipa će klasičnim dvokružnim sustavom igrati za poredak na temelju kojega će se odrediti četiri putnika u doigravanje, ali i dvije ekipe koje će u niži rang. Preciznije, posljednja ekipa ispast će direktno, a pretposljednjoj slijede kvalifikacije protiv drugoplasiranog sastava Prve lige. Doigravanje će se igrati po klasičnim ključu (1-4, 2-3), na dvije dobivene utakmice u polufinalu i finalu.