TOMISLAV IVKOVIĆ

Trener i nekadašnji pomoćnik izbornika, sada u ulozi stručnog komentatora: “Dalić ne smije robovati imenima”

Davor Petrović

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

EURO nije SP gdje u skupini može biti jedan slabiji suparnik. Ovdje se od prve utakmice ide na nož i zato je najbitnije da igraju oni koji su sto posto zdravi. Tu počinje i završava priča - kaže Ivković



ZAGREB Pripreme reprezentacije nisu ništa nepoznato za Tomislava Ivkovića, koji je bio asistent Zlatka Kranjčara na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Stoga nije ni čudno da taj 60-godišnji stručnjak s rezervom gleda na prijateljske utakmice uoči odlaska Hrvatske na EURO. Kako na nedavnu s Armenijom u Velikoj Gorici, tako i na nedjeljnu s Belgijom u Bruxellesu.


– Prijateljske utakmice služe za isprobavanje nekih ideja u igri i ne pružaju relevantnu sliku. Belgija igra slično kao i Engleska, koja nas očekuje u skupini na EURO-u, i zato ju je Dalić izabrao – kaže Ivković.


Povrh toga, tu je i mentalitet.




– Mi smo prvaci svijeta u nekim stvarima. Izgubimo li od Belgije, to će biti katastrofa, smak svijeta, gotovi smo, nigdje nas nema… Klasična hrvatska priča. Prijateljske utakmice pokazuju puno toga pogrešnog jer tu nitko ne igra punim gasom. Jednostavno, sada se igra s Belgijom, a već 13. je Engleska na Euru. To će biti čvrsto u početku, tražit će se malo veći posjed, možda i igra bude nešto zatvorenija, i to je to. Zatim, tu su i brojne izmjene igrača. Što se igre tiče, ne treba očekivati previše – dodaje Ivković, uz napomenu da je na prijateljskoj utakmici bitan samo pristup igrača.


Potrebna razina


Prema njegovim riječima, sada je ključno optimalno zdravstveno stanje momčadi.


– Ta situacija nije zabrinjavajuća, ali nije ni dobra. Rekao bih da je negdje između toga. Nikola Vlašić nije odigrao zadnji dio sezone zbog ozljede, Dejan Lovren je sada na oporavku, a Ante Rebić je u zadnjih nekoliko mjeseci bio tri puta ozlijeđen. I to nije dobro. Pitanje je hoće li njih trojica na vrijeme uhvatiti razinu koja je potrebna za ovako veliko natjecanje jer na takvim utakmica igrač mora biti sto posto spreman. Euro nije Svjetsko prvenstvo, gdje u skupini može biti jedan nešto slabiji suparnik. Ovdje se od prve utakmice ide »na nož« i to komplicira situaciju. Zato je najbitnije da igraju samo oni koji su sto posto zdravi. Tu Dalić mora prelomiti i ne smije robovati imenima. Na Euru moraju igrati samo potpuno spremni igrači. Tu počinje i završava sva priča – naglašava Ivković.


Snaga veznog reda


Naravno, to ne znači da optimizam nije prisutan.


– Imamo kvalitetu i odličan vezni red, s Lukom Modrićem, Mateom Kovačićem i Marcelom Brozovićem. Što se tiče napada, vjerujem da će se Bruno Petković kroz turnir dizati, a tu je i Ivan Perišić, koji je uvijek gladan uspjeha. Imamo i mlade igrače koji donose optimizam. Tu su Luka Ivanušec i Joško Gvardiol, naš najveći talent u zadnjih dvadeset godina. Njega više vidim na lijevom beku nego na stoperu jer tu poziciju je igrao cijele sezone. Nedavno sam pročitao Dalićevu izjavu da bi htio igrati kao Chelsea protiv Manchester Cityja. Mislim da mu Gvardiol pruža tu mogućnost formacije s trojicom stopera i dva beka – rezonira 60-godišnji stručnjak.


Takav sustav igre bi, kako smatra Ivković, donio gustoću u sredinu terena i veću sigurnost u zadnjoj liniji.


– Taj blok bi suparnici teško probijali, a bilo bi i dosta prostora za kontre. Mislim da tu ne bi bilo nikakvih problema jer Gvardiol to može odigrati, Vida se sjajno snalazi na desnom stoperu, a Duje Ćaleta-Car ide u sredinu. Naravno, s Lovrenom bi to bilo drugačije. Istina, do Eura je ostalo malo vremena, ali imamo igrače koji posjeduju nogometnu inteligenciju i igraju u velikim klubovima, i zato sam siguran da uigravanje takve formacije ne bi bilo problem. U takvoj formaciji bi najveća snaga bio vezni red, koji bi puno pomogao zadnjoj liniji. Modrić, Brozović i Kovačić sigurno imaju ogromno iskustvo i znanje za takvu igru – zaključuje Ivković.