ČISTKA SLIJEDI

Tko se žalio na kazne u svlačionici Rijeke? Samo nekoliko igrača, čini se čini da je ovim procesima uvjetovan dolazak Jakirovića

Edi Prodan

Ono što posebno čudi je izostanak bilo kakve socijalne inteligencije, svijesti o onom što su učinili navijačima, pa tako i ovogodišnjim pretplatnicima koji također imaju pravo osjećati se pokradenima: bi li onda i navijači imali pravo tužiti igrače?



Rujevica ove godine i kad miruje, igrači su naime na odmoru do 5. prosinca, proizvodi nemire. Uprava HNK Rijeke je naime igrače zbog loših igara u prvenstvu, 15 bodova u 15 kola, kao i ispadanja iz kupa u ranoj fazi, odlučila kazniti oduzimanjem dijela plaća. Postupak poprilično uobičajen u nogometnom svijetu naišao je kod igrača Rijeke na odluku da slučaj oduzimanja plaća prijave HUNS-u, hrvatskom nogometnom sindikatu.


Hrvatska udruga “Nogometni sindikat” promptno je reagirala priopćenjem


“Zbog sve većeg broj poziva od strane igrača HNK Rijeka, izražavamo zabrinutost zbog pokušaja uvođenja prakse koja se davno prestala koristiti u hrvatskom nogometu. Stav HUNS-a po pitanju kažnjavanja igrača zbog loše izvedbe je jasan. Ustaljena praksa FIFA-ine Komore za rješavanje sporova DRC-a i CAS-a je takva da nema kažnjavanja igrača zbog tzv. subjektivnog kriterija, a to je loša izvedba. HNK Rijeka je jedan od najvećih nogometnih klubova u Hrvatskoj i iskreno se nadamo da će postupati sukladno pravilima, propisima i svojoj tradiciji, te da neće svjesno kršiti odredbe pravilnika i postupati protivno odlukama FIFA DRC-a i CAS-a.”




Ni u HNK Rijeci nisu ostali bez odgovora, i s njihove je strane stiglo priopćenje.


“HNK Rijeka će uvijek postupati sukladno preuzetim ugovornim obvezama i postojećim klupskim pravilnicima poštujući propise HNS-a i FIFA-e, te će apsolutno štititi interese kluba na način da nikad ne umanjuje prava naših djelatnika osim ako za to ne postoji osnovani razlog.”


Kako doznajemo, iza stava o žalbi na oduzimanje plaća nije stala čitava svlačionica nego tek nekolicina igrača, od kojih su neki bili istaknuti i po nekvaliteti igara u proteklim utakmicama, njih 15 prvenstvenih i dvije u kupu. Ono što posebno čudi je izostanak bilo kakve socijalne inteligencije, svijesti o onom što su učinili navijačima, pa tako i ovogodišnjim pretplatnicima koji također imaju pravo osjećati se pokradenima: bi li onda i navijači imali pravo tužiti igrače?


Stav javnosti? Uglavnom ogorčenje postupkom igrača, žalbe sindikatu, stav da ih “sve treba otjerati”, ali i upozorenje da bi im se scene nakon povratka iz Bijelog Brda mogle ponoviti u još – žešćem obliku.


Minimalno što se od ovih igrača Rijeke očekuje je isprika zbog katastrofalnih, beskrvnih, uvredljivih nastupa, nikako ne žalba sindikatu. Ovako, čini se da su u pravu oni koji su u ovoj pauzi prizivali totalno čišćenje svlačionice, raskid ugovora s više od dvije trećine igrača. Ne treba miješati radna prava s ovim što je izvela ekipa Rijeke u ovogodišnjem prvenstvu. Kako imati radna prava ako svojim “radom” proizvodiš katastrofalne posljedice po kolektiv koji te plaća i odraz koji mu stvaraš u javnosti?!


Sve se čini da je ovim procesima uvjetovan i dolazak Sergeja Jakirovića, potencijalnog trenera Rijeke. Čemu da čovjek dolazi u klub u kojem neradnici nemaju ni najmanju svijest o svom neradu, bune se i pokreću nerede?