Popis za EURO

Toni Fruk mogući izbornikov džoker. Izvedbe u dresu Rijeke pokazale su da ima kapacitet za reprezentaciju

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Njegov odlazak na EURO ovisi o oporavku Nikole Vlašića, kojeg izbornik čeka do 1. lipnja



ZAGREB Popis igrača koje Zlatko Dalić namjerava voditi na EURO nedvojbeno je pokazao da su protekle dvije godine skupo koštale Mislava Oršića čiji je gol Hrvatskoj donio broncu na Svjetskom prvenstvu u Kataru. U istu kategoriju može se staviti i Josipa Brekala, iako je njegovo zadnje veliko natjecanje predstavljao zadnji EURO. Jednostavno, niti jedan od njih dvojice nije dobio ni pretpoziv, što bi za Oršića, koji će krajem prosinca ove godine proslaviti 32. rođendan, moglo značiti i završetak participiranja u reprezentaciji.


Pored životne dobi, ovdje u obzir treba uzeti i konkurenciju za poziciju na lijevoj strani napadačkog trozupca. Dalić na EURO vodi Ivana Perišića, Marka Pjacu i Luku Ivanušeca, s time da će druga dvojica sasvim sigurno biti u reprezentativnim kombinacijama za kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Zatim, tu je i Brekalo koji je pet i pol godina mlađi od Oršića. Naravno, pod uvjetom da se u međuvremenu ne naduri i oprosti od reprezentacije.


Utrka s vremenom


Za razliku od njih dvojice, Nikola Vlašić se našao na Dalićevom popisu, iako je na početku sezone imao dosta problema s traženjem prave forme. No, njega bi mogla koštati nedavna ozljeda hvatišta aduktora. Prve prognoze govorile su o oporavku od dva-tri mjeseca, a danas sve izgleda optimističnije, ali bez obzira na to, jasno je da okolnosti nisu idealne, pogotovo zato što je izbornik najavio da će ga čekati do 1. lipnja.




Zapravo, ova situacija neodoljivo podsjeća na pripreme za EURO 2012. godine. Tada je Dejan Lovren vodio sličnu utrku s vremenom, a Slaven Bilić se nadao najboljem, baš kao i Dalić danas. Četvrtog dana priprema reprezentacije u Bad Tatzmannsdorfu svi su se okupili na terenu, skupa s liječničkim timom reprezentacije, na zadnjoj provjeri. Ista je pokazala da Lovren nije fit i Bilić je pod zastavu morao vratiti Juricu Buljata kojeg je ranije privremeno otpisao.


U slučaju da se sada ponovi sličan scenarij s Vlašićem, teško se oteti dojmu da idealnu alternativu predstavlja Toni Fruk čiju najveću prednost predstavlja univerzalnost, odnosno mogućnost pružanja podjednako dobrih partija na svim pozicijama u ofenzivnom dijelu veznog reda. Naravno, to nije sve. Na kraju krajeva, ova sezone je definitivno potvrdila da Fruk ima visok nogometni kvocijent inteligencije.


PSG


Njegove odluke na terenu najčešće se poklapaju s onim što propagiraju ugledni nogometni stručnjaci, a to dodatno potenciraju statistički podaci. Naime, Fruk je ove sezone u svim natjecanjima upisao tri gola i šesnaest asistencija. Pri tome u obzir treba uzeti činjenicu da svako njegovo proigravanje suigrači nisu okrunili golom, što će reći da se nadavao puno više kvalitetnih pasova nego što sugerira suha brojka iz statistike.


Iza Fruka je zanimljiv razvojni put, od Akademije Krpan&Babić, odnosno KNŠ Hypo limač, preko Mouscrona, Fiorentine, Dubrave TK, Gorice i Rijeke. Zapravo, zadnje tri sezone vjerojatno su ga izmodelirale u igrača kakav je danas jer je stalno išao stepenicu naviše u hrvatskom nogometu. Njegove izvedbe u dresu Rijeke pokazale su da ima kapacitet za reprezentaciju, ali Dalić ga nije zvao na nedavni turnir u Egiptu.


U međuvremenu su iz francuskih medija stigle neprovjerene informacije o interesu Paris Saint-Germaina za njegove usluge. To je, doduše, utihnulo u zadnje vrijeme, ali nikako ne treba isključiti tu mogućnost, bez obzira na nevjericu jer kod Fruka je omjer tržišne cijene i kvalitete vrlo dobar. Naravno, da ne bi bilo zabune, PSG bi ga eventualno uzeo kao igrača velikog potencijala, a ne kao nekoga tko će odmah biti nositelj igre. No, čak i takav aranžman sasvim sigurno predstavlja preporuku za reprezentaciju.