Zoran Bogolin

Trener nogometaša Opatije nakon vrlo uspješne jeseni: “Širina kadra nas je povukla prema vrhu”

Ivan Volarić

PUNO PROSTORA ZA NAPREDAK - Zoran Bogolin/Foto S. DRECHSLER

PUNO PROSTORA ZA NAPREDAK - Zoran Bogolin/Foto S. DRECHSLER

Mislim da smo jesenas bili na otprilike 60 posto onoga što možemo. To znači da imamo još puno prostora za napredak. Puno igrača ove jeseni nije imalo bazu, odnosno nije prošlo kompletne pripreme, a to je preduvjet svega - kaže Bogolin



RIJEKA Kada bi se stanje na drugoligaškoj ljestvici nakon posljednjeg jesenskog kola preslikalo i na kraj sezone, u redovima nogometaša Opatije mogli bi početi sa slavljem. Opatijci su zimsku stanku dočekali na diobi prvog mjesta SuperSport Druge NL zajedno s Radnikom iz Križevaca, koji nema prevelike ambicije oko odlaska u viši rang pa bi to značilo da su Crno-bijeli izborili direktan povratak u drugi rang natjecanja ili barem – kvalifikacije.


No, odigrana je tek polovica prvenstva, trener Zoran Bogolin zadovoljan je učinjenim i svjestan da je pred njim i njegovom momčadi još dosta posla na proljeće u nastojanjima da se vrate u prvoligaško društvo.


– Kada pogledam bodovno stanje, onda sam izuzetno zadovoljan – rezimira trener Opatije ostvareno u polusezoni. – Krenulo je dosta loše, ostali smo u jednome trenutku bez cijele obrane. Jukičić, Grujević, Malinić i Marshall nisu prošli kompletne pripreme pa su se na to nadovezale ozljede. Morali smo se stalno krpati.




Osim toga, ni Kordić, Ivančić, Furijan i Pejanović nisu odradili kompletne pripreme. Baltazar Bogolin se taman pripremio pa odmah ozlijedio. Međutim, širina kadra nas je na kraju izvukla. To je izvrstan pokazatelj, potvrda da imamo puno unutarnjih rezervi i potencijala. Mislim da smo jesenas bili na otprilike 60 posto onoga što možemo. To znači da imamo još puno prostora za napredak. Puno igrača ove jeseni nije imalo bazu, odnosno nije prošlo kompletne pripreme, a to je preduvjet svega.


Arapović i Marić


Pobjeda protiv Jadrana u Pločama se pokazala prijelomnom?


– I protiv Trnja na Kantridi tjedan dana ranije. Tu utakmicu smo dobili nakon dvaju poraza pa smo onda išli rasterećeno u Ploče i odigrali dobru utakmicu te ostvarili pobjedu. Nakon toga smo ostvarili niz pobjeda koji nas je povukao prema gore. U tom razdoblju smo izgubili samo jednu utakmicu. I to u Karlovcu, gdje je prevladao umor. Kada nemaš bazu, onda u pojedinim trenucima dođe do umora. Tek smo u završnici jeseni došli do onoga što smo željeli na planu forme i igre. Protiv Kustošije se, primjerice, vidjelo da je ekipa posložena kako treba.


Dovođenje iskusnog braniča Luke Marića bio je pun pogodak?


– Ne smijemo zaboraviti na Arapovića. Doveli smo ga kada smo panično tražili stopera nakon što su se ponovo ozlijedili Malinić i Jukičić. Baltazar Bogolin je igrao zajedno s Arapovićem u Krškom i preporučio ga te se ispostavilo da je stigao u pravi trenutak. Pogodili smo. Međutim, i on se, budući da nije prošao pripreme, ozlijedio pa smo bili prisiljeni dovesti Luku Marića koji je stvarno bio pun pogodak. Ispalo je na kraju da smo cijelu jesen slagali obranu.


Imali smo u tom dijelu Sizifov posao. Svi kažu da imamo najbolje igrače, ali što to vrijedi kada nikada nismo kompletni. Imamo i najpotentnijeg igrača lige, Nemanju Kašikovića, koji još nije pokazao ni pet posto svojih mogućnosti. Imamo baš jako puno unutarnjih rezervi koje, ako aktiviramo, onda stvarno možemo napraviti pravi rezultat.


