KOMENTARI RIJEČKIH RUKOMETNIH ASEVA

Tragedija ili nesretan splet okolnosti? Načinović i Džomba komentirali neuspjeh reprezentacije

Igor Duvnjak

Mirza Džomba

Mirza Džomba

Načinović tvrdi kako od ovoga ne treba raditi veliku tragediju, dok Džomba smatra kako je ovo velik udarac hrvatskom rukometu.



RIJEKA Alvaro Načinović je ime koje asocira na riječku rukometnu klasiku, riječ je o rodonačelniku riječkih osvajača sjajnih međunarodnih odličja, koji je prokomentirao neuspjeh “Kauboja” u kvalifikacijama za OI.


– Teško je sada nešto komentirati. S druge strane, lako je pametovati kada je sve gotovo – kaže Alvaro Načinović. – Osim toga, znamo da su kvalifikacije uvijek nezgodne. Vidjelo se to, uostalom, i u nedjelju, na kraju turnira u Montpellieru. S obzirom na raspored utakmica bilo je moguće očekivati da se može svašta dogoditi.


Prezentacija momčadi u ovoj skupini nije ga baš oduševila.




– U našoj skupini zapravo nitko nije prikazao nikakav rukomet. Svi su bili dosta slabi, možda i potrošeni od svega skupa, od nedavnog svjetskoga prvenstva, od obaveza u svojim klubovima… Portugalci su još i bili u šoku zbog tragičnog događaja s njihovim vratarom, tako da rukomet nije bio objektivno na nekoj visini. Ali, nije bilo ni za očekivati nešto u takvim kvalifikacijama gdje su stvarno svi pod posebnim pritiskom. Teško je odigrati ovako nešto u nekoliko dana, a onda na kraju o tebi odlučuje netko drugi. Nije to ni prvi ni posljednji put.


Za hrvatski rukomet je bolna činjenica da se neće naći u nadmetanju za olimpijske medalje.


– Sada je to gotovo, ne treba od ovoga raditi tragediju. Valjda će sada netko krenuti ispočetka u neke nove cikluse. Ne znam s kim ni kako, o tome neka odluči onaj tko o tome odlučuje. Preboljet ćemo to, ništa strašno. Mislim da smo mi na Svjetskom prvenstvu u Egiptu imali izvanrednu priliku da možda napravimo nešto novo, da uključimo neke mlade snage na koje možemo dugoročno računati. Kvalitete imamo, hoćemo je provesti u djelo, to će pokazati vrijeme. Uglavnom, od ovoga ne treba raditi tragediju, kvalifikacije su baš bile nezgodne.


Mirza Džomba doživio je noćnu moru hrvatskim neuspjehom u Montpellieru.


– Što reći nego šok i nevjerica. Tu je u prvom redu žal jer smo bili tako blizu – u svom stilu iz srca govori Mirza Džomba.


– Stvorio se krug i dogodilo se to što se dogodilo. Ovo je velik udarac našem rukometu, produžetak loših rezultata nakon SP-a u Egiptu. Činjenica je da nas neće biti na OI-u osam godina, to je jedan veliki period. Vidjet ćemo kako će sada reagirati novi izbornik. Sigurno će se zahvaliti nekim igračima. Meni je izrazito žao jer će neki igrači otići iz reprezentacije zbog godina, a ne zbog kvalitete.


Mirza se u ocjenama drži stare mudrosti da je »jutro pametnije od večeri«, a pritom reda brojne činjenice ovog trodnevnog turnira.


– Mogu reći da je Portugal zasluženo otišao na OI. Protiv nas su dugo vodili, u drugom poluvremenu čak šest razlike. Nevjerojatno su dobili Francuze, sa željom, htijenjem i dodatnom snagom zbog nedavne smrti njihovog suigrača. Kod Francuza viđena je nekakva polunonšalancija. U posljednje tri minute desni bek je imao četiri udarca na gol, ključnu, posljednju loptu im je dao u ruke. Dogodio se tako jedan splet nesretnih okolnosti s najgorim mogućim ishodom po Hrvatsku. Ne možemo reći ni da smo ispali zbog svoje loše igre. Francuze smo 45 minuta držali u šahu, to je izgledalo savršeno. U drugoj utakmici s Portugalom smo se izvadili iz ponora i pobijedili, ali dogodilo se to što se dogodilo. To je sigurno velik udarac našem rukometu.