Treći trofej sezone

Trener kuglačica Mlake nakon osvojene Lige prvaka: “Nema euforije, naučeni smo na trofeje”

Zlatko Horvat

NA KROVU EUROPE - Kuglačice Mlake s trenerima Tončijem Mikcem i Loresom Agotićem/Foto KUGLANJE.HR

NA KROVU EUROPE - Kuglačice Mlake s trenerima Tončijem Mikcem i Loresom Agotićem/Foto KUGLANJE.HR

U posljednje vrijeme dominiramo, pogotovo na međunarodnoj sceni. Svi nas respektiraju, svi zaziru od nas. Zanimljivo je da smo uvijek kada su velike utakmice na maksimumu - kaže trener Tonči Mikac



BAČKA TOPOLA Kuglačice Mlake korak su do savršene 2024. godine i osvajanja pokera trofeja, na Uskrs su osvojile Ligu prvaka i podigle treći trofej sezone. Nakon Svjetskog kupa i domaćega prvenstva, u Bačkoj Topoli su drugi put u povijesti osvojile Ligu prvaka, pobijedivši u finalu njemački Pöllwitz 5:3 (15,5:8,5, 3.518:3:404).


Briljirala je Valentina Gal (650), dok je Venesa Bogdanović za jedan čunj dobila posljednji set i time osvojila vrijedan bod. Moglo se u protivnom zakomplicirati jer su Njemice u posljednjem bloku od tri igračice dobile dva meča. Srećom, Milana Pavlic je čuvala prednost riječkog sastava. Treće mjesto pripalo je Slovanu Rosice, koji je remizirao s novosadskom Alimentom.


– Izgledalo je da je otvoren put, da je lakše, prirodno dođe do laganog opuštanja ili barem tako izgleda. Ali bilo je borbeno. Nisu se ni Njemice predale, iako je razlika u čunjevima bila stalno uvjerljivo na našoj strani. Pobjeda je ipak bila sigurna i kroz drugi dio – kaže Tonči Mikac, trener Mlake, koja je prvoga dana imala uvjerljivo najbolji rezultat. Drugoga dana bila je za nijansu slabija, ali opet, bilo je to dovoljno za prvo mjesto i zlatno odličje.


Zlatni trio




Valentina Gal, Venesa Bogdanović i Milana Pavlic prokrčile su put do novog trofeja. Na ove hrvatske reprezentativke, osvajačice ekipnog zlata na Svjetskome prvenstvu u Varaždinu prošle godine, Mikac se uvijek može osloniti. Tigrice su u polufinalu šesti put u šest međusobnih susreta pobijedile Slovan Rosice. Bilo je uvjerljivih 8:0 (17:7, 3.645:3.465). Blistala je mlada Sara Pejak (630).


– Možemo reći da u posljednje vrijeme dominiramo, pogotovo na međunarodnoj sceni. Svi nas respektiraju, svi zaziru od nas. Zanimljivo je da smo uvijek kada su velike utakmice na maksimumu. S Rosicama smo u polufinalu stvarno odigrali sjajno, bila je to vrhunska razina, svih šest. Imamo mi te dvije, tri igračice koje vuku, nositeljice, ali spremam smjenu generacija.


Dolaze mlade i sve će više očvrsnuti. Ako netko kaže da smo sada u zenitu, mi ćemo taj trenutak produžiti… Treba njegovati nove cure koje će preuzeti teret. Imaju potencijal – dodao je Mikac, koji je na Uskrsni ponedjeljak s ekipom krenuo kući. Tek poslijepodne Tigrice su u krugu svojih obitelji mogle predahnuti. Sama fešta je kratko trajala, kao i poslije osvajanja prvenstvene titule.


Tri kriterija

Ništa se ne događa slučajno, pa tako ni Mlakina niska trofeja posljednjih godina.


– Tri su kriterija za dolazak u Mlaku: moraš biti mlad, ambiciozan i radišan. Moraš biti mlad da se možeš oblikovati u tom okruženju. Drugo, moraš biti ambiciozan jer ako nemaš pokretačku snagu, teško ju je dodavati. Treće, moraš biti radišan. Tu i psihologija igra ulogu, kakav si karakter. Tako su selekcionirane jer ne može svatko doći u Mlaku. Ta ekipa ima takav mentalitet i moraš mu se prilagoditi. Onima koji to imaju u sebi, to uopće nije teško. Mnoge u tom okruženju uživaju, to im je prirodno. Navikle su na pritisak, ali ne zato što im netko kaže da ne smiju izgubiti, već one same sebi ne dozvole izgubiti. Naučiš se pobjeđivati, što nije lako – kaže Mikac.

Novi izazovi


– Mi smo naučeni na trofeje, nema tu neke euforije. Malo smo u hotelu razmijenili dojmove i to je to. Kanta je tu, uživamo u trenutku, a onda se već okrećemo novim izazovima. Slijedi nam završnica Kupa Hrvatske. Znamo da će sada sve suparnice gristi, svima smo mi najbolji mogući »skalp«. Neki nas put i dobiju pa ih to zavara.


U subotu su već kvalifikacije pojedinačnoga prvenstva Hrvatske, a tjedan dana kasnije je finale, na kojem će nastupiti 16 najboljih. Poslije toga slijedi Kup Hrvatske, pripreme reprezentacije… Za neke igračice neće biti predaha sve do početka lipnja i Svjetskoga pojedinačnoga prvenstva, a Mikac ima obaveza i kroz cijeli mjesec lipanj.


Kuglači Zaprešića nisu uspjeli ponoviti riječku priču, poraženi su u finalu od njemačkog Rot Weiss Zerbsta 3:5 (8.0:16.0, 3.731:3.784:). Zaprešić je poveo 3:0 i imao prednost od 50 čunjeva, ali nije izdržao.