DOJMOVI NAKON JADRANSKOG DERBIJA

Tomić komentirao igru Rijeke: “Povratna trka i neravnoteža u igri me brinu, ali imamo moći uhvatiti treće mjesto”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

U igri prema naprijed stvarno stvaramo šanse i zabijamo, no ta neravnoteža u igri me stvarno brine, to je ono što me zna izbaciti iz takta. Zakazala je povratna trka i stabilnost u sredini – tvrdi trener Riječana



RIJEKA Nogometaši Rijeke lakše su od očekivanog pali u najnovijem Jadranskom derbiju, Bili Tići iznenadili su ih svojim mladenačkim gardom, poletom i energijom. Bijeli su se probudili na Poljudu kad je već bilo kasno, trebalo se vaditi iz dva gola minusa, što se pokazalo teškom misijom. Ne i nemogućom jer Drmić je imao šansu (77’) kakva se rijetko propušta. Ali s druge strane gol je mogao zabiti i Teklić (88’)…


U derbiju punom sadržaja, zanimljivih poteza, ali i brojnih slabosti obiju momčadi, Hajduk se donekle »vratio u život«, Rijeci nije uspjelo izbaciti ga s kolosijeka borbe za Europu, a za to bi bio dovoljan i osvojeni bod. Tako se nastavlja ono čemu gledatelji svjedoče cijelo proljeće. Rijekin i Hajdukov lov na Goricu, ali i Splićana na Riječane; nije nimalo nevažno tko će završiti na četvrtom mjestu. Poglavito kad se zna da je Dinamo apsolutni favorit za osvajanje Kupa nad Istrom 1961…


– Još prvih desetak minuta nismo izgledali loše. Kasnije smo izgubili kompaktnost i nismo bili pravi kad smo imali loptu. Bilo je puno neforsiranih pogrešaka, čistih izgubljenih lopti i hvatali su nas na širokom prostoru – kaže Tomić. – Tako da nisam bio zadovoljan ni kad smo imali loptu, niti s povratnom trkom. Kad smo zabili gol, malo smo se stabilizirali, no nije to dugo trajalo, autogol u 44. minuti zadao nam je dodatan udarac. Stvarno prvo poluvrijeme nismo izgledali dobro. Imali smo dogovor u svlačionici da sve to puno bolje popravimo, no onda smo odmah početkom drugog dijela opet primili gol. Nije da se nismo trudili, imali smo dosta loptu u nogama i šansi, ali utakmica se prelomila u našem lošem trenutku krajem prvog i početkom drugog dijela.


Filter ispred obrane




I statistika je jako varljiva stvar. Rijeka je bila bolja u većini elemenata, posjedu (59/41 posto), udarcima u okvir (7/5), udarcima unutar šesnaesterca (11/7), dodavanjima (447/316), točnim dodavanjima (366/241), dugim loptama (58/46 posto), oduzetim loptama (16/14), zračnim duelima (12/9)…, broj udaraca bio je izjednačen (14/14), dok je Hajduk imao više kornera (5/3) i udaraca izvan 16 metara (7/3).


– Već sam rekao, a sada to i ponavljam. Dok sam u Rijeci trener, uvijek ćemo igrati za gol više. Stvarno zabijamo dosta i to je pozitivna stvar, no moramo biti bolji u balansu napada i obrane. I naravno, s više odgovornosti u fazi obrane. U igri prema naprijed stvarno stvaramo šanse i zabijamo, no ta neravnoteža u igri me stvarno brine, to je ono što me zna izbaciti iz takta. Radimo na tome, ali očito igrači moraju preuzeti više odgovornosti za prave odluke. Hajduk nam je stvorio šanse iz neforsiranih naših lopti i hvatao nas na kontre. Zakazala je i ta povratna trka i stabilnost u sredini.


Obrambena igra nikako ne znači samo igru linije ispred Nevistića. Puno je važnija i akcija i reakcija igrača ispred njih…


– Kad govorim o obrani, naravno ne mislim samo na zadnja četiri igrača. Tu mislim da moramo popraviti igru svih, od krilnih igrača i zadnjih veznih. Taj filter ispred zadnje linije treba biti bolji. Moramo generalno popraviti povratnu trku i kompaktnost linija.
Sad je jasno da je Štefulj definitvno u krizi i da momčad ima dosta problema kako ustaliti lijevi bok. Ohrabrenje je možda solidno izdanje Vukčevića u nastavku utakmice.


– Kad sam došao, i Vukčević je bio u nekoj fazi neigranja. Štefulj je zatim imao nekih dobrih utakmica, sada nije tako… Zato sam malo rotirao na lijevom bočnom, a Štefulj sada definitivno nije imao svoj dan. Imao je nesreću da zabije autogol. Naravno da može puno bolje. Smolčić? Osjetio je bol u aduktoru na treningu i to nas je također poremetilo. Nadam se da će biti u konkurenciji za posljednja dva kola.


Europa je Europa


Ozljeda Smolčića dogodila se još početkom tjedna, no u klubu su taj detalj željeli zadržati do same utakmice. Ili možda iznenaditi s igrom s trojicom u obrani?


– Zbog ozljeda i kartona nismo niti mogli igrati na drugačiji način. Sada nije bilo Capana, Smolčića i Velkovskog, ali mislim da i sustav nije toliko presudan. Ovakvim smo sustavom pobijedili i u Gorici i u Osijeku. Više je problem količina trke i odgovornosti, što moramo popraviti.


U igri je još 12 bodova, postaje sve izvjesnije da bi o raspodjeli euroulaznica uvelike mogla odlučivati i posljednja utakmica s Goricom na Rujevici.


– Kad se vratimo unatrag, sada rezultatski izgleda sve dosta bolje. Imali smo četiri pobjede u gostima, što nije lako ostvariti. Došli smo u jedan dobar položaj za sam kraj sezone i sigurno da smo htjeli dobiti na Poljudu i riješiti neke stvari. Čekaju nas četiri izrazito teške utakmice, doma s Dinamom i Goricom, u gostima sa Slaven Belupom i Varaždinom, kojima bodovi trebaju za ostanak u ligi. Ja sam uvjeren da imamo snage, moći i svega ostalog da uhvatimo treće mjesto. Ova je momčad pokazala da može, a svjesni smo i nedostataka i moramo ih popraviti.


Kraj sezone mogao bi biti »gorući« i po pitanju nastavka suradnje s dobrim dijelim igrača. Je li bilo kakvih razgovora na tu temu s odgovornima?


– Sada je najvažnije privesti kraju prvenstvo pa onda slijede razgovori, kompletno oko nove sezone. Dovođenje igrača, istek posudbi… To je sve jedan zahtjevan posao odgovornih. Pretpostavljam da će biti dosta promjena.


Novi format natjecanja donosi Konferencijsku ligu kao nepoznanicu…


– Nisam upućen u sve detalje Konferencijske lige, ali Europa je Europa. Naravno, uvijek je cilj otići što dalje i predstaviti se u što boljem svjetlu – zaključuje Tomić.