Velimir Liverić

Trener MOK Rijeka uoči starta sezone: “Kada vidim ovu mladost sve mi je lakše”

Ivan Volarić

NOVI IZAZOV PRED MIROVINU - Velimir Liverić/Foto D. ŠKOMRLJ

NOVI IZAZOV PRED MIROVINU - Velimir Liverić/Foto D. ŠKOMRLJ

Nadam se da ćemo do Nove godine profilirati četiri, pet mladih igrača i da će oni iz utakmice u utakmicu izgledati sve bolje. Vjerujem i nadamo se sredini ljestvice - kaže Liverić, trener Riječana



RIJEKA Odbojkaši Rijeke ove subote u Zadru otvaraju nove superligaško poglavlje. Trener Velimir Liverić zakoračit će u svoju 23. uzastopnu sezonu na kormilu riječkih odbojkaša što je rijedak slučaj ne samo u riječkom već i hrvatskom sportu!


Sustav natjecanja

Superligašku sezonu u muškoj konkurenciji počet će 11 ekipa (Medicinar Trnje je odustao) i odigrati dvokružno 22 kola do početka travnja iduće godine. Prve četiri ekipe idu u doigravanje za naslov prvaka, ostalima će sezona završiti. Iz lige neće ispasti nitko s obzirom na to da ionako nema 12. člana…

– Mislim da nema sličnoga primjera u hrvatskim loptačkim sportovima – započeo je iskusni stručnjak koji po tko zna koji put u ove 23 godine na neki način kreće od početka. Riječke redove napustili su ljetos ponajbolji igrači (Ličina, Bogdanović, Osojnak, Pavlović i Lozić), odnosno sve članovi udarne šestorke, a na Trsatu su se odlučili otvoriti prostor za niz mladih igrača iz vlastitog omladinskog pogona.




Njima bi od velike pomoći trebali biti neki starosjedioci (Lasić, Smiljanić, Banko…), ali i dva zvučna pojačanja, reprezentativac, Opatijac Sandro Dukić i Brođanin Josip Vojak, iza kojega je dosta jakih međunarodnih utakmica u dresu Mladosti iz Brčkoga.


– Prije svega ova mladost mi u ovo vrijeme prije odlaska u mirovinu daje dodatni polet – nastavlja Liverić. – Idem na trening pun volje. Išao sam i prije, ali kada vidim tu mladost onda su ta želja i taj motiv za 10 ili 20 posto viši nego inače. Posebno se to odnosi na prvi dio priprema kada smo radili dvaput na dan. Kada vidiš da ti mladi igrači žele učiti i raditi, onda se i ti podmladiš 20 godina i sve ti lakše padne.


Ovo su uobičajeni ciklusi kod nas. Svakih nekoliko godina slijedi ista priča. Dvije, tri godine radiš, budeš drugi ili treći, a onda se netko proda, netko prestane igrati i moraš krenuti iznova. Nema plakanja, to je jednostavno tako! Bitno je da ona umanjena sredstva koja bismo trebali dobiti od Grada i dobijemo jer će sve biti lakše planirati i odraditi.


MOK Rijeka

Tehničari: Dino Colnar (2002.), Lovro Maglica (2004.)
Libero: Maurizio Banko (1995.), Kristijan Smiljanić (1994.), Mladen Jurčević (1987.).
Primači-pucači: Ivan Lešić (1996.), Vid Čargonja (2004.), Matija Donevski (2001.), Sandro Dukić (1992.), Josip Vojak (1993.).
Srednji blokeri: Luka Lasić (1992.), Goran Marković (2003.), Rino Žeželić (2002.), Noa Banović (2005.), Mario Krmpotić (1986.), Matteo Dassouki (2002.).
Dijagonala: Karlo Stanić (2003.), Bojan Janjanin (1989.).
Trener: Velimir Liverić.
Pomoćni treneri: Andrej Burić i Mladen Jurčević

Super atmosfera


Riječani su imali dosta problema s pripremnim susretima, odnosno pronalaskom »sparing partnera«.


– Odigrali smo tri utamice, trebali smo više, ali zbog općepoznatih okolnosti nismo. Neki klubovi su se ugasili, nismo mogli u Sloveniju, a glupo bi bilo da smo pet puta igrali s primjerice Varaždinom. Igrali smo dosta međusobno i primjetna je dosta velika razlika od treninga do treninga. Kako će to izgledati kada krenu utakmice za bodove, ovisit će umnogome o mladim tehničarima. Atmosfera na treningu je super, dobar smo spoj mladosti i iskustva.


Sada imamo problem jer je krenula školska godina pa ovisno o smjenama nismo uvijek kompletni na treninzima. Sve u svemu očekuje nas zanimljiva sezona. Cilj nam je da uz pomoć nekoliko starijih igrača koji su ostali i nekoliko onih koji su stigli promoviramo mlade igrače. Nadam se da ćemo do Nove godine profilirati četiri, pet mladih igrača i da će oni iz utakmice u utakmicu izgledati sve bolje. Vjerujem i nadamo se sredini ljestvice te da ćemo prezentirati zanimljivu odbojku.


Preduga stanka


Stanka od natjecateljske odbojke je bila duga, preduga za nekoga tko se želi baviti sportom na malo ozbiljnijoj razini.


– Posljednju utakmicu odigrali smo 13. ožujka. Znali smo pauzirati od utakmica tri, četiri mjeseca, ali nikada šest mjeseci. To je stvarno puno. Najgore što se dva mjeseca nije moglo trenirati, nakon toga je većina muških ekipa prekinula s treninzima. Mi, Kaštela, Mladost i Mursa smo trenirali, ostali su obustavili rad. Teško je u takvim okolnostima napraviti mladog igrača. Osim toga trening je jedno, a utakmica ipak nešto drugo…


Mladost je u napetom finalu Kupa dobila Mursu koja bi se ove sezone mogla uključiti u borbu za sam vrh.


– Finale je bilo jako zanimljivo, dobro i napeto. Bilo je i mladih igrača. Očekuje nas zanimljivo prvenstvo. Mursa i Mladost će vjerojatno biti glavni konkurenti za naslov prvaka, ne znam hoće li se Kaštelani pojačati pa uključiti u borbu za vrh. Te tri ekipe očekujem u vrhu. Za podignuti kvalitetu odbojke potrebno je u prvom redu puno više trenirati da bi ti mladi igrači došli da neke više razine.


Riječani sezonu ove subote otvaraju kod jedne od slabijih momčadi lige, Zadrani bi mogli biti dobra prilika za startnu pobjedu.


– Na temelju prošlogodišnjeg plasmana, a koliko čujem, nisu se pojačali, to nam je šansa za bodove. Idemo neopterećeni sa željom da pružimo bolju igru nego na posljednjim pripremnim utakmicama. U tom slučaju možemo se vratiti kući veseli… – rekao je Liverić.