Velimir Liverić

Trener odbojkaša Rijeke uoči početka nove sezone: “Ambicije su sredina ljestvice, Dukić će biti velika pomoć”

Ivan Volarić

KOKTEL MLADOSTI I ISKUSTVA - Ekipa Rijeke za nadolazeću superligašku sezonu

KOKTEL MLADOSTI I ISKUSTVA - Ekipa Rijeke za nadolazeću superligašku sezonu

Ambicije su sredina ljestvice s povratnicima Dukićem i Pavlovićem te uz ostanak kapetana Lasića i Banka. Oni su tu da pomognu mladima - kaže Liverić



RIJEKA Gostovanjem u Sisku u subotu od 17 sati odbojkaši Rijeke otvaraju novu superligašku sezonu. Riječani su nakon iznenađujuće dobrog ulaska u prošlu sezonu (pretprošlo ljeto je proteklo u znaku velikog odljeva ponajboljih igrača) tijekom zimske pauze ostali bez dvojice udarnih pucača (Dukić i Vojak su otišli u Mladost), pa je proljetni dio sezone donio niz poraza.


MOK Rijeka

Tehničari:
Dino Colnar (19), Teo Mičetić (15), Lovro Maglica (16).
Primači-pucači:
Ivan Lešić (24), Vid Čargonja (17), Matija Donevski (20), Adrian Ivošević (16), Karlo Bučić (16), Sandro Dukić (29), Saša Lukić (16), Lovro Ljubetić (16).
Srednji blokeri:
Fran Pavlović (24), Leo Čekada (14), Goran Marković (18), Luka Lasić (29), Noa Banović (16), Franko Žeželić (19).
Dijagonala:
Karlo Stanić (18).
Liberi:
Maurizio Banko (26), Matija Markovski (16), Mladen Jurčević (34).

I ovoga ljeta je riječke redove napustio jedan provjereni igrač (libero Smiljanić je otišao u Mladost), ali vratio se reprezentativac Sandro Dukić, koji bi uz iskusnog kapetana Luku Lasića, Maurizija Banka i još jednog povratnika, Frana Pavlovića, trebao biti jamstvo nešto bezbolnijeg sazrijevanja novog odbojkaškog vala koji već drugu godinu zapljuskuje parket Dvorane mladosti.




– Ambicije su sredina ljestvice s povratnicima Dukićem i Pavlovićem te uz ostanak kapetana Lasića i Banka. To su četiri iskusnija igrača od kojih će dvojica igrati stalno, a ponekad i trojica. Oni su tu da pomognu mladim igračima da ove sezone dodatno sazriju u odnosu na prošlu sezonu. Kroz treninge se vidi da to ide naprijed, ali kod pojedinaca je još uvijek vidljivo da na neki način ne mare za to. Vjerujem da će bolji dio ekipe povući pa da ćemo izgledati puno bolje nego što smo izgledali proljetos – govori trener Velimir Liverić koji u svoja gotovo dva desetljeća na riječkoj klupi ne pamti proljeće kao prošlo. Njegova (pre)mlada ekipa izgubila je sve prvenstvene utakmice, a u takvim okolnostima nije lako ni mladim igračima.


Htijenje na treningu


– Slažem se, ali bilo bi još teže da smo skupili malo bodova u prvom dijelu prvenstva. Situacija je bila takva da smo bili svjesni da i ako izgubimo sve utakmice, ne možemo više biti posljednji. S te strane nisu imali nikakvog opterećenja što se tiče ostanka u ligi. Imali smo u svemu tome dobrih perioda utakmica, a u onom preostalom dijelu nije bilo dovoljno onog mladenačkog žara i želje da se neke utakmice okrenu u našem smjeru.


Dvije, tri utakmice, poput Zadra te Marsonije i Rovinja vani, možda smo mogli dobiti jer smo solidno igrali. Odlučivale su lopta, dvije… U susretima s jačim ekipama, poput Mladosti ili Murse, podbacili smo jer su se dečki unaprijed predali, a to je ono što nije dobro kod mladih sportaša. Mislim da smo kod 80 posto njih uspjeli te stvari promijeniti, a kada uspijemo u preostalih 20 posto, onda će to biti OK – nastavlja Liverić, koji je najveće pojačanje dobio u Sandru Dukiću, reprezentativnom srednjaku s nedavnog EP-a, koji će se na Trsat vratiti u ulozi primača pucača.


– Veliko igračko pojačanje, ali bit će i kao drugi trener. Pomoći će mladim igračima savjetima po pitanju tehnike i taktike, ali i samog htijenja prema treningu. On je tip igrača koji šuti, radi, trenira i priča kada treba. To je ono što se traži od svih mladih igrača. Dukić je stvarno velika pomoć i svi u klubu smo stvarno jako sretni što se vratio.


Dio prvotimaca nedavno je nastupio na kadetskom PH-u i osvojio peto mjesto.


– Da nam je netko unaprijed rekao da ćemo biti peti, ne bismo imali ništa protiv. Međutim, kada vidimo da se dio igrača, koji su već u prvoj ekipi, nije baš maksimalno zalagao, onda stvari ipak stoje nešto drukčije. Da smo bili u tom dijelu pravi, vjerujem da bismo bili drugi iza Mladosti. Nosili smo se s Kaštelom pa i Mursom, koja je stvarno izgledala dobro na terenu. To im je još jedna škola, a tih škola treba biti sve manje jer nakon svake škole moraš biti pametniji. Da smo uložili još više truda, vjerujem da bismo pobijedili Mursu i Kaštelu i našli se u finalu s Mladosti.


Pomoć Saveza


Reprezentacija je plasmanom u osminu finala EP-a ostvarila povijesni uspjeh hrvatske odbojke, s druge strane nekoliko dana prije početka Superlige još nije poznato koliko će klubova uopće biti u stanju igrati ligu. Ako Rovinj definitivno odustane, prvenstvo će početi 11 klubova.


– Što se tiče reprezentacije, ušli smo među 16 i to je velik uspjeh za hrvatsku odbojku. To bi trebao biti put kojim će krenuti ovih desetak klubova koliko je još ostalo na ozbiljnijoj razini. Dakle, da se maksimalno založimo da uz puno muke i odricanja privučemo što više mladih u ovaj naš lijepi sport pokraj drugih sportova, kao što su nogomet, košarka, rukomet… Volio bih da uspijemo u tome, ali očekujemo pomoć Saveza. Stalno govore da nešto pomažu, a nama je potrebna konkretna pomoć – financijska.


Kada govorim o financijskoj pomoći, onda mislim na sredstva koja bi se utrošila za kvalitetniju organizaciju škola odbojke, da se može kvalitetnije popratiti rad trenera u mlađim uzrasnim kategorijama, koji bi se onda, kao što je to slučaj u Mladosti, mogli posvetiti radu s djecom tijekom cijeloga dana – naglašava učitelj riječkih odbojkaša koji je na ovoj funkciji neprekidno od 1996. godine…


Još u njemu ima želje, motiva i »živaca« koji su neophodni da bi se na prvoligašku scenu izgurala nova generacija darovitih odbojkaša.


– Osjećam se mladoliko jer je ekipa svake godine sve mlađa! – poručio je Liverić.