Otvorili ste ove jeseni i dosta prostora za mlade igrače?


– Imamo u momčadi dobru kombinaciju iskustva i mladosti. Tako smo nastojali kombinirati igrače po linijama. Primjerice, u obrani imamo iskusnije Prskala, Grujevića, Marshalla i Marića, ali i mlađe igrače Pozderca i Arapovića. U vezi od mlađih imamo Lagumdžiju, Macolića i Kordića. U napadu je Val Bogolin igrao dok se nije ozlijedio, tu je Baltazar Bogolin, koji se vratio nakon stanke i ozljede na pravi način, a Ajayi je odigrao sjajnu polusezonu i pokazao zašto je svojevremeno bio igrač Rijeke. Pejanović se vratio krajem jeseni s golovima i dobrim igrama, a Junuzović je praktički od prvoga kola igrao ozlijeđen i pomogao koliko je mogao. Svi dečki su potvrdili da su karakterni. Zadovoljan sam njihovim odnosom i radom.


Novi stadion

Istekom svake godine dugogodišnji trener Opatije mora odgovarati na isto pitanje. Kada će njegova momčad zaigrati na novom stadionu u Opatiji?


– To je pitanje za gradonačelnika! Koliko znam, projekti su otišli u HNS i trebalo bi se početkom iduće godine krenuti s radovima. Ako sve bude išlo po planu, stadion će biti gotov kada krenem u mirovinu. Valjda će me zvati da barem izvedem početni udarac ha, ha… – rekao je Bogolin.

Sumić i Lepinjica


Prijelazni rok, sudeći po Vašim ocjenama, neće biti prometan?


– Uvijek netko mora otići, a netko doći. Računali smo da će otići Lagumdžija s obzirom na to da je bilo određenog interesa drugih klubova, međutim, sada se ozlijedio. Vidjet ćemo koliko teško. Vjerujem da će brzo ozdraviti. Kukoč je otišao, nije tajna da bismo na to mjesto rado doveli Sumića iz Poreča. Blizu smo dovođenja još jednog igrača Jadrana, Lepinjice.


Možda se pojavi još neki igrač… Ali, nije neophodno, ionako nas ima previše. Bit ćemo opet dobri, konkurentni kao i uvijek. Bitno je da oni koji dođu što prije dođu na razinu onih igrača koji su tu. Svi kažu da moramo smanjiti starost momčadi, no nismo mi profitabilan klub da možemo dovoditi igrače koji će stvoriti profit. Opet, moramo voditi računa o kvaliteti lige i dovoditi ono što će nam donijeti iskorak na planu igre i rezultata.


Koga se od konkurenata u utrci za sam vrh najviše pribojavate?


– Prvih sedam, osam ekipa na ljestvici može igrati i viši rang natjecanja. To možemo reći mirne duše jer smo ne tako davno igrali tu ligu. Druga NL je strahovito jaka. Recimo, u Prvoj NL možeš izgubiti pet, šest utakmica zaredom i nisi u ugroženoj zoni. Ovdje te tri uzastopna poraza vode u borbu za ostanak, a tri pobjede zaredom u borbu za vrh. Svaka utakmica je tvrda, nema prostora za igru. Osim toga,u ovoj ligi radi niz kvalitetnih, prvoligaških trenera, poput Stilinovića, Pamića, Bojka, Krstičevića…


To su pravi iskusni treneri. Imamo i nekoliko mladih trenera koji dolaze, poput Šurana, Tkalčevića, Babića… Ima dosta baš kvalitetnih trenera koji znaju kako voditi momčad u ovako zahtjevnom natjecanju. Jedino je liga prevelika. Uz ligu s 12 klubova igračka kvaliteta bi bila još veća. Mi smo tu gdje jesmo, idemo se boriti i probati vratiti u ligu više. Igrači su ti koji će presuditi, ako pokažu želju i volju, silnu energiju koju su pokazivali u drugom dijelu jeseni, onda nema straha. Mi ostali smo im podrška. Uvijek se kaže da si dobar trener ako od igrača uspiješ izvući maksimum – zaključio je Bogolin.