Izbornik Hrvatske

Tonči Mikac uoči početka ekipnog SP-a: “Od nas se uvijek očekuje medalja, takav je i naš mentalitet”

Ivana Vaupotić

VELIKE AMBICIJE - Hrvatski kuglači i kuglačice/Facebook/HKS

VELIKE AMBICIJE - Hrvatski kuglači i kuglačice/Facebook/HKS

Takav je, uostalom, i naš mentalitet. Pobjede i samo pobjede. Moramo se znati nositi s pritiskom i stalno pravdati ulogu favorita - kaže Mikac uoči sutrašnjeg otvaranja prvenstva s Italijom



RIJEKA Pred najboljim hrvatskim kuglačicama novi je ispit, Svjetsko ekipno prvenstvo u Varaždinu, na kojem, u skladu s dugogodišnjom reputacijom reprezentacije, imaju velike ambicije. Osvojiti medalju na domaćem terenu.


– Ne bježimo od činjenice da se od nas uvijek očekuje medalja. Takav je, uostalom, i naš mentalitet. Pobjede i samo pobjede. Moramo se znati nositi s pritiskom i stalno pravdati ulogu favorita – započeo je Tonči Mikac, predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza i izbornik hrvatske reprezentacije. – Posljednjih desetak godina smo uz Njemačku najbolja reprezentacija. One su nam i sada najveća konkurencija, tu će biti najveća borba, iako ne treba zaboraviti i druge reprezentacije.


Kvaliteta


No, treba uvijek misliti na sebe i ono što možemo pružiti u ovome trenutku, a to je s obzirom na našu kvalitetu uvijek dovoljno – dodao je izbornik Hrvatske, koja će na ovome prvenstvu biti zakinuta za usluge triju igračica, Ines Maričić, Mirne Bosak i Ane Jambrović. No, tu su njihove nekadašnje suigračice iz Mlake, Valentina Gal, Venesa Bogdanović i Milana Pavlic, te igračica Rijeke Matea Juričić, koje s ostatkom reprezentacije brane broncu sa SP-a u Poljskoj prije dvije godine.




– One su bile glavne karike reprezentacije, prestale su igrati, a njihov se izostanak osjeća. No, na vrijeme smo u rad reprezentacije uključili mlađe igračice koje su se dobro snašle. Atmosfera u ekipi je odlična, taj spoj mladosti i iskustva je jako dobro ukomponiran i to me posebno raduje.


Hrvatske kuglačice u Varaždinu će se natjecati u skupini C, u kojoj će za protivnice imati predstavnice Bosne i Hercegovine, Italije i Rumunjske, a prvenstvo će otvoriti sutra od 15.20 utakmicom protiv Italije.


– Imamo dobru grupu, što je dobro jer to znači da će naše uvodne utakmice biti malo mekše te da neće biti toliko zahtjevne. Prilika je to da nastupe sve igračice iz ekipe, da osjete kuglanu i da se polako uvodimo u teže utakmice za koje se treba spremiti posebno psihički, ali i taktički. Tu je Rumunjska najteži protivnik, ako se to uopće može tako reći, a Italija nam je na otvaranju došla kao naručena. Razlika u kvaliteti je takva da je to objektivno malo jači trening-susret u kojem ćemo dosta miksati i svima dati mogućnost da zaigraju da vidimo kako tko diše. A i moramo se malo sakriti od Njemica.


Upravo će Njemačku hrvatski izbornik apostrofirati kao najvećeg konkurenta za najsjajnije odličje.


– Tu je i Mađarska, koja je jako neugodan protivnik, a među njima su i dvije igračice Mlake, Anita Mehesz i Anita Safrany. S njima se možemo potencijalno naći u polufinalu. Tu je i jako dobra Češka, kao i Slovenija, koju očekujem u četvrtfinalu. U sedam dana moramo pobijediti u šest utakmica ako želimo osvojiti titulu.


Hrvatska reprezentacija za svjetsku se smotru pripremala u Otočcu, svojoj stalnoj trening-bazi.


– U Otočcu smo trenirali u nekoliko navrata. To je kuglana sa SP-a 2016. godine u Novigradu, fenomenalna je i najsličnija onome što se može očekivati na svjetskim prvenstvima. Ovoga puta imali smo malo drukčiji koncept priprema, nismo ih odradili u komadu, nego smo ih rascjepkali na četiri dijela pa smo mogli intenzivnije raditi, a cure su imale i vremena za odmor. To je odlična podloga za ono što nas čeka, dobro smo radili i time sam jako zadovoljan.


Kuglači isto love medalju

Hrvatski kuglači u Varaždinu će braniti broncu iz Poljske.


– Kod kuglača je isto dobra atmosfera, prošli SP im je otvorio oči, shvatili su koliko imaju kvalitete i sada puno smirenije i s više samopouzdanja dolaze na prvenstvo. Mislim da će biti jako dobri i da će osvojiti medalju. Imaju nešto teže protivnike u skupini jer su s njima Poljaci, uz Francusku i Rumunjsku, koju se ne smije podcijeniti. Tu su još Češka, Srbija, Njemačka, koja je fenomenalna, Austrija, koja može biti jako neugodna. Tu su malo manje razlike među ekipama i može biti veselo – kaže Mikac.

Formula uspjeha


U kuglani u Varaždinu prometno je od prošloga petka, kada je počelo Svjetsko U-18 prvenstvo i Svjetski kup za U-14 kategoriju, natjecanja na kojima je hrvatska osvojila četiri odličja. Nina Gašparini i Franko Perković osvojili su zlato u tandemu mix U-14, Gašparini je osvojila i srebro u kombinaciji te broncu u pojedinačnom dijelu natjecanja, a Sara Pejak i Paula Polanšćak osvojile su broncu u tandemu i sa 174 oborena čunja postale svjetske rekorderke.


– Na početku prvoga dana natjecanja imali smo malih problema s elektronikom, ali to smo brzo riješili. Unatoč tome, dojmovi su jako dobri, nitko se ne može požaliti na uvjete jer su vrhunski. Već dugo sam na SP-ima, kako se kaže, prošao sam ih milijun, kuglana je vrhunska, izuzetno ugodna za igranje i tu će svima biti posebno zadovoljstvo natjecati se. Jer ti ova kuglana, ako si dobar, puno daje.


Tonči Mikac dugogodišnji je hrvatski izbornik, koji je na velikim natjecanjima s kuglačicama osvojio sedam zlata, 11 srebra i devet bronci.


– Tajna našeg uspjeha? Kuglanje je prilično udomaćeno u Hrvatskoj, klubovi postoje sto godina, imamo tradiciju. U posljednjih desetak godina promijenili smo metodologiju rada, oformili smo stručni stožer, trenutno ih je u Varaždinu sedmero, svatko radi svoj posao i brine svoju brigu. Stručni rad je, uz rad na kuglani, najbitniji. Ako ne radiš, nema rezultata. Nema tu filozofije, vrhunski sport znači odricanje i treniranje od jutra do sutra – zaključio je Mikac.